Η δύναμη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης έναντι του COVID– 19


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ΑΚΗ) Φ. ΗΛΙΑ   

Αναμφίβολα, η απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων αρνητικών συναισθημάτων στους ανθρώπους, όπως άγχος, θλίψη, θυμός, απογοήτευση και ανησυχία. Η αβεβαιότητα και η ένταση αυξάνονται συνεχώς για πολλούς και διάφορους λόγους. Η αναπαραγωγή αρνητικών ειδήσεων από τα ΜΜΕ, η κοινωνική απομόνωση, η απειλή της υγείας μας και το άγνωστο, είναι μερικοί από αυτούς. Όλα αυτά δημιουργούν τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά, το αίσθημα της αμφιβολίας και του φόβου για το αύριο. Η διαχείριση των συναισθημάτων λοιπόν σε τέτοιες αβέβαιες και ταραγμένες εποχές, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αλλά και απαραίτητη.

Η αναγκαιότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης, προβάλλει τώρα περισσότερο από ποτέ, καθιστώντας την ως απαραίτητη και επιβεβλημένη. Όχι μόνο γιατί το επιβάλλουν οι νέες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, αλλά και επειδή το επιτάσσει η σύγχρονη εποχή στην οποία ζούμε. Δυστυχώς, η απουσία της συναισθηματικής νοημοσύνης από τον πολιτισμό μας αλλά και από τον χώρο της εκπαίδευσης, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, τα οποία βιώνουμε καθημερινά. Συγχρόνως, αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται. Αναμφισβήτητα, η εκπαίδευση στη συναισθηματική νοημοσύνη, θα μας βοηθήσει να ζήσουμε αυθεντικά, με ειλικρίνεια, αυτοέλεγχο, κατανόηση και αλληλεγγύη, δίνοντάς μας τη δύναμη να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις νέες προκλήσεις.  

Τι είναι όμως η  συναισθηματική νοημοσύνη; Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τόσο τα δικά του συναισθήματα όσο και των άλλων.  Τα πέντε βασικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι: 

  1. Αυτεπίγνωση: επίγνωση και κατανόηση των συναισθημάτων, αυτοπεποίθηση και αυτοαξιολόγηση.
  2. Αυτοέλεγχος: έλεγχος και χαλιναγώγηση των αρνητικών συναισθημάτων μας αλλά και αυτοπειθαρχία.
  3. Κίνητρα συμπεριφοράς: εύρεση κινήτρων που μας οδηγούν στην επίτευξη των στόχων μας.
  4. Ενσυναίσθηση: αναγνώριση και κατανόηση των συναισθημάτων και των ανησυχιών των άλλων.
  5. Κοινωνικές δεξιότητες: άριστη επικοινωνία και συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, μπορούν να αναγνωρίζουν και να ελέγχουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους ώστε να μην γίνονται ανεξέλεγκτα και να επηρεάζουν την κρίση τους. Έτσι, θα έχουν θετική διάθεση, θα μπορούν να επιλύουν τα διάφορα προβλήματα λαμβάνοντας ορθότερες αποφάσεις, θα αντιμετωπίζουν με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις και θα επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον, τα άτομα αυτά, διαθέτουν υπομονή και επιμονή, αυτοπεποίθηση και είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους, δημιουργώντας καλύτερες και μακροχρόνιες σχέσεις.

Ίσως η ευκαιρία που μας δίνεται με την πανδημία του COVID–19, να είναι μοναδική για να επανεξετάσουμε και να καθορίσουμε νέους στόχους και νέες αξίες, τόσο στην κοινωνία όσο και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Παλαιότερα, τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι εκπαιδεύονταν σε δεξιότητες αυτογνωσίας, συνεργασίας, κατανόησης των άλλων, επίτευξης στόχων και καλύτερης επικοινωνίας. Δυστυχώς σήμερα ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει και χαρακτηρίζεται από την απομόνωση, τον ανταγωνισμό και την εγωπάθεια. 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, δεν είναι ένα θείο δώρο, το οποίο είτε το έχεις είτε όχι. Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και να αναπτυχθεί καθ΄  όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το πρώτο βήμα είναι να πιστέψουμε στην σπουδαιότητα και την αξία που έχει τόσο στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή. Στη συνέχεια να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αξιοποιώντας και αναπτύσσοντας τα δυνατά και θετικά μας χαρακτηριστικά. Τέλος, να μπορούμε να κατανοούμε τους άλλους γύρω μας, με στόχο την αρμονική συνεργασία με τους συνανθρώπους μας.   

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναπτύσσοντας τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, αναπτύσσουμε βασικές ανθρώπινες δεξιότητες. Έτσι, βελτιωνόμαστε ως άτομα, γινόμαστε συναισθηματικά ευφυείς και μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ανθεκτικές και ανθρώπινες σχέσεις, που θα αντέχουν  στον χρόνο και στις δυσκολίες. Η εκπαίδευση στη συναισθηματική νοημοσύνη, είναι ίσως η σημαντικότερη ικανότητα που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας, ώστε να αντέξουν στους αβέβαιους καιρούς που βιώνουμε. Γιατί, όλοι επιθυμούμε να μεγαλώσουμε παιδιά χαρούμενα και ευτυχισμένα, που να αναγνωρίζουν την αξία που έχουν οι ίδιοι, ώστε να ζήσουν αληθινά τη ζωή τους και όχι να παρασύρονται από αυτή. 

 

*Διευθυντής ΤΕΣΕΚ  Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1792