ΕκφράΖΩ: Έκθεση εικαστικών έργων των μαθητών του Συστήματος Μαθητείας


Η προπαρασκευαστική μαθητεία έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε έφηβους ηλικίας 14-16 χρόνων, που δεν έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις γυμνασιακές τους σπουδές να ενταχθούν σε μια εναλλακτική μαθησιακή δομή

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 28 Μαΐου 2022 η 1η Έκθεση εικαστικών έργων των μαθητών της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας του Συστήματος Μαθητείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο Nicosia Mall με τον τίτλο ΕκφράΖΩ. Η πραγματοποίηση της έκθεσης ήταν μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Η προπαρασκευαστική μαθητεία έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε έφηβους ηλικίας 14-16 χρόνων, που δεν έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις γυμνασιακές τους σπουδές, να ενταχθούν σε μια εναλλακτική μαθησιακή δομή. Πρόκειται για ένα ευέλικτο καινοτόμο πρόγραμμα που προετοιμάζει τους έφηβους να  αναπτύξουν συγκεκριμένες ικανότητες ή επαγγελματικές δεξιότητες, λαμβάνοντας τα κατάλληλα εφόδια, είτε για περαιτέρω φοίτηση σε επιλογές που προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε για απασχόληση στην αγορά εργασίας.

Εκ μέρους του Δρ Ηλία Μαρκάτζιη Διευθυντή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ο Δρ Στέλιος Ορφανός Ανώτερος Λειτουργός Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού τόνισε ότι το αποτέλεσμα της έκθεσης είναι μοναδικό και αποτελεί απόδειξη ότι, μέσω του Προγράμματος της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας, δίνεται η ευκαιρία στους νέους και στις νέες να ανακαλύψουν, να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους. Συνεχάρη τους διευθύνοντες, τους εκπαιδευτές του μαθήματος Τέχνης, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που παρέχουν σημαντική βοήθεια στην υλοποίηση των Προγραμμάτων της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας.

Τόνισε τη σπουδαιότητα της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας, αφού αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής και δίνει τη δυνατότητα ένταξης των νέων σε μια εναλλακτική μαθησιακή δομή. Λειτουργεί ως δίκτυο ασφάλειας, προστασίας και στήριξης των νέων, ενώ παράλληλα τους βοηθά στο να ανακαλύψουν και να ενισχύσουν τις ικανότητες και δεξιότητες εκείνες που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική τους ένταξη, αλλά και να ενταχθούν με ισορροπία στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Δρ Χρίστος Μηνά, ανέφερε ότι η ΑΑΕΚ επικροτεί και προωθεί τέτοιες δραστηριότητες που προωθούν τη δημιουργική απασχόληση και ένα υγιή τρόπο ζωής. Σημείωσε πως στο πλαίσιο ενίσχυσης του θεσμού των Προγραμμάτων Προπαρασκευαστικής Μαθητείας υλοποιείται το Προληπτικό Πρόγραμμα «Σύγχρονοι Δρόμοι» με ανάδοχο φορέα την ΑΑΕΚ που στόχο έχει την παροχή στήριξης σε έφηβους, εκπαιδευτικούς και γονείς. Συνεχάρη τα παιδιά και τους διευθύνοντες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς-μέντορές τους, το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και ιδιαίτερα την Ομάδα Διαχείρισης Συστήματος Μαθητείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών για τη διοργάνωση αυτής της δημιουργικής έκθεσης.

Τέλος, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών κ. Μιχάλης Κατσουνωτός, ανέφερε ότι η καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών συμπυκνώνει το νόημα και τον στόχο που το Πρόγραμμα της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας αντανακλά περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική δομή του τόπου μας, που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του πνεύματος και την καλλιέργεια της ψυχικής υγείας. Συνεχάρη τους μαθητές καλλιτεχνικούς δημιουργούς και τόνισε ότι η Αστυνομία – Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών στηρίζει και συνεργάζεται για χρόνια τώρα με το Πρόγραμμα της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας και στηρίζει δράσεις, όπως η Έκθεση Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, που σκοπεύουν στην ψυχική και σωματική ευημερία του μαθητικού πληθυσμού. Κλείνοντας, συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και την Ομάδα Διαχείρισης του Συστήματος Μαθητείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τον ζήλο και την αφοσίωση της στο καθήκον που τάχθηκε και υπηρετεί.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1302