Καλές εκπαιδευτικές πρακτικές στη ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ’ μέσω του Erasmus+ Digitrain.


Η προώθηση της καινοτομίας και της αριστείας στις εκπαιδευτικές πρακτικές είναι, χωρίς αμφιβολία, απαραίτητη σε μια κοινωνία ραγδαίων εξελίξεων και μεταβολών. Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε και το πρόγραμμα Digitrain, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus+ και είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας καθοδήγησης και κατάρτισης που παρέχει σε μαθητές Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο.

Αυτό γίνεται με την δυνατότητα που δίνεται στους μαθητές με τη βοήθεια του καθηγητή τους και μέσω της πλατφόρμας, να έρθουν σε επαφή με μέντορες οι οποίοι είναι έμπειροι επαγγελματίες απ’ όλη την Ευρώπη, και μπορούν να τους μάθουν τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να μπορούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας και να τους καθοδηγήσουν στην εκπόνηση projects.

Το έργο Digitrain έγινε γνωστό στη ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ’ ύστερα από την συμμετοχή του εκπαιδευτικού Γεώργιου Μιλτιάδους, Μηχανικής ΗΥ, στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 με κωδικό 2021-1-ES01-KA220-VET-000034654  του οποίου εταίρος από την μεριά της Κύπρου είναι η εταιρία GrantXpert Consulting Ltd. Ο κ. Μιλτιάδους, ύστερα από την εκπαίδευσή του στο πρόγραμμα μέσω του Erasmus+, αξιοποίησε τις δυνατότητες του DigiTrain στη μαθησιακή διαδικασία με τη συμμετοχή έξι (6) μαθητών της Γ’ τάξης των τμημάτων της Μηχανικής ΗΥ οι οποίοι εκπόνησαν project με την καθοδήγηση  μέντορα Ηλεκτρολόγου Mηχανικού που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο ήταν το ότι η εργασία ήταν σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος «Δίκτυα Υπολογιστών»  και είχε τίτλο «Μελέτη δομημένης καλωδίωση υφιστάμενου κτηρίου». Συγκεκριμένα, αφορούσε την ολοκληρωμένη σύνταξη μελέτης δομημένης καλωδίωσης κτηρίου με γραφεία, η οποία περιλάμβανε τις τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα, την κοστολόγηση τόσο των υλικών όσο και των εργασιών, καθώς επίσης και την πιστοποίηση ποιότητας της καλωδίωσης.  Οι μαθητές, με τον καθηγητή τους κ. Μιλτιάδους, έκαναν αυτοψία στο κτήριο της εταιρίας Grantxpert, κατέγραψαν τις ανάγκες της εταιρίας σε δομημένη καλωδίωση και στη συνέχεια εργάστηκαν με την καθοδήγηση του μέντορά τους για την εκπόνηση της μελέτης.  Η επικοινωνία με τον μέντορα ήταν τακτική και γινόταν μέσω emails ή τηλεδιάσκεψης.

Στο σχολείο μας οι εκπαιδευτικοί μας κ. Γιώργος Μιλτιάδους και κ. Αγγελική Τσιρογιάννη, επίσης Μηχανικής ΗΥ, πρόσθεσαν έναν επιπλέον στόχο, μια ακόμη καλή πρακτική στα παραπάνω, την ενδυνάμωση των μαθητών σε δεξιότητες παρουσίασης και επικοινωνίας, κάτι το οποίο θα τους είναι πολύ χρήσιμο ως μελλοντικοί επαγγελματίες. Για το σκοπό αυτό, μετά την ολοκλήρωση του project, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν σε καλές πρακτικές παρουσίασης σε κοινό και παρουσίασαν τα αποτελέσματά του στους συμμαθητές και τους καθηγητές τους σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο σχολείο για τον σκοπό αυτό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











400