Ανεκτίμητες εμπειρίες για τους μαθητες της Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού από το Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής


         Η Γ΄ΤΕΣΕΚ Λεμεσού συμμετείχε για ακόμα μία χρονιά στο Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΣΠΕΚ) - European Parliament Ambassador School (EPAS)» το οποίο οργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.     

Το Πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνεται ταυτόχρονα και στα 27 Κράτη Μέλη της Ε.Ε., αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους, παρέχοντάς τους σημαντικές γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο την παροχή γνώσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την τριβή τους με θέματα ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

     Οι εκπαιδευτικοί κ. Κατερίνα Χριστοδούλου, Φιλόλογος και η κ. Μαρία Πηδιά, Μαθηματικός ήταν οι συντονίστριες του Προγράμματος και μαζί με τους Δόκιμους Πρεσβευτές της Γ΄ΤΕΣΕΚ Λεμεσού πραγματοποίησαν μια σειρά από δράσεις μέσα από τις οποίες οι μαθητές/τριες κατάφεραν, να μάθουν πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και να αντιληφθούν πώς λειτουργεί. Αρχικά οι δύο εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο με στόχο την κατάρτισή τους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος.

     Στην πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο οι μαθητές/τριες  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποφάσισαν ότι θέλουν να επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν  τους νέους, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την ανεργία. Παράλληλα μετά από έρευνα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το γεγονός ότι το 2023 έχει ανακηρυχθεί  Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων αποφασίστηκε όλες οι φετινές δράσεις να αφορούν αυτό το πλαίσιο.

    Για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις. Έγινε εγγραφή των μαθητών/τριών στην πλατφορμα together.eu για να μπορούν να ενημερώνονται για ευρωπαϊκά θέματα. Ακολούθως ετοιμαστηκαν κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού από μαθητές/τριες για να προωθήσουν την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Ακόμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με άλλα σχολεία της Λεμεσού κατά τη διάρκεια της οποίας ξεναγήθηκαν στο κτίριο τη Βουλής των Αντιπροσώπων από Λειτουργό της Υπηρεσίας Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής και στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες, να κάνουν προσομοίωση της διαδικασίας συνεδριάσεων της Βουλής με θέμα τις εξετάσεις τετραμήνων

    Στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου στο κέντρο της Λεμεσού. Παράλληλα οι μαθητές/ τριες της Γ΄ ΤΕΣΕΚ έδωσαν στους περαστικούς υγιεινά σοκολατάκια και μήνυμα γραμμένο στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. ότι κάθε μέρα είναι μέρα αγάπης. Την ίδια μέρα οι μαθητές έγιναν δημοσιογράφοι. Μετέβησαν στο γραφείο του Europe Direct Λεμεσού στο ΤΕΠΑΚ και πήραν συνέντευξη από λειτουργό του γραφείου πάνω σε θέματα που αφορούν της Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης που παρέχονται. Στη συνέχεια οργανώθηκε βιωματικό εργαστήριο από εκπαιδευτές του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου με στόχο την καλλιέργεια "soft skills" στους μαθητές/τριες έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχείς αλλαγές που προκύπτουν στον επαγγελματικό χώρο. Τα soft skills (μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες) είναι οι δεξιότητες που πρέπει να έχουμε ανεξάρτητα από το επάγγελμα που κάνουμε και πλέον οι επιχειρήσεις τις τοποθετούν πολύ ψηλά ως προς τη σημαντικότητά τους.

            Μία άλλη δράση, η οποία που υλοποιήθηκε ήταν η πραγματοποίηση ποσοτικής έρευνας, η οποία διερεύνησε τις πεποιθήσεις και τις απόψεις των μαθητών/τριών της Γ΄ ΤΕΣΕΚ σχετικά με την Ε.Ε. και  την πρόθεση τους για σπουδές σε χώρες της Ε.Ε. Η παρουσίαση των πορισμάτων έγινε στις 27 Μαρτίου. Την ίδια μέρα επισκέφθηκε το σχολείο ο λειτουργός του Europe Direct, κ. Γεώργιος Νικόλα και έκανε παρουσίαση με θέμα "Ευκαιρίες επαγγελματικής κινητικότητας στην Ε.Ε.", ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε τους/τις μαθητές/τριες για διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο TRANSNATIONAL EPAS. Ένα διήμερο γεμάτο μοναδικές εμπειρίες, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, γνώρισαν μαθητές και μαθήτριες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα, συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν Κύπριους Ευρωβουλευτές και να συνομιλήσουν μαζί τους.

            Για τις πιο πάνω δράσεις χρειάστηκε πολλή προετοιμασία και αρκετή οργάνωση τόσο από τις Ανώτερες Πρεσβευτές και τους Δόκιμους Πρεσβευτές όσο και από άλλους καθηγητές της Σχολής, οι οποίοι στήριξαν τις δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος. Με συνεργασία και σκληρή δουλειά κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις με μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Πρόγραμμα έχουν αποκομίσει ανεπανάληπτες εμπειρίες οι οποίες θα τους συντροφεύουν μία ζωή. Εκτός από τις γνώσεις, που απέκτησαν με τρόπο δημιουργικό έμαθαν να λειτουργούν δημιουργικά, να αυτενεργούν και απέκτησαν σημαντικές δεξιότητες. Τελειώνοντας, επιβάλλεται να τονιστεί η ανάγκη ύπαρξης τέτοιων Προγραμμάτων, γιατί προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στους μαθητές, ενώ κάνουν βίωμα τη σημασία της ενεργού πολιτότητας, έννοια σημαντική στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα, που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατερίνα Χριστοδούλου

Φιλόλογος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










871