Υπό τον γενικό τίτλο: «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο να γίνει δύναμη ζωής. Από αύριο τα σφάλματά μας θα γίνουν δύναμη και φως»
Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση του Γ΄ Τόμου των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων για τη σχολική χρονιά 2023-2024 υπό τον γενικό τίτλο: «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο να γίνει δύναμη ζωής. Από αύριο τα σφάλματά μας θα γίνουν δύναμη και φως». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024, στο Πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.
Η διοργάνωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την κ. Χρυσούλα Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων, ποιήτρια και εμπνεύστρια των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων. Η κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι για τέσσερα χρόνια τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια μέσα από μια διαδικασία διαθεματική ταξιδεύουν προς την ομορφιά, τη φωτεινότητα και την αλήθεια. Η χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο φώτισε τις λέξεις και οι λέξεις απελευθέρωσαν τον ψυχισμό μας και μετουσιώθηκαν σε δύναμη, σε χαρά, σε αγάπη, σε ζωή. Τόνισε, επίσης, ότι ο Γ΄ Τόμος των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων είναι αποτέλεσμα συλλογικής, αγόγγυστης και ανιδιοτελούς προσπάθειας και ιδιαίτερης αγάπης και συνεχάρη τα παιδιά που συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ακολούθησε η ανάγνωση του χαιρετισμού της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, από την Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης, Δρα Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους. Η Υπουργός εξέφρασε τη συγκίνησή της για την παρουσίαση του Γ’ Τόμου των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων, σημειώνοντας ότι τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια, καλλιεργούν και προάγουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, βασικές έννοιες και στάσεις απαραίτητες στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ένα ανθρώπινο, συμπεριληπτικό και δημοκρατικό σχολείο. Τόνισε, επίσης, ότι ο Τόμος αυτός «δεν αποτελεί απλώς ένα λογοτεχνικό έργο, αλλά έναν καθρέφτη της ιστορίας και της ψυχής του λαού μας, δείχνοντας πως οι επόμενες γενιές θυμούνται και τιμούν, ενώ προχωρούν προς την ενότητα και την ελευθερία».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκάρων, κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους, αφού καλωσόρισε τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες, τόνισε τη μεγάλη σημασία της Παιδείας στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις ποικίλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Επίκεντρο της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση του Γ΄ Τόμου από τη Δρα Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι, με αφετηρία μια διαδικασία σιωπηλής ενδοσκόπησης, τα Εργαστήρια οδηγούν στο μοίρασμα, στην έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων και στην ανάδυση της συλλογικής ποιητικής δημιουργίας. Τα παιδιά που συμμετείχαν στα Εργαστήρια προσέγγισαν, ερμήνευσαν, αξιολόγησαν και συνέθεσαν ιδέες και εμπειρίες με τρόπο ευφάνταστο και αυθεντικό. Οι ποιητικές, εικαστικές, μουσικές και χορευτικές δημιουργίες των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων, εμπνευσμένες από τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού μας, καταδεικνύουν πως τα παιδιά μας βιώνουν την τραγικότητα των πτυχών της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας και γίνονται οι πρεσβευτές των προσπαθειών για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας. Οι δημιουργίες των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων που ανθολογούνται στον Γ΄ Τόμο, αποτελούν «μια ωδή στην πατρίδα και τον ελληνισμό και εκφράζουν ένα βαθιά συναισθηματικό ταξίδι από την παιδική ανεμελιά στον πόνο της απώλειας και τη λαχτάρα για μια ελεύθερη πατρίδα».
Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημιουργίες που είχαν παραχθεί στα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια, κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, με αφορμή η συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή και την αιμάσσουσα κατοχή του νησιού μας. Τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας διατήρησης της συλλογικής μνήμης, στη δημιουργική ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας και τη μετουσίωση των τραγικών γεγονότων σε έμπνευση για ειρήνη και ενότητα. Οι 1500 μαθητές και οι μαθήτριες που, κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, συμμετείχαν στα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια σε Κύπρο και Ελλάδα, εξέφρασαν μέσα από τη δημιουργική γραφή και την τέχνη την ανάγκη για έναν κόσμο γεμάτο φως και ελπίδα: «Σ’ αυτόν τον τόπο που έχει το χάρισμα να αγαπιέται, να αγαπά, να παλεύει, να υπάρχει και να σκορπίζει φως!».
Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες όπως τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια, οι οποίες προάγουν την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα και προσφέρουν στους μαθητές και στις μαθήτριες την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Παράλληλα, συμβάλλουν στη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και στη διαμόρφωση του μέλλοντος, βασισμένου στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης.