9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΣEA με θέμα «Δεξιότητες Διαχείρισης της Διαφορετικότητας. Θεωρία και Πράξη»


   Πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2023, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, το οποίο συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Euroguidance Κύπρου, του Τμήματος Εργασίας (Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων).  Το φετινό Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Εθνικού Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης, με τίτλο «Δεξιότητες Διαχείρισης της Διαφορετικότητας. Θεωρία και Πράξη», επικεντρώθηκε σε θέματα Διαφορετικότητας, Ισότητας, Συμπερίληψης και Ανήκειν και ειδικότερα σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου υπό το πρίσμα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

   Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, απηύθυναν χαιρετισμό η Πρώτη Λειτουργός της Εκπαίδευσης, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, εκ μέρους του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου,    Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου Δρος Κυπριανού Δ. Λούη, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Διευθυντικού Κέντρου Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης (Centre of Equality, Diversity, & Inclusion) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, και ο Ανώτερος Λειτουργός Εργασίας (ΑΛΕ), Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Δικτύων/ Προγραμμάτων/ Έργων, του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κύριος Αντώνης Κάφουρος.

   Ακολούθησε κεντρική ομιλία σε θέματα Εισαγωγής στη Διαφορετικότητα και Συμπεριληπτικού και Ασφαλούς Σχολείου από τον Σύμβουλο Διαφορετικότητας, Ισότητας, Συμπερίληψης και Ανήκειν και Σύμβουλο του τέως ΠτΔ για Θέματα Πολυπολιτισμικότητας και Διαφορετικότητας,  κύριο Κώστα Γαβριηλίδη, και την Υποψήφια Διδακτόρισσα, Ειδική Εμπειρογνώμονα σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, Λειτουργό Πρόληψης του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, κυρία Γεωργία Χαραλάμπους.

   Στη συνέχεια, διεξήχθησαν έξι (6) παράλληλα βιωματικά εργαστήρια με θέμα «Σεξουαλική Ταυτότητα και Ταυτότητα Φύλου» υπό τον γενικό συντονισμό της Ειδικής Εμπειρογνώμονος σε θέματα Φύλου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρίας Στάλως Λέστα. Τα βιωματικά είχαν την ίδια δομή και περιεχόμενο και τα συντόνισαν Λειτουργοί και Μέλη της Ομάδας του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ).

    Κατά τη λήξη του Συνεδρίου, ακολούθησε δεξίωση στο εστιατόριο Loft, η οποία διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Euroguidance Κύπρου.

    Το Συνέδριο συνέβαλε σημαντικά στην παροχή εκσυγχρονισμένης και άρτιας ενημέρωσης στην προώθηση της διαφορετικότητας και την ενδυνάμωση επαγγελματιών και ειδικότερα των Καθηγητών/ Καθηγητριών ΣΕΑ στον σημαντικό ρόλο που έχουν στα σχολεία σε σχέση με την  αποτροπή συμπεριφορών διακρίσεων, εκφοβισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

 

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










744