Η Α΄ΤΕΣΕΚ Λεμεσού παρουσίασε για πρώτη φορά στην Κύπρο, το Μαθηματικό θέατρο «Οι παλιοί συμμαθητές»


 Στο πλαίσιο του καινοτόμου Πανευρωπαικού STEAM - Emotionality

Η θεατρική ομάδα της Α’ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού παρουσίασε στις 5 Απριλίου 2023, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, το Μαθηματικό θέατρο «Οι παλιοί συμμαθητές»  του Γιάννη Λαζάρου. Η θεματολογία της εν λόγω παράστασης άγγιξε όλες τις ευαίσθητες χορδές του κοινού πλημμυρίζοντας την ατμόσφαιρα με ΑΓΑΠΗ.

Είναι η πρώτη παράσταση παγκύπρια που παρουσιάζει τον καινοτόμο όρο STEAM-Emotionality καθώς, εκτός από έννοιες μαθηματικών και τεχνικές θεατρικής γραφής αγγίζει θέματα ψυχοσύνθεσης, αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης των μαθητών, όπως και του σχολικού εκφοβισμού και της αντιμετώπισής του.

Η ιδέα γεννήθηκε από τη Φιλόλογο Χρυστάλω Δομάζου, η οποία κατά τη φετινή σχολική χρονιά είχε την ευθύνη της διοργάνωσης μιας θεατρικής παράστασης. Η ίδια γράφει:

«Ήρθε ο καιρός οι τέχνες και τα μαθηματικά να αθροίσουν συναισθήματα!

Τα παιδιά αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το μαθηματικό θέατρο. Η αρχική τους περιέργεια μετατράπηκε σε άκρατο ενθουσιασμό, όταν αντιλήφθηκαν ότι οι χαρακτήρες που κλήθηκαν να υποδυθούν είναι αριθμοί. Ταυτίστηκαν με αυτούς και τα συναισθήματα πήραν φωτιά. Ακόμα και τους χαράκτηρες δημιούργησαν για τα διάφορα έντυπα όπως και τα λογότυπα για τα σκηνικά.

Η κορύφωση όμως επήλθε όταν ο συγγραφέας μού επέτρεψε να διασκευάσω το αρχικό κείμενο, προσθέτοντας ακόμα δύο σκηνές, οι οποίες μας ώθησαν να λάβουμε μια πρωτοβουλία, με καθαρά ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Να συγκεντρώσουμε χρήματα από την παράστασή μας τα οποία θα δοθούν στον Σύνδεσμο « Ένα όνειρο μια ευχή».

Τα παιδιά άοκνα, με υπομονή και στοχοπροσήλωση, δεν απουσίασαν απο καμία πρόβα. Όλους αυτούς τους μήνες είχαμε μια αγαστή συνεργασία, ενωμένοι σαν μια γροθιά, βοηθούσε ο ένας τον άλλον με σεβασμό και κατανόηση. Γελάσαμε με την ψυχή μας, συζητήσαμε, μοιραστήκαμε σκέψεις και όνειρα, τρέξαμε στο μέλλον και νιώσαμε πως πίσω από κάθε αριθμό κρύβονται μικρά ή μεγάλα μηνύματα για τη ζωή γενικότερα.

«Ο πηγαιμός για την Ιθάκη» ήταν υπέροχος και φθάνοντας στο τέλος μπορώ, τώρα, να ομολογήσω ότι νιώθω περήφανη γιατί αυτά τα νέα παιδιά, οι αυριανοί μας πολίτες, έχουν γεμάτες τις αποσκευές τους με ουμανιστικές αξίες,  όπως είναι ο αλτρουισμός και ο εθελοντισμός, αξίες που θα τους καταστήσουν ικανούς να αντεπεξέλθουν  στις ποικίλες προκλήσεις και προβλήματα της σύγχρονης τεχνοκρατούμενής μας κοινωνίας!»

Τη Θεατρική ομάδα που πίστεψε στην ιδέα αυτή και δούλεψε σκληρά για την υλοποίηση της αποτελούν: η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Παρασκευούλλα Σολωμού, η Φυσικός Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου, ο Εκπαιδευτής Μηχανικής Οχημάτων Σταύρος Χριστοφόρου, ο Β.Δ., Φιλόλογος Ηρακλής Κυριάκου, η Εκπαιδεύτρια Γραφικών Τεχνών Οριάνα Ονησιφόρου και ο Εκπαιδευτής Μηχανικής Η.Υ. Χριστοφής Χούλος.

Διανομή Ρόλων (με σειρά εμφάνισης)

Αφηγήτρια: Πασχάλη Μιλάνα, ΘΕΓ3

Οκτώ: Αλεξάνδρου Χριστιάνα, ΘΕΓ3

Ζωγράφος: Σακκά Βερονίκη, ΘΕΓ3

Δύο: Καζαμία Μαριάννα, ΘΕΓ3

Μηδέν: Δημοσθένους Κατερίνα, ΘΕΓ3

Τρία: Χριστοδούλου Μικαέλα, ΘΕΓ2

Παλιοί συμμαθητές:

Ηρακλέους Κυπριανός, ΘΜΓ2

Ιερωνυμίδη Άννα, ΘΕΓ2

Πέτσα Αυγή, ΘΕΓ2

Σίμπσον Νεφέλη Ντέιζυ, ΘΕΓ2

Τους χαρακτήρες των εντύπων δημιούργησε η μαθήτρια, Σίμπσον Νεφέλη Ντέιζυ του ΘΕΓ2 και τα λογότυπα για την καφετέρια και το μπιστρό, η μαθήτρια Καζαμία Μαριάννα του ΘΕΓ3.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1344