Η Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Η Γ’ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) Λεμεσού συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (ΣΠΕΚ) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες οι οποίοι συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αυτό, αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες ζωής, οι οποίες αφορούν θέματα ενεργού πολιτότητας, με εστίαση στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η ευκαιρία που παρέχεται, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, στα παιδιά των τεχνικών σχολών να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες στις οποίες μετέχουν τα παιδιά των Λυκείων, όπως το Euroscola αλλά και οι διάφορες ανταλλαγές μαθητών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας πλειάδας δράσεων ανάμεσα στις οποίες και οι επισκέψεις των Ευρωβουλευτών στα σχολεία μας και οι ανοικτές συζητήσεις που διοργανώνονται μαζί με μαθητές και καθηγητές.

Τη φετινή χρονιά, 2019-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος διεξήχθησαν τέσσερις ανοικτές συζητήσεις με ευρωβουλευτές, στις οποίες συμμετείχαν όλοι-σχεδόν- οι μαθητές της σχολής μας. Για τη διοργάνωσή τους οι Δόκιμοι και οι Ανώτεροι Πρεσβευτές του Προγράμματος συνεργάστηκαν με τη Διεύθυνση του Σχολείου. Σημαντική, επίσης, υπήρξε και η συμβολή της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της σχολής.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης επισκέφθηκε τη σχολή την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα επικαιρότητας όπως το Brexit και τα μεταναστευτικά ρεύματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο του ενεργού πολίτη εστιάζοντας στον ρόλο του σχολείου αλλά και στον ρόλο των κυπρίων ευρωβουλευτών στο νέο περιβάλλον, εστιάζοντας στο πώς αυτός επηρεάζεται από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ο κ. Γιώργος Γεωργίου επισκέφθηκε τη σχολή την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Συζήτησε μαζί με τους μαθητές θέματα οικονομίας αλλά και ζητήματα όπως αυτού της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό. Οι μαθητές έθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με θέματα όπως η νεανική απασχόληση και η ανεργία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης στην Κύπρο. Με θέρμη ο Ευρωβουλευτής τόνισε την αξία της αγάπης της γνώσης και των ανθρώπων.

Ο κ. Λουκάς Φουρλάς επισκέφθηκε τη σχολή τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, μοιράστηκε τις εμπειρίες του ως Ευρωβουλευτής ενώ παράλληλα ανέπτυξε θέματα επικαιρότητας όπως αυτά της άμυνας, της ασφάλειας και της υγείας. Οι μαθητές τόνισαν την αναγκαιότητα παροχής περισσότερων ευκαιριών για γνωριμία με τα ευρωπαϊκά όργανα μέσω της ανάπτυξης περισσότερων δρομολογίων σε κύριους ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως οι Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο.

Ο κ. Κώστας Μαυρίδης επισκέφθηκε τη σχολή τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου. Συζήτησε με τους μαθητές θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και θέματα επικαιρότητας. Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά στις αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πορεία της μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό μοιράστηκε εμπειρίες με τους μαθητές από τις συμμετοχή του σε διάφορες επιτροπές εστιάζοντας στην αναγκαιότητα για δικτύωση και συλλογική εργασία προκειμένου να προωθηθούν βασικά ζητήματα. Οι μαθητές έθεσαν θέματα όπως η αυξημένη αποχή στις εκλογικές διαδικασίες, η εκπαίδευση και οι νέες συνθήκες στην περιοχή της Μεσογείου.

Μετέχοντας σε μια «κοινότητα ευρωπαϊκής γνώσης», οι μαθητές μας «βάδισαν» στα βήματα παιδαγωγών όπως ο Jan Amos Comenius, ο οποίος, ως ένας από τους πρώτους υπέρμαχους της παγκόσμιας παιδείας, εφάρμοσε διδακτικές μεθόδους οι οποίες μέσω της λογικής σκέψης διευκόλυναν την πρόσβαση των μη προνομιούχων παιδιών στη γνώση, κάτι το οποίο εκφράζεται πλήρως μέσα από το πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού εκφράζει, τόσο τους Ευρωβουλευτές μας όσο και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτό τον μοναδικό θεσμό ευελπιστώντας τόσο στη συνέχιση όσο και τη διεύρυνσή του προκειμένου ακόμα περισσότεροι μαθητές να μυηθούν στα ιδανικά αλλά και στις αξίες του ενεργού, οικουμενικού ευρωπαίου πολίτη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1445