Θέλουν, δεν θέλουν, θα με περάσουν


Σε άρθρο του ο Διευθυντή Λυκείου Τάσσος Τάσσου καταθέτει ότι:
 «...ένα ποσοστό μαθητών (20-30%) βρίσκεται στο Λύκειο χωρίς στόχους και ενδιαφέροντα και χωρίς τα προαπαιτούμενα για να αντεπεξέλθει». (Αποτελέσματα ΠαγκυπρίωνPaideia-News, 14/07/20
Στην Τεχνική Εκπαίδευση το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και μεγαλύτερο.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο χώρο της παιδείας, ξεκινώντας από τον Υπουργό Παιδείας - «... μια σημαντική μερίδα μαθητών (33% ) που με βαθμολογίες της τάξης του 0, 1, 2, ή 3 στα 20 δείχνουν να μην έχουν συμμετάσχει καθόλου στη μαθησιακή διαδικασία». (Προδρόμου για Παγκύπριες, Paideia-News, 14/07/20), μέχρι τους μαθητές. Οι τελευταίοι εξασφαλίζουν εγγραφή στα εκπαιδευτήρια λυκειακού επιπέδου γνωρίζοντας εκ των προταίρω ότι με το πέρασμα τριών εκπαιδευτικών ετών από την ημερομηνία εγγραφής, θα αποκτήσουν απολυτήριο απόφοιτου Μέσης Εκπαίδευσης αν και αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους. Η σιγουριά αυτή απορρέει από τις ακόλουθες περιστάσεις που για λόγους διαφάνειας παρατίθενται:

Η ευρωπαϊκή οδηγία μιλά ότι για κάλυψη των αναγκών της ΕΕ πρέπει το 60% των νέων να επιλέγουν τεχνικά επαγγέλματα. Στην Κύπρο επιλέγουν την τεχνική μέση εκπαίδευση μονάχα 19%. Δε υπάρχουν περιθώρια αποπομπής νέων μαθητών από τεχνικά εκπαιδευτήρια.

Πρέπει να δημιουργηθού τμήματα σε όσο γίνεται περισσότερους κλάδους και ειδικότητες που έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου. Πρέπει να ικανοποιηθούν στο μέγιστο οι ανάγκες όλων των τεχνικών και βιομηχανικών μονάδων. Δε υπάρχουν περιθώρια αποπομπής νέων μαθητών από εκπαιδευτήρια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ).

Οι διευθυντές σε περίπτωση στασιμότητας μαθητή λογω επίδοσης, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους ανώτερους εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Δεν είναι χαρακτηριστικός, μεταξύ των διευθυντών, ο τρόπος που αντέδρασε και χειρίστηκε το θέμα με τους ανεξεταστέους τελειόφοιτους ο διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου. (Παγκύπριο Γυμνάσιο προς Κ. Λούη: «Τους 9 τους βοηθήσαμε, τους άλλους 21 χειριστείτε τους εσείς» (Paideia-News, 23/07/20).

Στην περίπτωση τελειόφοιτων δεν γίνεται λόγος για στασιμότητα και ανάγκη επανάληψη σχολικής χρονιάς. Μπορεί να γίνει λόγος μόνο για ανεξεταστέους που στη διάρκεια των τριών επόμενων χρόνων μπορούν να επανορθώσουν. Οταν δοκιμάζουν, σε κάποιαν από τις προσπάθειες θα ... περάσουν. Όταν όμως ένας μαθητής παραμένει στασιμος λόγω επίδοσης και πρέπει να επαναλάβει την σχολική χρονιά, το κράτος θα επομιστεί κατ’ επανάληψη το κόστος εκπαίδευσης. Το κόστος για κάθε μαθητή λυκείου είναι 7000 ευρώ ενώ για κάθε μαθητή Τεχνικής Επαίδευσης είναι 12000 ευρώ. Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. Ως συνήθως και ο εκπαιδευτικός που βαθμολόγησε με μη ικανοποιητικό βαθμό και ο διευθυντής που δεν κατάφερε να αποτρέψει τέτοια εξέλιξη. Για αποφυγή περιττών συζητήσεων η εύκολη λύση είναι να περάσει ο μαθητής στην επόμενη τάξη.

Ας θεωρηθεί ότι αιτιολογήθηκε η απόφαση για στασιμότητα μαθητή με μαθησιακά προβλήματα, με μηδενικές προϋπάρχουσες γνώσεις, με απόλυτο αναλφαβητισμό. Πλανάται όποιος πιστεύει ότι θα ωφεληθεί ο μαθητής από την επανάληψη τηε ίδιας τάξης. Θα ταλαιπωρηθεί ναι, γνώσεις δεν θα αποκτήσει. Αν δεν εγκαταλείψει το σχολείο και επαναλάβει την τάξη, δίχως αμφιβολία θα «βοηθηθεί» για να περάσει στην επόμενη τάξη. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές σε διάφορα μοντέλα φοίτησης.

Αν κάποιος εκπαιδευτικός θεωρήσει αναγκαίο να βαθμολογίσει αντικειμενικά κάποιο μαθητή, δεν θα δεχθεί μονάχα τις παροτρήσεις των προϊσταμένων για δεύτερες σκέψεις αλλά δεν αποκλείεται να δεχθεί και τις απειλές του ιδίου του μαθητή που συχνά υλοποιούνται. Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που υπέστηκαν υλικές ζημιές ή δέκτηκαν απειλές αφού προσεγγίστηκαν από εξωγενείς παράγοντες για αλλαγή στάσης στον τρόπο βαθμολογίας.

Αν τώρα κάποιος εκπαιδευτικός θεωρήσει αναγκαίο να βαθμολογήσει αντικειμενικά όλους τους  μαθητές της τάξης, στην αρχή θα πρέπει να λογοδοτήσει στη διεύθυνση και να δικαιολογήσει την καταγγελία του συνόλου των μαθητών της τάξης. Ακολούθως θα αντιμετωπίσει την ομαδική παρα-βατική συμπεριφορά του συνόλου των μαθητών της τάξηςμέχρι να αγανακτήσει σε τέτοιο βαθμό και να υποχρεωθεί να συνθηκολογήσει. Ειπώθηκε και αυτό από τον αρχηγό της τάξης: «Γιατί ρε κύριε δεν δευμεύτηκες ότι θα μας περάσεις όλους για να περάσεις και εσύ καλά». Όταν επιτευχθεί η συνθηκο-λόγηση επιτεύχθει και ο σκοπός. Ο βαθμός σταματά να είναι αποτέλεσμα γνωσιολογικής αξιολόγησης και παίρνει μορφή διαπραγματευτικού εργαλείου. Ο μαθητής έχει περάσει στην επόμενη τάξη.

Οι αντιπρόσωποι κάθε κλάδου δεν επιθυμούν να φανεί ότι μαθητές που φοιτούν στον κλάδο κινδυνεύουν να παραμείνουν στάσιμοι. Θα χάσει τη δημοτικότητα του ο κλάδος. Οι διαφημιστικές φωτογραφικές εκδόσεις και τα ελκυστικά βίντεο δεν θα προσελκύουν πλέον!
«Ο κάθε εργαζόμενος κάθε κλάδου, πρέπει ενεργά να βοηθά την ανάπτυξη του κλάδου». (Συντονιστής Κλάδου ΒΔ Α). 
Η σύναξη 8-10 προσώπων με δηλωμένο ενδιαφέρον σε κάποια ειδικότητα κάποιου τεχνικού κλάδου ειναι αρκετή προϋπόθεση για δημιουργία μιας ξεχωριστής τάξης. Για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών (40 εκπαιδευτικές περιόδοι) χρειάζονται τουλάχιστο 2 εκπαιδευτικοί. Ένας για μαθήματα κοινού κορμού και ένας για μαθήματα ειδικότητας). Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός υποψήφιων εκπαιδευτικών περιμένουν για χρόνια τη στιγμή του διορισμού.
Ο συντονιστής ΒΔ κάθε τεχνικού κλάδου υποχρεούται να διατηρεί το ενδιαφέρον για επιλογή μαθημάτων στις ειδικότητες του κλάδου σε ψηλό επίπεδο. Σε περίπτωση μη δημιουργίας τμήματος κάποιας ειδικότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάθεσης κάποιων εκπαιδευτικών της συγκεκριμένης ειδικότητας σε σχολείο άλλης πόλης (επαρχίας). Το πήγαιν’ έλα σε άλλη πόλη δεν μπορεί να χαροποιεί κανένα εκπαιδευτικό. Για να αποκτήσει δημοτικότητα κάποια ειδικότητα θα πρέπει ο νεοεισερχόμενος μαθητής να γνωρίζει με σιγουριά ότι όποιος μπεί στην ειδικότητα μετά από τρία χρόνια θα βγεί με το χαρτί (απολυτήριο). Διαφορετικά θα επιλέξει τέτοια ειδικότητα που θα του εξασφαλίζει αυτές τις απαιτήσει.(Οι μαθητές είναι οι «πελάτες» μας και πρέπει να τους προσέχουμε.).
Ο αριθμός των μαθητών σε μη δημοφιλείς ειδικότητες, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πολύ μικρός, 5 με 6 άτομα σε ένα μοναδικό τμήμα, μιας εντελώς νεοσυσταθείσας ειδικότητας. Σε περίπτωση αποπομπής έστω και ενός ατόμου από τέτοια ολιγάριθμα τμήματα υπάρχει ο κίνδυνος να διαλυθεί όλο το τμήμα. Άμεσα θα εμφανιστεί μια σειρά προβλημάτων τόσο για τους εναπομείναντες μαθητές όσο και για τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς. Σε ποιά τμήματα και ειδικότητες θα πρέπει να διαμοιραστούν οι μαθητές και που θα καταλήξουν οι διδάσκοντες.

Στην εξίσωση της εξαγωγής αποτελεσμάτων δεν μπορεί να απουσιάζει ο παράγοντας γονείς. Κάθε απόφαση πρέπει να ικανοποιεί ή τουλάχιστο να μήν θίγει τις προσδοκίες των γονιών. Δεν είναι σπάνια τέτοιου περιεχομένου άρθρα στα ΜΜΕ: "Ήδη οι γονείς των μαθητών μέσω επιστολής προς τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, την οποία κοινοποιούν στην επίτροπο Διοικήσεως και επίτροπο του Παιδιού, ζητούν να εξετάσουν τις διαδικασίες που ακολουθή-θηκαν από τον διευθυντή και τον καθηγητικό σύλλογο, καθώς όπως λένε υπήρξαν παρατυπίες που στέλνουν το μήνυμα τιμωρητικής αντιμετώπισης συγκεκριμένων τελειοφοίτων."
Δε μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι σε κάποια προηγούμενη χρονική στιγμή, πρίν τη λήψη τελικών αποφάσεων, προς επανεξέταση στον καθηγητικό σύλλογο στοιχειοθετούνται υποθέσεις με θέματα μη ικανοποιητικής επίδοσης μαθητών παρουσιάζοντας πιστοποιητ
ικά εκδομένα από γιατρούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, που βρίσκουν την πλήρη στίρηξη από τους σχολικούς συμβούλους. Στη βάση αυτών των πιστοποιητικών και με αναφορά στις ειδικές πρόνοιες των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, ο μαθητής πρέπει να περάσει.
Θα ήταν παράληψη να αγνοηθεί η ετσιθελική απαίτηση μικρής μερίδας γονιών να απαιτούν συγκεκριμένο βαθμό για τα παιδιά τους. Σε κάποιες, σπάνια σίγουρα περιπτώσεις, ειναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε χειροδικία, φτάνει να ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Θα θεωρηθεί ότι η παρουσίαση των στρεβλώσεων στο χώρο της παιδείας δε είναι σφαιρική αν δεν συμπεριληφθεί και ο ανθρώπινος παράγοντας, οι συνήθειες μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών. Ο φόρτος εργασίας μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο όταν ο εκπαιδευτικός μεταφέρει τον χαρτοφύλακα του, γεμάτο από εκπαιδευτικό υλικό και φύλλα εργασίας στο εργαστήριο που δραστηριοποιείται, την  Σεπτεμβρίου και τον επιστρέφει στο σπίτι του στις 30 Ιουνίου. Σε κάθε συνάντηση με κάθε τμήμα μοιράζει σε όλους τους μαθητές από δύο φύλλα. Στο πρώτο, ο μαθητής μπορεί να διαβάσει το εκπαιδευτικό υλικό που πρέπει να διδακτεί, όπως προβλέπει το αναλυτικό πρόγραμμα, ενώ στο δεύτερο -φυλλο εργασίας- μπορεί να λύσει τις απαραίτητες ασκήσεις για εμπέδωση του υλικού. Με τη λήξη της συνάντησης, τα φύλλα θα εγκαταλειφθούν τσαλακωμένα στο πάτωμα για να καταλήξουν αργότερα στον κάλαθο αχρήστων. Αναμφίβολα ο εκπαιδευτικός θα κάνει την παρουσίαση του υλικού, ασχέτως αν έχει επιγνωση ότι αυτά που λέει τα ακούει μονάχα ο πίνακας καθ΄ ότι οι μαθητές δεν θέλουν να τον ακούσουν και αν τον ακούσουν δεν μπορούν να τον καταλάβουν για να αφομοιώσουν το πραγματικά δύσκολο υλικό. Μέσα από μια «συμφωνία κυρίων» θα κυλίσει ομαλά η σχολική χρονιά ,αφήνωντας όλες τις πλευρές ικανοποιημένες οταν οι βαθμοί στο ενδεικτικό προόδου του μαθητή είναι ικανοποιητικοί και ταυτόχρονα θα του δίνουν πρόσβαση στην επόμενη τάξη ανεξαρτήτως του μηδενικού αποτελέσματος που θα ακολουθήσει στις ελεγχόμενες τελικές εξετάσεις.

Τα τελευταία χρόνια εχει καθιερωθεί ο θεσμός της στήριξης. Η παραχώρηση ατομικών εκπαιδευτικών ωρών στήριξης (ένας μαθητής, ένας εκπαιδευτικός) σε μεγάλο αριθμό μαθητών που συναντούν μαθησιακές δυσκολίες στη κατανόηση των βασικών (δύσκολων) μαθημάτων έχει γίνει ανάρπαστη. Η ανάλυψη τέτοιων μαθημάτων (περιόδων) από «εκλεκτούς» εκπαιδευτικούς μειώνει την ένταση και το άγχος σε σύγκριση με τη διεξαγωγή μαθημάτων σε τάξη των 20-25 μαθητών. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τέτοιων μαθητών τόσο περισσότεροι εκπαιδευτικοί ωφελούνται. Η αντιμετώπιση τώρα των μαθητών με στήριξη κατά την αξιολόγηση πρέπει να είναι πιο ανθρώπινη. Πρέπει να περάσουν.

Πολλούς εκπαιδευτικούς τους τρομάζει η σκέψη ότι μπορούν να βρεθούν σε τάξη με μαθητές που γνωρίζουν γιατί βρίσκονται στο χώρο. Μόνιμα διαβάζουν, μόνιμα παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα, μόνιμα υποβάλλουν δύσκολα ερωτήματα. Δίχως πολυάριθμες επιμόρφώσεις, δίχως μόνιμη πολύπλευρη μελέτη, δίχως πλήρης προετοιμασία ο εκπαιδευτικός δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας τέτοιας τάξης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού, όπως έχει καθιερωθεί σήμερα, συμπίπτουν με αυτές του λειτουργού σε στέγη φροντίδας εφήβων, οι γνωστικές απαιτήσει από τον εκπαιδευτικό μειώνονται στο ελάχιστο.

Συμμερίζομαι πλήρως τη θέση του έμπειρου Διευθυντή Λυκείου, του πρώτου εκπαιδευτικού που προσπαθεί με τον καυτό του λόγο να δείξει τις στρεβλώσει του εκπαιδευτικού μας συστήματος: 
«Η κατάσταση που επικρατεί δε διορθώνεται με παρεμβάσεις στο λύκειο, ούτε με τις εξετάσεις για πρόσληψη εκπαιδευτικών, ούτε με τους Δείκτες Επιτυχίας, ούτε με το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης μαθητή/εκπαιδευτικού, ή τουλάχιστον όλα αυτά επηρεάζουν θετικά, αλλά σε μικρό βαθμό. Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ενωρίς ώστε οι μαθητές  να μην μεταφέρουν σε Γυμνάσιο και Λύκειο την ταμπέλα της αποτυχίας. Παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν ενωρίς και στην οικογένεια για υπολογισμένες επιλογές, στοχοθεσία και ψηλές προσδοκίες για τα παιδιά. Να ενισχυθούν οι επιλογές σε διάφορα μοντέλα φοίτησης και η Επαγγελματική Εκπαίδευση να λειτουργήσει σωστά για να αποτελέσει μια ελκυστική επιλογή.» (Τάσος Τάσου, Διευθυντής Λυκείου)

*Εκπαιδευτικός-Τεχνική Εκπαίδευση




Comments (3)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Aug 01, 2020 at 11:24 AM

    Οι αρχαίοι έλεγαν " Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά " Η εκπαίδευση μετατράπηκε από δικαίωμα σε υποχρέωση. Έτσι αφού " κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα " προκύπτουν νομοτελειακά τα αποτελέσματα που αναφέρεις.
    Αυτή είναι και η διαφορά με την ιδιωτική εκπαίδευση που έχει το δικαίωμα να επιλέξει μαθητές και έτσι να έχει αποτελέσματα. Όταν κατακρίνουν τη δημόσια εκπαίδευση για μέτρια αποτελέσματα, παραβλέπουν το ουσιαστικό πλεονέκτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης που είναι η προεπιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στα ιδιωτικά σχολεία. Ότι απομένει πάει στη δημόσια εκπαίδευση. Το ματς είναι στημένο και η τράπουλα σημαδεμένη εξ' αρχής.

  2. Πεγειώτης Χριστόδουλος:
    Aug 02, 2020 at 10:19 AM

    Για να καταπολεμηθεί η κρατικοϋπαλληλική νοοτροπία στο τέως σοβιετικό διοικητικό μοντέλλο, χρησιμοποιήθηκαν δύο βασικές έννοιες: GLASNOST (Διαφάνεια) & PERESTROIKA (Μετασχηματισμός).
    Είναι γνωστό ότι για να αρχίσει κάποιος μετασχηματισμός, στα ανώτερα και ανώτατα στρώματα των κέντρων λήψης αποφάσεων πρέπει να ασκηθεί πίεση από τη βάση. (Συμπίπτει με τη θέση/συμβουλή επιθεωρητή ΠΛΕ που συνταξιοδοτήθηκε στην αποχαιρετηστήρια επίσκεψη). Είναι αναγκαία η εμφανής ύπαρξη δυσαρέσκειας στη βάση του εκπαιδευτικού οικοδομήματος όταν και αφού υπάρχει διαφάνεια.
    Η διαφάνεια επιτυγχάνεται μέσα από τις καταθέσεις των άμεσα εμπλεκόμενων στο χώρο. Αν υπάρχει αυτή η πρόθεση, δεν έχουν θέση τα Πυθαγόρεια ρητά.

  3. Αστερω Χατζησαββα:
    Aug 02, 2020 at 01:31 PM

    Τα καλά κόποις κτώνται.
    Αυτά μαθαίναμε στα δημόσια σχολεία του τόπου , όταν είμασταν παιδιά.Κι άλλα πολλά που βοήθησαν να αποκτήσουμε δεξιότητες εν καιρώ και σιγά-σιγά να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αξιοπρεπώς τα προς το ζειν.
    Με θλίβει αφάνταστα η ώρα της αξιολόγησης των μαθητών που από την μια καλούμε να "αδικήσω" αυτούς που τήρησαν στο έπακρον τα"" καλα΄κόποις κτώνται" κι απ την άλλη να ευνοήσω ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ όσους καθόλου δεν τήρησαν το προαναφερθέν , μάλιστα εκ του ασφαλούς ''ΜΑ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ" ! ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ όπως προείπα, διότι στην ουσία επίσης "αδικώ" κι ετούτα τα παιδιά ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.
    Παραβρέθηκα σε καθηγητικό σύλλογο τεχνικής σχολής όπου "υποχρεωθήκαμε να περάσουμε ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ που ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΡΜΑ.!!! Ο καθηγητής του, ήταν ανένδοτος ( με το δίκαιο του , όπως φάνηκε, διότι του μαθητή αυτού της ηλεκτολογίας θα κινδύνευε η σωματική του ακαιρεότητα αργά ή σύντομα.)
    Τέλος με τα faux απολυτήρια αναπαράγουμε τη δυστυχία ; ( νέους χωρίς δεξιότητες, γνώσεις κτλ)





This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










6317