Δράσεις προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρ. Κοινοβουλίου» στην ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας


Η ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας συμμετέχει για πρώτη χρονιά στο πρόγραμμα Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω του οποίου δίδεται η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ρόλο τον οποίο αυτό έχει να διαδραματίσει στην καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό οι Δόκιμοι Πρεσβευτές του προγράμματος διοργάνωσαν ή και συμμετείχαν σε δράσεις Ευρωγνωσίας κατά τον μήνα Φεβρουάριο.

Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές του σχολείου Ειρήνη Γαβριήλ (ΘΔΜ2) και Μιχαήλ Δίγγλης (ΘΗΨ2β), συμμετείχαν σε συζήτηση στο Λύκειο Δασούπολης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης με τίτλο «Χτίζοντας μαζί την Ευρώπη του Αύριο: ο λόγος στους νέους». Σε μια ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση, οι νέοι μας μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους αλλά και τις προσδοκίες τους για την Ευρώπη του Μέλλοντος. Μια μέρα προηγουμένως συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική φάση συζήτησης θέτοντας τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους στην Πρέσβειρα της Γαλλίας, κ. Salina Grenet - Catalano στις θεματικές περιοχές: Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια και Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ομάδα μαθητών του σχολείου παρακολούθησε διάλεξη-παρουσίαση από τον Λειτουργό του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Άγγελο Καπετανίδη. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ρόλο της στην καθημερινότητά μας. Επιπρόσθετα, τέθηκαν ζητήματα όπως τα οφέλη και η διαδικασία ένταξης ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ενώ παρουσιάστηκαν  οι προτεραιότητες της ΕΕ σε τομείς όπως η υγεία, η οικονομία και το περιβάλλον.

Οι δράσεις Ευρωγνωσίας για τον μήνα Φεβρουάριο κορυφώθηκαν με τις επισκέψεις από τους Ευρωβουλευτές, κ. Κώστα Μαυρίδη και κ. Λουκά Φουρλά.

Ο κ. Κώστας Μαυρίδης επισκέφθηκε το σχολείο μας στις 21 Φεβρουαρίου. Στην παρέμβασή του επικεντρώθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης εστιάζοντας στον ρόλο των νέων και στην ανάγκη όπως αυτοί διεκδικούν και συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες που αναπτύσσονται. Μέσα από παραδείγματα από την καθημερινότητα ενός Ευρωβουλευτή παρουσιάστηκαν πτυχές της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων όπως είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τους προβληματισμούς και τις ερωτήσεις τους σε μια συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο κ. Λουκάς Φουρλάς επισκέφθηκε το σχολείο στις 22 Φεβρουαρίου. Στη δική του παρουσίαση επικεντρώθηκε στο πεδίο της επαγγελματικής αποκατάστασης εστιάζοντας στα επαγγέλματα του μέλλοντος καθώς επίσης στις προοπτικές που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αφορμή την έρευνα η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή με θέμα «Εργασιακά δεδομένα τα επόμενα δέκα χρόνια, επιπτώσεις λόγω covid-19 αλλά και προοπτικές», έγινε αναφορά σε βασικές δεξιότητες όπως η γνώση ξένων γλωσσών αλλά και οι τεχνικές δεξιότητες. Οι δόκιμοι πρεσβευτές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να θέσουν τους προβληματισμούς τους μέσα και από τη δική τους έρευνα στο πλαίσιο του γενικότερου θεματικού στόχου «Απασχόληση και Κοινωνική Ένταξη».

Οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, από τον Διευθυντή κ. Αντώνη Θεοδώρου και να επιβεβαιώσουν το αξιόλογο επίπεδο θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης το οποίο προσφέρεται. Την ίδια στιγμή εστίασαν στη μεγάλη έμφαση την οποία η ΕΕ δίνει ως προς τις πολιτικές στήριξης της τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης και τόνισαν την αναγκαιότητα ανάλογης στήριξης και στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Παράλληλα με τις δράσεις Ευρωγνωσίας είναι και άλλες δράσεις όπως η λειτουργία σημείου πληροφόρησης (info point) στην είσοδο του σχολείου στο οποίο παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ρόλο του όπως επίσης και η διοργάνωση θεματικών διδασκαλιών αξιοποιώντας σχετικά εργαλεία. 

Όποιος επιθυμεί να ενημερώνεται σχετικά με τις δράσεις των μαθητών μας μπορεί να συνδεθεί με τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook (ΤΕΣΕΚ Γ’ Μακάριος Λευκωσίας – EPAS).




Comments (1)

  1. Κωνσταντίνος Γεωργίου Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης ΜΤΕΕΚ :
    Mar 07, 2022 at 11:21 PM

    Συγχαίρω τους μαθητές/τριες μας για την πρωτοβουλία τους να συμμετέχουν και να εκφέρουν τις απόψεις, προβληματισμούς, αλλά και τις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ευρώπης και φυσικά τη Διεύθυνση της Σχολής, που στηρίζει αλλά και προωθεί τέτοιες συμμετοχές που εστιάζουν στην ανάπτυξη ιδεών, αλλά και στον ρόλο των νέων, να διεκδικούν και να συμμετέχουν ενεργά στις οποιεσδήποτε διεργασίες αναπτύσσονται και αφορούν το μέλλον τους.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










903