Διάκριση της Κυπριακής συμμετοχής στο Model European Parliament στις Βρυξέλλες


Οκτώ μαθητές και μαθήτριες από διάφορα Λύκεια της Κύπρου συμμετείχαν στην Κυπριακή αποστολή στις Βρυξέλλες κατά τη βδομάδα 4-11 Φεβρουαρίου 2023, εκπροσωπώντας την Κύπρο στις εργασίες του συνεδρίου Model European Parliament (MEP). Το Ευρωπαικό πρόγραμμα MEP προσομοιάζει τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, αφού οι μαθητές προεδρεύουν ή συμμετέχουν σε επιτροπές με σκοπό να καταλήξουν σε ψηφίσματα (resolutions) που συζητούνται και εγκρίνονται ή απορρίπτονται από την ολομέλεια.

Οι μαθητές και μαθήτριες που εκροσώπησαν επάξια την Κύπρο επιλέχθηκαν μετά από συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν στο ΥΠΑΝ. Τρεις από αυτούς επέστρεψαν στο MEP ως πρόεδροι επιτροπών, αφού διακρίθηκαν στο συνέδριο της Σόφιας τον περασμένο Νοέμβριο. Την αποστολή μας ως πρόεδροι επιτροπών αποτελούσαν οι Παρσεκιάνη Άλεξ (Λύκειο Κύκκου Β), Γεωργίου Φοίβη (Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα) και Χατζηζαχαρίας Παναγώτης (Xenion Private High School) και ως μέλη επιτροπών οι Κακουλλή Βαρνάβας (Λύκειο Λατσιών), Αντωνιάδου Νάσια (Λύκειο Ακροπόλεως), Παπαγιάννη Ματίνα (Λύκειο Πέτρου και Παύλου),  David Vitman (Λύκειο Σολέας) και Ελένη Χαραλάμπους (Xenion Private High School).

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι μαθητές/τριες μας διακρίθηκαν για την ενεργό τους συμμετοχή και συμβολή στις συζητήσεις τόσο στις επιτροπές τους όσο και στην ολομέλεια καθώς και στη δημιουργία ψηφισμάτων που θα προωθηθούν στα σώματα του Ευρωκοινοβουλίου. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο τους έχει προταθεί να συμμετέχουν ως προέδροι επιτροπών σε μελλοντικά συνέδρια.

Οι συνεδρίες των επιτροπών πραγματοποιήθηκαν στα κτίρια του Φλαμανδικού Υπουργείου Παιδείας του Βελγίου, ενώ η ολομέλεια στο European Committee of the Regions, που αποτελεί μέρος των κτιρίων που στεγάζουν το σύνολο των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου. Στα πλαίσια του προγράμματος οι Κύπριοι σύνεδροι φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Ευρωβουλευτές μας, κυρίους Λουκά Φουρλά και Κώστα Μαυρίδη. Συζήτησαν επίσης μαζί τους θέματα που αφορούσαν στις επιτροπές τους, στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό πρόβλημα σε σχέση με την αντίστοιχη στην Ουκρανία και μοιράστηκαν μαζί τους προβληματισμούς που αφορούν στα μελλοντικά τους βήματα.

Οι μαθητές/τριες είχαν επίσης την ευκαρία να επισκεφτούν το Parlamentarium και να γνωρίσουν την ιστορία της Ευρωπαική Ένωσης. Ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με συνομίληκούς τους απ’ όλη την Ευρώπη και επέστρεψαν στην Κύπρο εφοδιασμένοι με γνώσεις, δεξιότητες και μοναδικές εμπειρίες που αναμφίβολα συμβάλουν στην ανάπτυξη της αυθεντικής μάθησης και στη δημιουργία σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών.

Ελιάνα Χατζηκωνσταντίνου

Σύμβουλος Αγγλικών

 




Comments (1)

  1. Ελένη Χαλλούμα:
    Feb 25, 2023 at 08:00 PM

    Συγχαρητήρια στην καθηγήτρια Αγγλικών κα. Ελιάνα Χατζηκωνσταντίνου και στους οχτώ μαθητές μας που εκπροσώπησαν τη χώρα μας επάξια κάνοντας μας περήφανους. Η συμμετοχή των μαθητών και νέων μας σε τέτοιου είδους forums (προσομοιώσεις θεσμών ή και πραγματικά, δια ζώσης ή διαδικτυακά) αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής, που πέραν από τα προσωπικά οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές μας, βάζει και την μικρή μας Kύπρο στο παγκόσμιο χάρτη. Οι νέοι μας αποκτούν λόγο και ρόλο στην λήψη αποφάσεων στα παγκόσμια προβλήματα, που λόγω της παγκοσμιοποίησης πλέον αγγίζουν και αφορούν όλους. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να μπορέσει η φωνή των μαθητών και νέων μας να ακουστεί είναι η άριστη γνώση Αγγλικών. Μια εκπαιδευτική ευκαιρία που το δημόσιο σχολείο δυστυχώς αδυνατεί να τους δώσει μιας και οι πλείστοι μαθητές του δημοσίου σχολείου της Κύπρου φτάνουν μόνο στο Β1 επίπεδο Αγγλικών (μέτριο επίπεδο-CEFR). Αντίθετα, όλοι οι μαθητές τόσο του Ελλαδικού κράτους αλλά και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, χωρών μελών του ΟΟΣΑ και ιδιωτικών σχολείων της Κύπρου κατακτούν με την αποφοίτηση τους το επίπεδο Β2+ (καλό) ή και Γ1 (πολύ καλό). Η έλλειψη ίσων ευκαιριών στη μάθηση είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα που ταλανίζει το δημόσιο σχολείο και αναμένουμε από τον νέο Υπουργό Παιδείας να επιλύσει άμεσα!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










924