Αποκάλυψη και ανακάλυψη των χαρισμάτων των μαθητών


Στους 33ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου, οι μαθητές της ΤΕΣΕΕΚ Μακάριος Γ΄ έλαβαν το 2ο βραβείο για την επ. Λευκωσίας με την παράσταση «Οι ηλίθιοι».

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

  Πριν χρόνια, σ’ ένα Λύκειο της Λευκωσίας, μετά από μια τελετή αποφοίτησης, συγχάρηκα μια μαθήτριά μου η οποία είχε πρωτεύσει σε ΟΛΑ με γενικό βαθμό απολυτηρίου 20. Όταν της έθεσα το ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ποιον καθηγητή ή καθηγήτριά της θα θυμάται με ΑΓΑΠΗ φεύγοντας από το σχολείο (πίστευα 1000% πως ήμουν εγώ), μου έδωσε την εξής απάντηση:

«Τη φιλόλογό μου. Μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στο θέατρο».

Στις 6 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, μαθητές της ΤΕΣΕΕΚ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ’, στα πλαίσια των 33ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου, ανέβασαν την παράσταση του Νηλ Σάιμον «ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ». Τα παιδιά είχαν

ΣΥΝ-ΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ και ΣΥΝ-ΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ δύο φιλόλογους καθηγητές τους,

τη Δέσπω Λάμπρου και τον Αθανάσιο Γιάννο, οι οποίοι μέσα σε κλίμα απόλυτης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ ομόρφυναν με έντονες αποχρώσεις αλληλεπίδρασης τις ατέλειωτες ώρες προετοιμασίας της παράστασης.

Το έργο αξιολογήθηκε από την επιτροπή και έλαβε το δεύτερο βραβείο για την επαρχία Λευκωσίας. Αυτό, όμως, που αξίζει να αναφερθεί είναι πως τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους πρώτευσαν στο μοίρασμα ανεπανάληπτων στιγμών  ΣΥΝ-ΥΠΑΡΞΗΣ και εν τέλει ΣΥΝ-ΔΕΣΗΣ μεταξύ τους. Παρακολουθώντας προσεχτικά τις άψογες ερμηνείες των παιδιών, συνειδητοποίησα ότι πολλά από αυτά τα παιδιά στα οποία είχα διδάξει το μάθημα των θρησκευτικών, δεν είχα ακούσει ποτέ τη φωνή τους, δεν ήξερα ούτε μπορούσα να φανταστώ και να πιστέψω πως τα ΑΜΙΛΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΙ-ΩΠΗΣ είχαν την ικανότητα να εκφράσουν τόσο περίτεχνα και με τόση χάρη, σε μια σκηνή, τα δικά τους προσωπικά- καλλιτεχνικά –χαρίσματα. Η συνειδητοποίηση αυτή μου προκάλεσε και θλίψη, γιατί διαπίστωσα ότι ως εκπαιδευτικός δεν κατάφερα να διακρίνω μέσα από μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση τα ιδιαίτερα ταλέντα των μαθητών μου, κάτι που πέτυχαν οι δύο φιλόλογοι του σχολείου μου.

Είναι μεγάλη τέχνη ν’ ανα(απο)καλύπτεις τις χαρισματικές ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, ειδικά των παιδιών των Τεχνικών Σχολών τα οποία θεωρούνται το PLANB  του Θεού, ή τα παιδιά ενός PLANB Θεού!

Στις 6 Απριλίου, αντίκρυσα, προς μεγάλη μου έκπληξη, τα «ασήμαντα» παιδιά του περιθωρίου, να μεταμορφώνονται και να γίνονται

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΠΡΩΤ-ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ενός "ηλίθιου έργου"

ΑΓΑΠΗΣ, ΕΡΩΤΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΩΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ.

Υ. Γ(1)
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
να έχει κανείς ψηλό δείχτη ευφυΐας να καταλάβει

ότι ο Gardner δεν ήταν
ο πρώτος που ανακάλυψε
τις Πολλ-απλές Νοημο-σύνες.

Υ.Γ(2)
Χρειάζονται μόνο
ΔΥΟ ΦΙΛΟ-ΛΟΓΟΙ  ΔΑΣ-ΚΑΛΟΙ

Υ. Γ(3)
Ν' ανα(απο)καλύψουν την
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΩΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΩΝ

Υ. Γ(4)
Που χάρισε ο Θεός

Υ. Γ(5)
Στα παιδιά Του

Υ. Γ(6)
Στα παιδιά μας

*Θεολόγος - Εκπαιδευτικός

ΤΕΣΕΕΚ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ΄




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1608