Μήπως δικαιούται ο νέος Υπουργός να ενημερωθεί ορθά πότε και πως ολοκληρώνονται οι εξετάσεις Α΄ τετραμήνου;


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Β.Δ.Α΄

Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, αφού  το ΥΠΠΑΝ συνεχίζει να ανακοινώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εξετάσεις  Α΄ τετραμήνου  ολοκληρώνονται στις 19 Δεκεμβρίου, παρασιωπώντας το γεγονός ότι το 2ο τεχνολογικό μάθημα των Τεχνικών Σχολών θα διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου.  Δυστυχώς η λανθασμένη πληροφόρηση έχει δοθεί και στον κ. Προδρόμου ο οποίος σε μια από τις πρώτες δηλώσεις του για το θέμα αναφέρει «μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη εφαρμογή των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου (στις 19 Δεκεμβρίου) θα γίνει επιστημονική έρευνα …»  (Ο Φιλελεύθερος 14/12/2019).

Ασφαλώς δεν θα ήταν άξιο αναφοράς αν επρόκειτο για ένα μόνο μάθημα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα μαθήματα που θα εξεταστούν στις Τεχνικές Σχολές στις 20 Δεκεμβρίου είναι 25.  Ο αριθμός των μαθημάτων σε κάθε μια από τις 11 Τεχνικές  Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΤΕΣΕΚ (το νέο όνομα των Τεχνικών Σχολών), διαφέρει ανάλογά με τις ειδικότητες που λειτουργούν σε αυτήν.  Στη δική μας Σχολή με λιγότερους από 300 μαθητές θα έχουμε 9 εξεταζόμενα μαθήματα. Αν υπάρχουν δικαιολογημένοι απόντες τότε η Β΄ σειρά εξετάσεων θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα τι σημαίνουν οι εξετάσεις τετραμήνων για τις ΤΕΣΕΚ, πρέπει να συμπεριλάβουμε και την εξέταση του 1ου  τεχνολογικού μαθήματος που θα εξεταστεί στις 18 Δεκεμβρίου και αποτελείται από  άλλα 22 μαθήματα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό εξεταζόμενων μαθημάτων για τις ΤΕΣΕΚ στα 47.  Η ευχή να τα εκατοστήσουμε δεν είναι αρκετή αφού ακόμα μιλούμε μόνο για την Α΄ τάξη.  Το γεγονός που πραγματικά ενοχλεί δεν είναι ότι οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν μια μέρα αργότερα στις ΤΕΣΕΚ, αλλά η προσπάθεια για να υποβαθμιστεί  ο τεράστιος βαθμός δυσκολίας που συνεπάγεται αυτή η μορφή εξετάσεων για τις Τεχνικές Σχολές.  Μόνο ο αριθμός των θεματοθετών, που πρέπει να είναι 5  για κάθε μάθημα, υπερβαίνει  το ένα τρίτο του συνόλων των Εκπαιδευτών.  Τι πραγματικά μπορούμε να αναμένουμε από την έρευνα που έχει εξαγγείλει ο νέος Υπουργός της Παιδείας όταν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μόνο στα 5 εξεταζόμενα μαθήματα του Λυκείου, παραβλέποντας τα 47 των ΤΕΣΕΚ.

Το μόνο θετικό που θα μπορούσε να προκύψει από την παρούσα κατάσταση  είναι η συνειδητοποίηση ότι  Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση - ΕΕΚ (Vocational Education and Training - VET )  και η Ακαδημαϊκή - Λυκειακή Εκπαίδευση πρέπει να είναι δυο ανεξάρτητες  διαδρομές.  Το χάσμα μεταξύ Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής εκπαίδευσης μεγαλώνει συνεχώς.  Ακόμα και στη Θεωρητική Κατεύθυνση των ΤΕΣΕΚ  όπου τα τρία βασικά μαθήματα πρόσβασης, Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική έπρεπε να είναι τα ίδια με το Λύκειο, οι μαθητές των ΤΕΣΕΚ διδάσκονται  μια περίοδο την εβδομάδα λιγότερη στην Α΄ τάξη και στα τρία μαθήματα. Η Πρακτική Κατεύθυνση που περιλαμβάνει περίπου το 80% των μαθητών των ΤΕΣΕΚ δεν έχει πλέον πρόσβαση ούτε στα ΤΕΙ.  Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για την δημιουργία Επαγγελματικών Σχολών όπως είχα αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μου ( Οι αδιάφοροι και τα ποσοστά της Τεχνικής Εκπαίδευσης Paideia – News 26/6/2018).

Η  Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση όμως δεν είναι θέμα που μπορεί να χειριστεί από μόνη της ούτε η Διεύθυνση Μέσης ούτε η Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης  και δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το Υπουργείο  Παιδείας. Ελπίζω ο νέος Υπουργός να ενημερωθεί σφαιρικά σε αυτό το θέμα και να αντιληφθεί την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα που θα εμπλέκει  και άλλα υπουργεία για να μπορεί να χαράζει ενιαία πολιτική για την ΕΕΚ και την Δια Βίου Εκπαίδευση. Σήμερα οι δυο βασικοί φορείς που ασχολούνται με το θέμα η ΑνΑΔ  και η ΜΤΕΕΚ λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητά, ανήκουν σε διαφορετικά υπουργεία και ο ένας φορέας ζητά από τον άλλο να του αναγνωρίσει την εκπαίδευση και κατάρτιση που ο ίδιος προσφέρει. Αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας νομοθετικού πλαισίου που να ρυθμίζει την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και να τα συνδέει με το εθνικό πλαίσιο προσόντων.  Αυτές οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά οι επαγγελματικές σχολές ως ανεξάρτητη και ξεχωριστή διαδρομή από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Μόνο τότε θα γίνει κατανοητό ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση μπορεί να προσφέρεται σε διάφορα επίπεδα ξεκινώντας    με την αρχική κατάρτιση (IVET) στο επίπεδο 4 (που θα μπορούσε να είναι η μετεξέλιξη της Πρακτικής Κατεύθυνσης) και να ακολουθεί η συνεχιζόμενη κατάρτιση (CVET) σε επίπεδο  μονοετούς διετούς και τριετούς Διπλώματος και σε πτυχιακό επίπεδο (επίπεδα 5 και 6). 

*ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1576