Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Διδακτορικό Πρόγραμμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και το Πετρίδειο Ίδρυμα, διοργάνωσαν Διημερίδα με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, ο κατά πράξη και θεωρία πολιτικός, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας (1776-1831)». Η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024 από τις 16:30 μέχρι τις 19:35 και το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2024 από τις 9:30 μέχρι τις 12:15 στην Πάφο, στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΤΤΙΚΟΝ.
Στη Διημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σκοπός της Διημερίδας ήταν η ανάδειξη του ρόλου και της συμβολής του πρώτου Κυβερνήτη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828-1831. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ακόλουθες ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις:
- «Η Καλλιτεχνική Απεικόνιση του Ιωάννη Καποδίστρια: Ιστορική Μνήμη και Πολιτισμική Κληρονομιά», ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου
- «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι εθνοποιητικές προσπάθειες των Κυπρίων για ενσωμάτωση στο υπό διαμόρφωση Ελληνικό κράτος κατά την περίοδο 1828-1831», Κυπριανός Λούης, Διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Ερευνητής
- «Ο Καποδίστριας και η Κύπρος», Στέλλα Σιέπη, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις
- «Ανεκπλήρωτη αγάπη, Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωξάνδρα Στούτζα», Δραματοποίηση- Θεατρικό Αναλόγιο, ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Αγίου Χαραλάμπους Έμπας
- «Καποδίστριας – Κολοκοτρώνης: Η σχέση τους», ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου
- «Ο Ιωάννης Α. – Μ. κόμης Καποδίστριας ως Επιθεωρητής της Προσωρινής Σχολής Τενέδου. Μια νεότερη προσέγγιση», Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Υποστράτηγος ε.α. Τακτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας 1808.
- «Η Εκπαιδευτική πολιτική του Καποδίστρια», ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Πόλεως Χρυσοχούς
- «Όψεις της διεθνούς θέσης του Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας και οι σχέσεις του με τον Μεγάλο Βεζύρη Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή», Γιώργος Γεωργής Ιστορικός, Διπλωμάτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις
- «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου», ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο Πολεμίου
- «Οι πρωταγωνιστές και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια». Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
- «Οι υπονομευτές… του Καποδίστρια: Η αντιπολίτευση και οι αντιδράσεις κατά του Α΄ Κυβερνήτη της Ελλάδας», ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Λυκείο Κύκκου.
- «Διαμόρφωση συνόρων επί Καποδίστρια», ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη Γεροσκήπου
Στο ενδιάμεσο των παρουσιάσεων, ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Μουσικό Σχολείο Πάφου υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Σωκράτη Τερπίζη, παρουσίασε τρία τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Η σύμπραξη και αλληλεπίδραση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Διημερίδας ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και μαθητές/μαθήτριες, απέδωσε τα μέγιστα, δημιουργώντας ερεθίσματα ικανά να ωθήσουν τα παιδιά στην έρευνα και σε μια εκ βαθέων γνώση της ελληνικής ιστορίας.