Πραγματοποιήθηκε η 1η Σκυταλοδρομία Αρχαίων Ελληνικών για Γυμνάσια


Τελετή Βράβευσης 1ης Σκυταλοδρομίας και 9ου Παγκύπριου ΜαθητικούΔιαγωνισµού Γυμνασίων στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο, 15 Μαρτίου 2025, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πανεπιστημιούπολη ο 1ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός Σκυταλοδρομίας Αρχαίων Ελληνικών για Γυμνάσια , καθώς και η τελετή βράβευσης τόσο για την 1η Σκυταλοδρομία, καθώς και για τον 9ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας για Γυμνάσια. Και οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην 1η Σκυταλοδρομία Αρχαίων Ελληνικών για μαθητές/-τριες Γυμνασίων συμμετείχαν 20 σχολεία τα οποία εκπροσωπήθηκαν από 9μελείς ομάδες μαθητών/-τριών.  Οι ομάδες κάθε τάξης απαρτίζονταν από τρία (3) μέλη. Οι μαθητές/-τριες που συμμετείχαν κλήθηκαν να διαγωνιστούν στην επίλυση ασκήσεων στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, σε μορφή quiz, μέσω της εφαρμογής office 365, που είχαν χαρακτήρα παιγνιώδη. Τα παιδιά διαγωνίστηκαν σε αδίδακτα αρχαιοελληνικά κείμενα και οι ασκήσεις αφορούσαν την κατανόηση κειμένου, τη γραμματική, το συντακτικό, το λεξιλόγιο αλλά και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και δομήθηκαν στη βάση του προγραμματισμού της διδακτέας ύλης για κάθε τάξη. Οι τρεις ομάδες κάθε σχολικής μονάδας διαγωνίστηκαν διαδοχικά, έχοντας στη διάθεσή τους 20 λεπτά για την επίλυση και υποβολή των quizzes.                                

Στόχος της 1ης Σκυταλοδρομίας, διαγωνισμού που διοργανώνεται για πρώτη φορά και φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός, είναι η καλλιέργεια της αγάπης για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, μέσω της προσέγγισης της κατανόησης κειμένου, της γραμματικής, του συντακτικού και του λεξιλογίου με τρόπο παιγνιώδη και ευχάριστο για τους/τις μαθητές/-τριες. Παράλληλα, στόχο έχει την  ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικού πνεύματος μεταξύ των μαθητών/-τριών, αλλά και την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας μεταξύ τους, ενώ αποσκοπεί και στην ανάπτυξη  των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών.

Οι μαθητές/-τριες φαίνεται να απόλαυσαν την όλη διαδικασία, υπάκουσαν στις οδηγίες που τους δόθηκαν και συνεργάστηκαν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, θέλοντας να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες στον διαγωνισμό οργάνωσε, επίσης, ξέναγηση των μαθητών/-τριών στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα, οι μαθητές/-τριες είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης υπό τις οδηγίες ομάδας εθελοντών/-ντριών του διαγωνισμού.  

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους, η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού επεξεργάστηκε τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή της και ακολούθησε η διαδικασία εξαγωγής των αποτελεσμάτων και η ανάδειξη των ομάδων που διακρίθηκαν, εξασφαλίζοντας την υψηλότερη βαθμολογία. Τα σχολεία που εξασφάλισαν τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατάφεραν να διακριθούν ήταν το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας, το οποίο εξασφάλισε το πρώτο βραβείο, τα Γυμνάσια Σολέας και Σταυρού, που εξασφάλισαν δεύτερο και τρίτο βραβείο αντίστοιχα, καθώς και το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας, που εξασφάλισε έπαινο.

Αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων της 1ης Σκυταλοδρομίας, ακολούθησε τελετή βράβευσης, τόσο για τους/τις διακριθέντες/-εισες στον εν λόγω διαγωνισμό, όσο και βράβευση για όσους/-ες διακρίθηκαν στον 9ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στις κατηγορίες διήγημα / θεατρική σκήνη αλλά και στην κατηγορία τραγούδι. Το έργο που μελέτησαν και αξιοποίησαν τα παιδιά ως πηγή έμπνευσης ήταν η κωμωδία Νεφέλες του Αριστοφάνη. Την τελετή βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους ΕΜΕ φιλολογικών μαθημάτων, ο  κ. Δημόκριτος Καλτσάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Αντιπρόεδρος του τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ήταν και συνδιοργανωτής των διαγωνισμών, ενώ παρούσα στην τελετή ήταν και η  κ. Ανθή Αντωνιάδου, αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ, ο οποίος υπήρξε και αθλοθέτης των δύο διαγωνισμών. Παρευρεύθηκαν, επίσης, μέλη των κριτικών επιτροπών του 9ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, καθώς και διευθυντές και διευθύντριες σχολείων.

Κατά την τελετή βράβευσης, επιδόθηκαν βραβεία και επαίνοι, ανά κατηγορία για τον 9ο Παγκύπριο Μαθητικό διαγωνισμό, καθώς και τιμητικά διπλώματα σε μαθητές/-τριες  που διακρίθηκαν στην  1η Σκυταλοδρομία, ενώ οι υπεύθυνοι/-ες συνοδοί εκπαιδευτικοί παρέλαβαν τα τιμητικά διπλώματα για το σχολείο τους. Η κ. Ανθή Αντωνιάδου, αντιπρόεδρος του Δ.Σ του ΘΟΚ, συνεχάρη τους μαθητές/-τριες που διακρίθηκαν και ανακοίνωσε ότι ο ΘΟΚ προσφέρει ως έπαθλο στους/στις μαθητές/-τριες που διακρίθηκαν στους δύο διαγωνισμούς την κάρτα θεατρόφιλου, εξηγώντας ότι με αυτήν την κάρτα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές/τριες που διακρίθηκαν, να παρακολουθούν για ένα χρόνο, δωρεάν, όλες τις θεατρικές παραστάσεις του ΘΟΚ.

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή προσέφερε μικρό αναμνηστικό δώρο στους/στις διακριθέντες/-είσες μαθητές/-τριες, στα μέλη των κριτικών επιτροπών του Διαγωνισμού καθώς και  στους/στις εθελοντές/-ντριες, μάχιμους εκπαιδευτικούς, φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, των οποίων η συμβολή στην πραγματοποίηση της 1ης Σκυταλοδρομίας υπήρξε καθοριστική.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










656