Εκδήλωση Α΄ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας: «Εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι: Τραγικές πτυχές της κατοχής»


    Η Διεύθυνση και το Κ.Μ.Σ. της  Α΄ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας πραγματοποίησαν επιτυχώς  (28.02.2020) εκδήλωση με θέμα «Εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι: Τραγικές πτυχές της κατοχής». Ομιλητές ήταν οι Δημ. Κοτσιέκκας, Α. Παράσχος και Μ. Γιάγκου.

   Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ο Διευθυντής της σχολής κ. Πόλυς Γιάννακας, «τέτοιες δράσεις φέρνουν τους μαθητές και το προσωπικό της σχολής ενώπιον κεντρικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη ζωή όλων ακόμη και σήμερα - 46 χρόνια μετά από τα τραγικά γεγονότα του 1974, δηλαδή μετά από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική στρατιωτική εισβολή, που επακολούθησε και που συνεχίζεται. Η βαθύτερη γνώση και έρευνα για τους εγκλωβισμένους και τα δεινά τους, για τους αιχμαλωτισθέντες, τους  φονευθέντες, τους αγνοούμενους και τους πρόσφυγες, ενισχύουν την ιστορική μνήμη, τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, τη διεκδίκηση αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την κατεχόμενη Κύπρο, την αναζήτηση λύσεων βιώσιμων και δίκαιων, κοινά αποδεκτών από Ελληνοκύπριους  και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, για την ειρηνική συμβίωση όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ». 

         Ο ερευνητής-συγγραφέας Δημήτρης Κοτσιέκκας, κατανοητά και μεθοδικά, μέσα από τα βιώματα και τις έρευνές του, ενημέρωσε για τις δοκιμασίες, τις πιέσεις από τον κατοχικό στρατό που επί τόσα χρόνια υφίστανται οι Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες στις κατεχόμενες περιοχές, για τη συρρίκνωση του αριθμού τους  (σε 338 και 115 αντίστοιχα). Αστοχία επεσήμανε σε ορισμένες πρακτικές από κοινωνικούς και πολιτειακούς φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

     Οι πολυετείς έρευνες του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου, όπως τις απέδωσε με την ομιλία του, δημιούργησαν ανακατατάξεις στις πολιτικές και νομικές προσεγγίσεις και στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), πολιτών και στρατιωτών, αλλά και στη διαφώτιση των οικογενειών τους. Αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της δικοινοτικής Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, υπό την εποπτεία του Ο.Η.Ε., που ερευνά και εξακριβώνει τις υποθέσεις όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

     Ο Μιχάλης Γιάγκου, αδελφός του αγνοούμενου Κώστα Γιάγκου, αφηγήθηκε της σκληρές εμπειρίες του ως στρατεύσιμου  στα οδυνηρά γεγονότα του 1974 , στην αντίσταση των Ελληνοκυπρίων κατά των εισβολέων. Ως συγγενής αγνοούμενου, αναφέρθηκε στην περιπετειώδη αναζήτηση, εξακρίβωση και εύρεση των οστών τόσο του αδελφού του, όσο  και άλλων εκτελεσθέντων στρατιωτών και πολιτών, κυρίως Ελληνοκυπρίων, αλλά και Τουρκοκυπρίων.

    Διαφωτιστικό υλικό ντοκιμαντέρ από το Αρχείο του ΡΙΚ αξιοποιήθηκε στο ενημερωτικό μέρος της εκδήλωσης. 

    Οι μαθητές και οι καθηγητές, που παρακολουθήσαν με συγκίνηση, προσοχή και σεβασμό την εκδήλωση και τη συζήτηση, αποχώρησαν αποκομίζοντας έντονα συναισθήματα, προβληματισμούς και  δεδομένα για την πολυπλοκότητα των επιχειρημάτων τους, για την ανθρωπιστική και την πολιτική διάσταση των προβλημάτων, για την ανάγκη τερματισμού της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










727