Επιμορφωτικό σεμινάριο εργαστηριακού τύπου για εκπαιδευτικούς RELANG


Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Επιθεώρηση Αγγλικών) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECML) διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία επιμορφωτικό σεμινάριο - εργαστήριο με θέμα: Alternative, continuous methods of assessment in line with the CEFR and its Companion Volume and exploring ways to test mediation and pluricultural /plurilingual skills in the classroom.

Το σεμινάριο, το οποίο περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια, πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2024 στο κτήριο της ΟΕΛΜΕΚ στη Λευκωσία. Στη δράση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί γλωσσών, επιθεωρητές και σύμβουλοι ειδικοτήτων με γνωστικό πεδίο τη διδασκαλία και εκμάθηση δεύτερης ή ξένης γλώσσας.

Οι εκπαιδευτές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών ήταν o κ. José Noijons, συντονιστής της ομάδας RELANG, και η ειδικός στην αξιολόγηση γλωσσών Dr Jana Bérešová. Στόχος της επιμόρφωσης ήταν η προώθηση εναλλακτικών πρακτικών συνεχούς αξιολόγησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR). Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και των εργαστηρίων, δόθηκε έμφαση στη χρήση των δεικτών του CEFR, που διασφαλίζουν την ποιότητα και την εγκυρότητα στη γλωσσική εκπαίδευση, ενώ αποτελούν κοινή βάση αναγνώρισης των γλωσσικών επιπέδων στην Ευρώπη και διεθνώς. Επίσης, παρουσιάστηκαν στρατηγικές για την αξιολόγηση γλωσσικών, επικοινωνιακών, πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών δεξιοτήτων που περιλαμβάνουν την πρόσληψη, παραγωγή, αλληλεπίδραση και διαμεσολάβηση.

Οι συμμετέχοντες/ουσες δημιούργησαν ασκήσεις, κλίμακες και μεθόδους αξιολόγησης για τις παραπάνω δεξιότητες σε ομάδες εργασίας,  παρουσιάζοντας στην ολομέλεια πως αυτές συνδέονται με τις προτάσεις αξιολόγησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες.

Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών και την προαγωγή της αριστείας στη γλωσσική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, οι συμμετέχοντες/ουσες εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς, ενώ μοιράστηκαν εμπειρίες και ιδέες με τους ειδικούς και τις ομάδες τους. Στο τέλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την επιθυμία για τη διοργάνωση παρόμοιων δράσεων στο μέλλον, με στόχο την ενίσχυση της αυθεντικής μάθησης και αξιολόγησης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










348