1ο Βραβείο για την ΤΕΣΕΚ Λάρνακας και το 1ο ΕΠΑ.Λ Σίνδου Θεσσαλονίκης


 Στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό«Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» για το Project, με τίτλο «Πόντος. Γη των αισθήσεων, χάδι και αγκάθι της ψυχής …»

Εκατόν τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είναι, λοιπόν, υποχρέωσή μας να τιμήσουμε έμπρακτα, και ιδιαίτερα τη 19η Μαΐου, τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. 

Με στόχο να διατηρήσουμε ζωντανές και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του Πόντου, αλλά, κυρίως, να αποτρέψουμε αποτρόπαια ανάλογα εγκλήματα να διαπραχθούν στο μέλλον, σε βάρος άλλων λαών ή πληθυσμών, οι μαθητές της ΤΕΣΕΚ Λάρνακας με μεγάλο ζήλο έλαβαν φέτος για πρώτη φορά συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».  Σε συνεργασία με μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ Σίνδου Θεσσαλονίκης, με τους οποίους τους συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας, υλοποίησαν μια σειρά από δράσεις, δίνοντας τα δικά τους μηνύματα για τη σημασία της επιβίωσης του Ελληνισμού μέσα σε μια δύσκολη εποχή.

Αν οι τόποι έχουν ψυχή, αυτή του Πόντου και της Μ. Ασίας, είναι γλυκιά και ταυτόχρονα βασανιστική, για όσους τη γεύτηκαν και την έχασαν. Αυτοί οι τόποι σε εμάς, τους … ΄΄άλλους΄΄, μεταλαμπαδεύουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας, για να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε τον Πόντο, τη Γη των αισθήσεων, που η μνήμη και μόνο αρκεί για να χαϊδέψει και να πονέσει ψυχές. Με την εκπόνηση του συγκεκριμένου Project, που φέρει τον τίτλο «Πόντος. Γη των αισθήσεων, χάδι και αγκάθι της ψυχής…», οι μαθητές μας ενίσχυσαν τους δεσμούς της Κύπρου και του Πόντου, δυο τόπων που τους συνδέει κοινή μοίρα πόνου και μαρτυρίου, καθώς και αγώνας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, προβάλλοντας τον πλούτο του κυπριακού και ποντιακού πολιτισμού. Έδωσαν έμφαση στη βαρβαρότητα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και τόνισαν τη σημασία για τα διδάγματα που μας δίνει η Ιστορία μας. Για το σκοπό αυτό παρουσίασαν χορούς και αφηγήσεις με επίκεντρο την Γενοκτονία και με κύριο μήνυμα «Η Ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί». Άλλωστε οι μνήμες που συγκροτούν την ταυτότητά μας και μας παρέχουν ένα πλαίσιο για τη σκέψη και τη δράση μας δεν είναι μονάχα δικές μας. Τις έχουμε μάθει, τις έχουμε δανειστεί και τις έχουμε, κατά κάποιον τρόπο, κληρονομήσει μέσα από τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις πολιτισμικές μας παραδόσεις. Οφείλουμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε όλοι ζωντανή την ιστορική μας μνήμη και να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, αναδεικνύοντας μέσα από κοινές ιστορικές και πολιτισμικές καταβολές την κοινή ιστορία του Πόντου και της Κύπρου, των κοινών βιωμάτων του ξεριζωμού και της ωμής ιστορικής αλήθειας.

Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Νεότητας Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», από τη Λευκωσία, για τους υπέροχους ποντιακούς χορούς, τον λυράρη κ. Μιχάλη Μουρατίδη, που μας ταξίδεψε με την ποντιακή του λύρα στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου και την κ. Ευτυχία Απλακίδου, που παρασκεύασε στη διάρκεια της εκδήλωσης το παραδοσιακό ποντιακό έδεσμα «περεσκία» ή «πισία» ή απλά «πιροσκί».

Βίντεο από την Εκδήλωση των δύο Σχολείων (7/4/2022):

https://www.youtube.com/watch?v=QCXX-AEmHQo

https://www.youtube.com/watch?v=8LZlunRiU4g&t=78s

Από τη Διεύθυνση 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1080