Επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών Γ΄ Γυμνασίου και Τεχνικές Σχολές


ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΊΟΥ*

Την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου. Η ίδια ενημέρωση έγινε και προς τους γονείς τους τις βραδινές ώρες. Κάποιες ενημερώσεις έγιναν με τη φυσική παρουσία των μαθητών και των γονέων όταν το επέτρεπαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάποιες άλλες ενημερώσεις έγιναν διαδικτυακά όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν επέτρεπαν τις συναθροίσεις.

Η πρώτη απόφαση των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου που καλούνται να πάρουν είναι η επιλογή μεταξύ Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής. Οι σύμβουλοι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων έχουν ενημερώσει τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, τόσο για τα Λύκεια όσο και για τις Τεχνικές Σχολές. Επιπλέον, οι σύμβουλοι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων, προς τιμή τους, δέχτηκαν στα Γυμνάσια εκπαιδευτικούς από τις Τεχνικές Σχολές και ενημέρωσαν τους μαθητές για τις ειδικότητες που προσφέρονται στις Τεχνικές Σχολές.  Η συνεργασία των συμβούλων εκπαιδευτικών των Γυμνασίων με τους ομόλογούς τους των Τεχνικών Σχολών ήταν οργανωτικά άψογη για αυτές τις ενημερώσεις και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Στο χρονικό πλαίσιο κάθε ενημέρωσης των γονέων κατά τις βραδινές ώρες, οι γονείς ενημερωνόντουσαν για το μεν Λύκειο από τους συμβούλους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων και για τις δε Τεχνικές Σχολές από εκπαιδευτικούς των Τεχνικών Σχολών. Ένας εκ των εκπαιδευτικών των Τεχνικών Σχολών που ενημέρωναν τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου όπως και τους γονείς τους ήταν και ο γράφων. Διαπίστωσα ότι οι γονείς ήταν ενημερωμένοι σε μεγάλο βαθμό από τους συμβούλους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων για τις ειδικότητες που προσφέρονται στις Τεχνικές Σχολές. Αυτό διαφάνηκε από τις καίριες και τις εύστοχες ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλλαν.

Επιπρόσθετα, θέλω να τονίσω ότι στις Τεχνικές Σχολές πέραν από τη γνωσιολογική και επαγγελματική κατάρτιση των μαθητών/τριών, προσφέρουμε και ηθικοπνευματική παιδεία. Διαθέτουμε το πλέον επιστημονικά καταρτισμένο εκπαιδευτικό δυναμικό, σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια, καθώς και τα κατάλληλα αναλυτικά προγράμματα. Αυτό αποδεικνύεται από τις μεγάλες επιτυχίες που οι μαθητές/τριές μας έχουν κάθε χρόνο στις παγκύπριες εξετάσεις, ανεξαρτήτως του 10% των θέσεων που τους προσφέρεται από τα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου. Το μέλλον των τεχνικών επαγγελμάτων είναι ευοίωνο καθότι η ζήτησή τους στην αγορά εργασίας ολοένα και αυξάνεται ιδιαίτερα στο επιστημονικό επίπεδο!

Πιο κάτω αναφέρονται οι κλάδοι οι οποίοι προσφέρονται στις Τεχνικές Σχολές:

Κλάδοι Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Κλάδοι Πρακτικής Κατεύθυνσης

Μηχανολογίας

Μηχανολογίας

Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών

Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών

Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής

Δομικών Έργων και Κατασκευών

Εφαρμοσμένων Τεχνών

Εφαρμοσμένων Τεχνών

Γεωπονίας

Γεωπονίας

Υπηρεσιών

Υπηρεσιών

Λειτουργίας και Διαχείρισης Μονάδων Φιλοξενίας

Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων

Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Αισθητικής - Κομμωτικής

Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων

 

Αισθητικής - Κομμωτικής

 

Αμπελουργίας - Οινοποιίας

 

Γαλακτοκομίας -Τυροκομίας

 

*Διευθυντής Α΄ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1393