Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Χρυσοπράσινου Φύλλου Μέσης Εκπαίδευσης στην Πρόεδρο της Βουλής


    Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος Χρυσοπράσινο Φύλλο, αντιπροσωπεία μαθητών/ριών από κυπριακά και ελλαδικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης  επισκέφθηκε, μετά από πρόσκληση, την Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου στις 17 Μαρτίου 2023. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τρία (3) από τα είκοσι οκτώ (28) σχολεία του προγράμματος και συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου, το Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού Λευκωσίας και το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς από την Ελλάδα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ. Κυπριανός Λούης. Η αποστολή συντονιζόταν από την ΕΜΕ Βιολογίας Δρ. Παναγιώτα Μυλωνά, η οποία και εποπτεύει το πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση.

Οι μαθητές/ριες του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» κάθισαν στα έδρανα της ολομέλειας και είχαν την ευκαιρία να έχουν μια ανοικτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου για τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος. Συζητήθηκε ο θεμελιώδης ρόλος της εκπαίδευσης στην ευαισθητοποίηση για την εδραίωση περιβαλλοντικού πολιτισμού καθώς και η αναγκαιότητα για κληροδότηση στις μελλοντικές γενιές ενός καλύτερου κόσμου ο οποίος θα στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής ακεραιότητας.

Οι μαθητές/ριες οι οποίοι/ες συμμετείχαν για τα προηγούμενα δύο χρόνια στο διακρατικό πρόγραμμα Χρυσοπράσινο Φύλλο, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν την κ. Δημητρίου για την εμπλοκή τους σε πολύπλευρες βιωματικές δράσεις σε διάφορα πεδία ειδικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του προγράμματος. Επιπλέον συζήτησαν μαζί με την Πρόεδρο τις δεξιότητες που καλλιέργησαν και τις στάσεις που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και τη σημασία των εμπειριών αυτών για τη μετέπειτα ζωή τους. 

Η αντιπροσωπεία ανέλυσε στην κ. Δημητρίου τη βασική φιλοσοφία των περιβαλλοντικών προγραμμάτων Μέσης Εκπαίδευσης όπως το «Χρυσοπράσινο Φύλλο», η οποία στηρίζεται στην ιδέα του «ανοικτού σχολείου» και της ολιστικής διαπαιδαγώγησης. Επιδιώκεται η μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας πέρα από το πλαίσιο της σχολικής αίθουσας, παρέχοντας τη δυνατότητα στα σχολεία τα οποία συμμετέχουν να ασχοληθούν με θέματα του Αναλυτικού Προγράμματος, κυρίως μέσα από την πειραματική διερεύνηση, τη βιωματική ενασχόληση και την αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών σε δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας προσφέρθηκε στην κ. Δημητρίου ανάγλυφο με αναπαράσταση κυπριακού βιότοπου. 

Χρίστος Μαραθεύτης

Εκπαιδευτικός

Συντονιστής Χρυσοπράσινου Φύλλου Μέσης Εκπαίδευσης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1181