Διήμερο Εργαστήριο με θέμα πλουραλιστικές προσεγγίσεις στις γλώσσες και πολιτισμούς


Στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε Διήμερο Εργαστήριο με θέμα: «Pluralistic approaches to languages and cultures: A didactic tool for integrated plurilingual and intercultural education». To εργαστήριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Επιθεώρηση Αγγλικών) και το European Centre for Modern Languages – ECML και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, με εκπαιδευτές τους Δρ. Ildikó Lörincz (Széchenyi Istvá, University, Ουγγαρία) και Δρ. Lukas Bleichenbacher (St. Gallen University of Teacher Education, Eastern Switzerland). Διογρανώτρια του Εργαστηρίου ήταν η ΕΜΕ Αγγλικών, κ. Έλενα Παρασκευά.

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Συγχρονών Γλωσσών είναι οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης με έδρα το Graz στην Αυστρία και λειτουργεί ως καταλύτης για τη μεταρρύθμιση της διδασκαλίας και εκμάθησης των γλωσσών. Επιπλέον, βοηθά τους συνεργάτες του στα κράτη-μέλη να γεφυρώνουν τις πολιτικές και πρακτικές στη γλωσσική εκπαίδευση. Το Διήμερο Εργαστήριο είχε ως στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών γύρω από διδακτικές πλουραλιστικές προσεγγίσεις στις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς, και την πολυγλωσσική και διαπολιτισμική επιμόρφωση σε δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να υλοποιούν στην τάξη, ώστε οι μαθητές/τριες να οικειοποιούνται γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Πλαίσιο αναφοράς (FREPA). Ο Δρ. Bleichenbacher σημείωσε ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων έτσι ώστε να μπορούν να διαδώσουν τις έννοιες και το υλικό που παρουσιάζονται στον ιστότοπο FREPA-CARAP (https://carap.ecml.at/) μεταξύ των συναδέλφων τους.

Κατά την έναρξη του Διήμερου Εργαστηρίου, οι εκπαιδευτές επικεντρώθηκαν στις πλουραλιστικές προσεγγίσεις των γλωσσών. Αργότερα, έγινε παρουσίαση δραστηριότητων που στόχευαν στην ανάπτυξη της έννοιας της πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής δεξιότητας.

Κατά τη δεύτερη μέρα του Εργαστηρίου, έγινε ανοικτή συζήτηση για την σημαντικότητα της πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης. Αμέσως μετά, οργανώθηκαν εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν εργαλεία που επιτρέπουν το σχεδιασμό διδακτικών παρεμβάσεων, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη και τον συνεχή εμπλουτισμό της πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής δεξιότητας από τους μαθητές/τριες. Στο τέλος, έγιναν παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς βάσει των υπό αναφορά εργαλείων και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την αξιοποίηση και εφαρμογή των δραστηριοτήτων αυτών στη σχολική τους μονάδα.

Με το πέρας του εργαστηρίου, οι ομιλητές σχολίασαν με πολύ θετικό τρόπο το γεγονός ότι πολλοί εκ των συμμετεχόντων εξασκούν ήδη μορφές πλουραλιστικών προσεγγίσεων στις τάξεις τους και κυρίως ότι ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους και να μιλήσουν για τις θετικές τους εμπειρίες. Συγκεκριμένα, η Δρ. Lörincz εξέφρασε την ικανοποίησή της για το υψηλό βαθμό κινήτρων των Κυπρίων συναδέλφων μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και την προθυμία τους να ασχοληθούν με πρακτικά παραδείγματα, ενεργοποιώντας την απαραίτητη θεωρητική σκέψη.

Στο διήμερο εργαστήριο συμμετείχαν καθηγητές/τριες Γλωσσών, τόσο από τη Μέση Γενική Εκπαίδευση όσο και από την Δημοτική Εκπαίδευση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter