Γεννιόμαστε μεγαλοφυείς και καταλήγουμε θύματα


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ΑΚΗ) ΗΛΙΑ*

Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται κουβαλώντας μέσα του έναν ήρωα και μια ηρωίδα.  Ο καθένας από εμάς γεννιέται με ιδιαίτερες ικανότητες. Όλοι κρύβουμε ανεκτίμητα ταλέντα, τα οποία περιμένουν εναγωνίως να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν, ώστε να δημιουργήσουμε  εκπληκτικά έργα, τα οποία θα ανυψώσουν τη ζωή μας. Έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε το δυναμικό αυτό στο μέγιστο βαθμό, όχι μόνο για να ζήσουμε μια ποιοτική ζωή αλλά κυρίως για να προσφέρουμε στους γύρω μας. Αυτοί που φτάνουν σε κορυφαία επίπεδα δεν είναι γιατί τα γονίδιά τους είναι διαφορετικά αλλά γιατί αναπτύσσονται καθημερινά, βελτιώνοντας τον εσωτερικό τους κόσμο. 

Δυστυχώς, σιγά σιγά, οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνοντας, μπαίνουμε σε μια κατάσταση ύπνωσης και ελαχιστοποιούμε τις ικανότητές μας αλλά και τις προσπάθειές μας, για να δημιουργήσουμε μια απαράμιλλη ζωή. Υποτιμούμε τις δυνατότητές μας και πέφτουμε σε απάθεια. Προδίδουμε έτσι τον ίδιο μας τον εαυτό και αρκούμαστε στη μετριότητα. Δειλιάζουμε μπροστά στα δύσκολα και κρυβόμαστε μπροστά στο νέο και το διαφορετικό. Αποφεύγουμε έτσι τις αλλαγές και παραμένουμε στα γνωστά και στα καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο όμως, δεν διευρύνουμε τις δυνατότητες μας, αλλά αντίθετα αφήνουμε τον φόβο να μας κυριαρχήσει.

Πώς λοιπόν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ψυχολογία του μέτριου και να γίνουμε πρωταθλητές,  δίνοντας έμφαση σε αυτά που πραγματικά έχουν αξία στη ζωή μας; Πώς μπορούμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να υπερβούμε τους φόβους μας, ώστε να ξεπεράσουμε τα όριά μας; Το πρώτο και ουσιαστικό βήμα είναι η πίστη στις δυνατότητές μας. Η πίστη στον εαυτό μας. Η βαθιά κατανόηση ότι διαθέτουμε όλα εκείνα που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε σπουδαία πράγματα στη ζωή μας. Η βαθιά πίστη, ότι μέσα μας υπάρχει ένα βαθύ και λαμπερό δυναμικό, που μόνο όσοι ξεκλειδώσουν τον κώδικά του θα το ανακαλύψουν.

Το δεύτερο βήμα, είναι να αξιολογήσουμε και να ιεραρχήσουμε τις αξίες που για εμάς είναι σημαντικές και πάνω στις οποίες θα στηρίζονται οι αποφάσεις και ενέργειές μας. Οι αξίες αυτές θα μας οδηγούν σαν φάρος ώστε να λαμβάνουμε σοφότερες και ορθότερες αποφάσεις. Παράλληλα, οι αξίες αυτές, θα καθορίσουν τις προτεραιότητές μας ώστε να διακρίνουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα. Τέλος, αυτό που χρειάζεται είναι συστηματική δουλειά και δράση ώστε να υλοποιήσουμε και να κάνουμε πράξη τις σκέψεις και όνειρά μας. Με ένα στοχευμένο και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον κρυμμένο θησαυρό που όλοι διαθέτουμε. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από το μαντρί. Μόνο έτσι θα αναπτυχθούμε και θα σπάσουμε τα δεσμά της φυλακής. 

Χρειάζεται πίστη και ελπίδα για να αφήσουμε τα ασφαλή λιμάνια και να ξεφύγουμε από τους υπερβολικούς φόβους που μας κρατάνε αλυσοδεμένους και καθηλωμένους. Θα πρέπει ο καθένας βελτιώνοντας τις καθημερινές του συνήθειες, να βρει το κουράγιο και την τόλμη να αξιοποιήσει την μεγαλοφυΐα του και με επιμονή, πειθαρχία και εστίαση στα σημαντικά, να φτάσει σε κορυφαία επιτεύγματα. Εμπόδια θα υπάρξουν. Πολλά και δύσκολα, που αρχικά θα φαίνονται ανυπέρβλητα. Στη συνέχεια όμως θα γίνουν πιο ξεκάθαρα και στο τέλος θα μας κάνουν ακόμη πιο δυνατούς. Ας μη ξεχνάμε ότι τα εμπόδια είναι εκεί για κάποιο λόγο. Για να μας δοκιμάσουν και να μετρήσουν πόσο πραγματικά επιθυμούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας.  

Για να προχωρήσουμε μπροστά και να γίνουμε πιο παραγωγικοί, θα πρέπει να κάνουμε πιο τολμηρές σκέψεις και να απορρίψουμε τη λογική του θύματος.  Για να αλλάξουμε τα αποτελέσματα θα πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα που κάνουμε. Μην ξεχνάτε αυτό που έχει πει ο Αϊνστάιν: «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης που χρησιμοποιήσαμε όταν τα δημιουργήσαμε». Με αυτοπεποίθηση, ορθολογική σκέψη και αξιοποίηση των απεριορίστων δυνατοτήτων μας, μπορούμε να εκπληρώσουμε το χρέος μας και να τολμήσουμε να ονειρευτούμε ξανά. Γιατί, αυτός που τολμά και ξεπερνά τους φόβους του, αυτός που επιλέγει τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο θα ζήσει μια ζωή γεμάτη. Μια ζωή, που αν είχε την ευκαιρία να την ξαναζήσει, τον ίδιο δρόμο θα επέλεγε.

*Διευθυντής ΤΕΣΕΚ  Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1767