Την Παρασκευή 19Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στη Γ’ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) Λεμεσού. Η υλοποίηση της δράσης έγινε από τον Κλάδο Γεωπονίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μέσω του προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Χωρίς αμφιβολία, το δέντρο είναι στενά συνδεδεμένο με την ίδια μας τη ζωή, ειδικότερα στον τόπο μας, όπου με τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αναντικατάστατη αξία. Ενδεικτικό είναι το ότι η Κύπρος κατατάσσεται στη ζώνη των περιοχών που είναι πιθανό να ερημοποιηθούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια ή και σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αν δεν ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία ως προς την αλλαγή του κλίματος. Στο πλαίσιο αυτό και η πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli, να καλέσει τις τοπικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ να διενεργήσουν δεντροφυτεύσεις, ώστε να μετριαστούν τα αποτελέσματα των καταστροφικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, τη Σιβηρία καθώς και σε αριθμό κρατών μελών της ΕΕ.
Παράλληλα με τη δεντροφύτευση, έγιναν παρουσιάσεις από τους εκπαιδευτές του Κλάδου Γεωπονίας με θέμα το δέντρο της φετινής χρονιάς, την Τρεμιθιά. Αξιοσημείωτο είναι το ότι πρόκειται για ένα δέντρο, στενά συνδεδεμένο με το νησί, του οποίου η εξάπλωση ξεκινά από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι τα 1500m υψόμετρο σε περιοχές όπως ο Ακάμας, η οροσειρά του Τροόδους, τα Δάση Αδελφοί και Μαχαιρά, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος και ο Κορμακίτης. Είναι ιθαγενές είδος της Κύπρου, κοινό σε πετρώδεις πλαγιές, πευκοδάση και θαμνώνες. Στην προσπάθειά του να προστατεύσει το είδος, το Τμήμα Δασών έχει επιλέξει μέχρι σήμερα τρία δέντρα μεγάλων διατάσεων που χρονολογούνται πέραν των 200 χρόνων, και τα οποία έχουν κηρυχθεί προστατευόμενα με Διάταγμα Προστασίας Δέντρων δυνάμει του άρθρου 39 (1) του Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου.
Σε μια εποχή όπου μέσω πρωτοβουλιών όπως το «Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus» επιδιώκεται η προώθηση αρχών όπως η βιωσιμότητα, η προσβασιμότητα και η προσιτότητα, η Τρεμιθιά αποτελεί μια χρήσιμη πρόταση καθώς παρέχει πολλαπλές δυνατότητες χρήσης, ανάμεσα στις οποίες και ως καλλωπιστικό φυτό. Στην αρχιτεκτονική τοπίου, αξιοποιείται ως μικρό δέντρο που προσφέρει χρώμα και σχήμα στον χώρο που θα φυτευτεί ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρκα και πλατείες. Την ίδια στιγμή, το ξύλο της χρησιμοποιείται ως καυσόξυλο και στην παραγωγή καρβούνων. Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών.
Η Τρεμιθιά έχει τη δική της συνεισφορά και στη γαστρονομία, καθώς οι καρποί της χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στην παρασκευή ντόπιων ζυμαρικών, τις γνωστές «τρεμιθθόπιττες», ενώ σε ορισμένες περιοχές τρώγονται ξεροί ή ψημένοι με αλάτι. Εδώδιμοι είναι και οι τρυφεροί βλαστοί.
Η οργανωτική επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει το Τμήμα Δασών για τη διαχρονική του βοήθεια και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.