Αποτελέσματα 12ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών


Διευθυντές/Διευθύντριες
Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Θέμα: Αποτελέσματα 12ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 12ου  Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών για τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Το θέμα του φετινού Διαγωνισμού ήταν: «Νεολαία: το μέλλον της Ευρώπης» και στόχος ήταν να αποτελέσει πηγή έμπνευσης αλλά και αφορμή για τους μαθητές/τριες να δημιουργήσουν έργα τα οποία θα προβάλλουν την ομορφιά και το μεγαλείο της φύσης  έτσι όπως οι ίδιοι την ονειρεύονται και ελπίζουν να τη βιώσουν ως αυριανοί κάτοικοι αυτής της Ηπείρου, αυτού του μοναδικού πλανήτη. Μια σχέση ανθρώπου – φύσης η οποία θα βασίζεται στη συνειδητοποίηση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές.

Στόχος επίσης, ήταν να αναδειχθεί για ακόμα μια φορά ο ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουν οι Εικαστικές Τέχνες, ως μέσον προσωπικής έκφρασης και εργαλείο σχολιασμού για τα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπινου βίου. Ακόμα, να διαφανεί η συμβολή της Τέχνης στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών μας.

Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των διακριθέντων έργων αποτέλεσε η πρωτοτυπία και η αυθεντικότητα. Δόθηκε έμφαση στο αισθητικό αποτέλεσμα από καλλιτεχνική σκοπιά, στην ευρηματικότητα όσον αφορά την επιλογή των υλικών, το περιεχόμενο και τον βαθμό απόδοσης των μηνυμάτων του Διαγωνισμού. Τη δημιουργικότητα, την αισθητική και την καλλιτεχνική αρτιότητα.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι αρκετές συμμετοχές δεν βρίσκονταν στο αναμενόμενο ποιοτικό επίπεδο. Σε αρκετές περιπτώσεις τα έργα απόκλιναν από το θέμα του διαγωνισμού. Ορισμένα έργα δεν ήταν καλά δουλεμένα, ενώ άλλα ήταν σε κακή κατάσταση, δηλαδή δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο παρουσίασης τους. Ειδικότερα οι συμμετοχές στην κατηγορία καλλιτεχνικό βιβλίο, έδειξαν πως οι μαθητές δεν είχαν την σωστή καθοδήγηση, αφού τα περισσότερα έργα δεν ήταν καλλιτεχνικά βιβλία.

Συγχαίρουμε όλους τους συναδέλφους και τους μαθητές/τριες που ανταποκρίθηκαν. Ήταν μεγάλος ο αριθμός των αξιόλογων έργων και οι κριτικές επιτροπές χρειάστηκαν πολύωρη συνεδρία για την επιλογή των έργων που διακρίθηκαν.

Λεπτομέρειες για την Τελετή Βράβευσης και την Έκθεση των διακριθέντων έργων θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

 Επισυνάπτονται τα Αποτελέσματα.

Παράρτημα 1

Παράρτημα 2 

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης
Διευθυντής
Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5172