Ξενάγηση ξένων καθηγητών στα ψηφιδωτά της Β’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας


Οι καθηγητές Brigitta Schrade του Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universitat Berlin) και Merab Buchukuri από Γεωργία (Ecclesiastical Academy of Georgia) επισκέφθηκαν την Β΄Τεχνική Σχολή ΤΕΣΕΚ – Λευκωσίας, στις 13 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Διευθυντής κ. Παναγιώτης Παναγιώτου της Β΄ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, υποδέχτηκε μαζί με μέλη του καθηγητικού συλλόγου της σχολής τους καθ. Brigitta Schrade ιστορικό βυζαντινολόγο και μουσειολόγο από Γερμανία και Merab Buchukuri συντηρητή εκκλησιαστικών εικόνων από Γεωργία. Καλωσορίζοντάς τους στο γραφείο του εξέφρασε την ευαρέσκεια της σχολής και της τεχνικής εκπαίδευσης για το ενδιαφέρον που επέδειξαν ώστε να συμπεριλάβουν  στον επιστημονικό τους χώρο τη δραστηριότητά της Σχολής στο μάθημα του εκκλησιαστικού ψηφιδωτού.

Στη συνέχεια ο εκ των καθηγητών της σχολής Θεολόγος – Συντηρητής Π/Δημοσθένης Δημοσθένους ξενάγησε τους επίσημους επισκέπτες στα μεγάλα εντοίχια ψηφιδωτά που κοσμούν τους χώρους εισόδου της σχολής: Τον Άγιο Κασσιανό, την κατεχόμενη Μονή Άγιου Παντελεήμονα, Την κατεχόμενη εκκλησία Αγίου Ιακώβου του Πέρση, τον τριετή Ιησού Χριστό από την κατεχόμενη Μονή Παναγίας Κανακαριάς. Ο Π/ Δημοσθένης ερμήνευσε την τεχνοτροπία, η οποία διδάσκεται και πρακτικά.

Τέλος, με τη συνεργασία μαθητών της τάξεως ΗΣ2 έγινε επίδειξη της τεχνικής εξέλιξης διδασκαλίας του ψηφιδωτού με τη σύσταση φιγούρας από ψηφίδες, παραστατικό απόσπασμα της Εξόδου των Μεσολογγιτών το 1826. Η όλη ψηφιδωτή σύνθεση της οποίας η ολοκλήρωση αναμένεται σύντομα, παρουσιάζει την Κατεχόμενη Ιερά Μονή Αχειροποιήτου από την πλευρά της θάλασσας και γίνεται επί τη ευκαιρία των 200 χρόνων από την εθνική Παλιγγενεσία.

Οι καθηγητές συγχάρηκαν την Β΄ΤΕΣΕΚ και τον Π/Δημοσθένη υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διάδοσης ανάμεσα στους νέους της Κύπρου της τέχνης του εκκλησιαστικού ψηφιδωτού και συνάμα της διάσωσης των εκκλησιαστικών θησαυρών που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη. Στο τέλος της επίσκεψης ακολούθησε δεξίωση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










607