Τελέστηκαν τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού ψηφιδωτού στη Β ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας


Συνδυάζει την Επανάσταση του 1821 με την κατεχόμενη Μονή Αχειροποιήτου στον Καραβά

Σε μια σεμνή τελετή, παρουσία επισήμων,  εκπαιδευτικών και μαθητών, εγκαινιάστηκε στη Β ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας ψηφιδωτό μεγάλων διαστάσεων που συνδυάζει την Επανάσταση του 1821 με την κατεχόμενη Μονή Αχειροποιήτου στον Καραβά.

Πρόκειται για το εκκλησιαστικό ψηφιδωτό ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – 1826 που απεικονίζει την κατεχόμενη Ιερά Μονή Αχειροποιήτου στον Καραβά μαζί με σκηνή από την έξοδο των Μεσολογγιτών που πάρθηκε σαν ιδέα από πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Gericault που βρίσκεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Το εν λόγω ψηφιδωτό, στον διαγωνισμό Μπιενάλε του Καϊρου,  φιλοτέχνησαν οι μαθητές της Σχολής υπό την καθοδήγηση του Θεολόγου τους Πρωτοπρεσβύτερου Δημοσθένη Δημοσθένους.

Τα εγκαίνια του ψηφιδωτού τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος  συμπαραστατούμενος από τον Διευθυντή της Σχολής Παναγιώτη Παναγιώτου και τον Διευθυντή Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ Ηλία Μαρκάτζη, εκπροσώπους των Δήμων Λευκωσίας και Καραβά.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης  απηύθυνε τις ευλογίες της  Εκκλησίας και τη συμπαράστασή της στον αγώνα για επιστροφή στις 520 Κατεχόμενες Εκκλησίες  και στη γη των πατέρων μας. Τόνισε τη σημασία ότι σε αυτό το έργο τέχνης  έχουν επιστρατευθεί μαθητές της Β΄ ΤΕΣΕΚ και μάλιστα παιδιά προσφύγων της  της τουρκικής εισβολής του 1974. Ο Πανιερώτατος, αφού συνεχάρη τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημοσθένη Δημοσθένους Δρα Θεολογίας – Συντήρησης  για το διδακτικό έργο που επιτελεί στον τομέα του εκκλησιαστικού ψηφιδωτού, ευχήθηκε  το είδος αυτό της τέχνης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης και θρησκευτικότητας των κατοίκων  της μαρτυρικής  Κύπρου να διαδοθεί πλέον ως  μάθημα σε όλα τα σχολεία  σαν συνέχεια της παράδοσης που ξεκίνησε από τη Β΄ ΤΕΣΕΚ.

Το ψηφιδωτό φιλοτεχνήθηκε σε ανάμνηση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αποτελεί το έκτο της σειράς που φιλοξενείται στους τοίχους της Β΄ ΤΕΣΕΚ και  διατηρεί το μόνιμο θέμα της απεικόνισης μιας από τις 520 Κατεχόμενες Εκκλησίες της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Παναγιώτου, αφού συνεχάρη τους μαθητές του σχολείου και τον πατέρα Δημοσθένη για το εξαίρετο ψηφιδωτό που φιλοτέχνησαν, πρόσθεσε ότι το εκκλησιαστικό ψηφιδωτό αποτελεί θεσμό για τη Β΄ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, αφού το συγκεκριμένο είναι το έκτο κατά σειρά που δημιουργείται, ενώ η θεματολογία τους είναι επίκαιρη και σε συνδυασμό με τις κατεχόμενες εκκλησίες της Κύπρου μας.

Παρουσιάζοντας το έργο των μαθητών του, ο Πατήρ Δημοσθένης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο έργο διατηρεί τρεις σκηνές που συνδυάζουν την ιστορική παρουσία των Κυπρίων στην Παλιγγενεσία του 1821. Οι ημερομηνίες, είπε, είναι σημαδιακές.  Στις 10 Απριλίου 1821 απαγχονίζεται ο ιερομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄, ο οποίος απεικονίζεται άνω δεξιά στη σύνθεση. Στις 9 Ιουλίου καρατομούνται οι πρόκριτοι του Καραβά μαζί με τους μοναχούς της Αχειροποιήτου, ενώ στις 10 με 11 Απριλίου επιχειρείται η ηρωική έξοδος  των Μεσολογγιτών, η πολυάνθρωπη σκηνή που απεικονίζεται με τις ψηφίδες  στο κάτω μέρος του ψηφιδωτού. 




Comments (1)

  1. Παναγιώτης Παναγιώτου , Διευθυντής Β΄ΤΕΣΕΚ ,ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ:
    Mar 29, 2022 at 10:12 AM

    Συγχαρητήρια στα παιδιά της Σχολής μας αλλά και στον Δρ Πάτερ Δημοσθένους Δ. για την προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.
    Το εν λόγω ψηφιδωτό, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό Μπιενάλε του Καϊρου.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










841