Α΄ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας: Εκδήλωση δενδροφύτευσης «Πρασινίζω το Σχολείο μου»


   Οι πρωτοβουλίες για τη διάσωση του περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής των ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών, όπως και της πλειονότητας των ανθρώπων! Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκδήλωση δενδροφύτευσης «Πρασινίζω το Σχολείο μου», την οποία ανέλαβε για δεύτερη φορά στα τελευταία χρόνια η σχολική κοινότητα της Α΄ Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας.

    Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 25.11.2019  στον Περίβολο της Σχολής και περιλάμβανε τη φύτευση περισσότερων από 300 δενδρυλλίων της κυπριακής χλωρίδας. 

 Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του του προεορ της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη .     Συμμετείχαν και απόλαυσαν το εγχείρημα ο Διευθυντής, καθηγητές, μαθητές, γονείς, και εργατικό προσωπικό της σχολής, συνεπικουρούμενοι από δεκάδες προσκαλεσμένους εκπροσώπους  του Υ.Π.Π.Α.Ν, του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος/Τμήμα Δασών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ. Ειδικότερα, συμμετείχαν η (τέως) Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Επίτροπος Προστασίας των Παιδιών, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης (ΑΚΕΛ).

      Στη σύντομη  προσφώνησή του ο Διευθυντής της Α΄ Τ.Ε.Σ.Ε.Κ. Λευκωσίας κ. Πόλυς Γιάννακας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και, μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ελκυστικού ποιοτικού σχολείου, που προωθεί τη μάθηση, αλλά και την καλλιέργεια στάσεων και δεξιοτήτων απαραίτητων στην κοινωνική ζωή. «Έρχεται ως συνέχεια και άλλων δράσεων, όπως είναι η δημιουργία πρόσφατα ανοικτού χώρου άθλησης και υγιούς απασχόλησης, κατά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών στο σχολείο».

     Η δενδροφύτευση στοχεύει, αφενός, στην ευαισθητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, τα συμπτώματα της οποίας είναι σήμερα ορατά, όπως ορατός είναι και ο κίνδυνος να υποστούν τις βαριές συνέπειες οι νέοι και τα παιδιά τους αργότερα. Αφετέρου, η Διεύθυνση της σχολής επιδιώκει τον «εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος και την συμβολή μας ως σχολική κοινότητα στη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας. Όταν τα 300 δέντρα, που φυτεύουμε σήμερα, μεγαλώσουν, τα παιδιά του σχολείου μας θα είναι ενήλικες. Αποφασίσαμε ως προσφορά στους σημερινούς μαθητές μας την δημιουργία ενός άλσους από πενήντα μεγάλα δενδρύλλια, ύψους δύο τουλάχιστον μέτρων. Στη συνέχεια θα γίνει τοπιοτέχνηση του χώρου, έτσι που να μπορούν άμεσα να τον απολαμβάνουν τα παιδιά».

       Την έναρξη της δενδροφύτευσης κήρυξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δ. Συλλούρης, ο οποίος τόνισε την ξεχωριστή σημασία που έχουν τέτοιες θετικές πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των νέων και όλων των πολιτών της Κύπρου και στη συνέχεια εγκαινίασε το άλσος φυτεύοντας το πρώτο δένδρο. Χαιρέτισε, επίσης, η (τέως) Επίτροπος Περιβάλλοντος κυρία Ιωάννα Παναγιώτου που επέμεινε στην ανάγκη οι νέοι και όλη η κοινωνία της Κύπρου να πολλαπλασιάσουν τις δράσεις με τις οποίες ενισχύεται ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Μέσα σε κλίμα χαράς και δημιουργικότητας οι καθηγητές και οι μαθητές του Κλάδου Επισιτιστικών Σπουδών προσέφεραν στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση εδέσματα και αναψυκτικά ποτά, που οι ίδιοι παρασκεύασαν.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










951