Το Δημοτικό Σχολείο Μεσόγης απέκτησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς τη διαπίστευση ERASMUS+ KA121-SCH, η οποία έχει ισχύ από το 2023 μέχρι και το 2027. Η διαπίστευση αυτή πιστοποιεί ότι ο σχολικός μας οργανισμός έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027). Για την τρέχουσα σχολική χρονιά του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί κινητικότητες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.
Ο γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και μάθησης στο σχολείο μέσα από την επίτευξη των πιο κάτω ειδικών στόχων:
Κατά τη σχολική χρονιά 2023-24 προγραμματίστηκαν κινητικότητες εκπαιδευτικών με σκοπό την επιμόρφωσή τους πάνω στα θέματα του προγράμματος.
Σεμινάριο 1
Στην πρώτη κινητικότητα ο βοηθός διευθυντής του σχολείου Θάνος Σαββίδης επισκέφθηκε την Πράγα (Τσεχία) από τις 16 μέχρι 21 Οκτωβρίου 2023. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο “The Ecocentric Approach: Introducing Sustainability in Education” του οργανισμού Europass Teacher Academy. Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 11 εκπαιδευτικοί από Κύπρο, Λεττονία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία και Εσθονία.
Στο σεμινάριο αυτό οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την έννοια του οικο-κεντρικού σχολείου και να εργαστούν σε καινοτόμες πρακτικές και μεθόδους που προωθούν την αειφορία στην εκπαίδευση. Στα πλαίσια των εργασιών του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν σύγχρονες μεθόδοι διδασκαλίας και μάθησης που βοηθούν το μαθητή να οικοδομεί τη γνώση μέσα από την ενεργητική συμμετοχή του όπως: η συνεργατική μάθηση, η βιωματική μάθηση, η διερευνητική μέθοδος, η παιχνιδοποίηση, τα παιχνίδια ρόλων και προσομοίωσης. Επίσης, αναπτύχθηκαν συλλογικά από τους συμμετέχοντες βασικά βήματα για να γίνει το σχολείο οικο-κεντρικό όπως η δημιουργία σχολικού κήπου/λαχανόκηπου, η αγορά προϊόντων από την τοπική αγορά για μείωση του δικού μας αποτυπώματος άνθρακα, τη διαχείριση νερού, και των σκουπιδιών, τη χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς (περπάτημα, ποδήλατο μέσα μαζικής συγκοινωνίας), την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σχολείο, την επαναχρησιμοποίηση υλικών με δημιουργικό τρόπο, τη διάχυση των νέων γνώσεων και την ενημέρωση και συνεργασία με τους γονείς και την κοινότητα.
Σεμινάριο 2
Στη δεύτερη κινητικότητα η δασκάλα του σχολείου Παναγιώτα Ματθαίου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τη Μαδρίτη τον Νοέμβριο (06/11/2023-11/11/2023) με σκοπό να παρακολουθήσει το σεμινάριο “Learn to Teach Any Subject with Drama”. Στο σεμινάριο αυτό συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία και Φιλανδία.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν μέσα από βιωματικές και άλλες δραστηριότητες ότι το δράμα είναι ταυτόχρονα μια μορφή τέχνης από μόνη της, αλλά και και μια εξαιρετικά αποτελεσματική μεθοδολογία διδασκαλίας και μάθησης, που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μαθαίνουν δημιουργικά, να σκέφτονται κριτικά και να εμπλέκουν το σώμα και τα συναισθήματά τους στη μαθησιακή διαδικασία. Το δράμα και γενικότερα οι τεχνικές του θεάτρου προάγουν ενεργά την ευχέρεια της επικοινωνίας και τις δεξιότητες ακρόασης. Παρόλο που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην τάξη της γλώσσας εντούτοις όλα τα μαθήματα μπορούν να επωφεληθούν από μια προσέγγιση δράματος στην εκπαίδευση.
Στο σεμινάριο αυτό οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φιλοσοφίες και τις αρχές που στηρίζουν το δράμα στην εκπαίδευση ως διδακτική μεθοδολογία και να έρθουν σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα θεατρικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια, όπως ο αυτοσχεδιασμός, το εκπαιδευτικό δράμα, διάφορες θεατρικές τεχνικές, φωνητική εργασία και ενσωματωμένη μάθηση. Επιπρόσθετα, δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά και να βιώσουν όλες τις δραματικές τεχνικές και εργαλεία προκειμένου να εκτιμήσουν πλήρως την εμπειρία του μαθητή και να ευθυγραμμίσουν τη θεωρία με την πράξη. Με το τέλος του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν έρθει σε επαφή με πολύτιμες δραστηριότητες και τεχνικές για χρήση στις τάξεις τους, ενώ αποκτήσαν μια βαθύτερη κατανόηση του πώς και γιατί το δράμα χρησιμοποιείται ως αποτελεσματικό εργαλείο διδασκαλίας επιτυγχάνοντας να αναπτύξουν τα δικά τους θεατρικά μαθήματα.
Σεμινάριο 3
Στην τρίτη κινητικότητα η εκπαιδευτικός του σχολείου Αναστασία Χατζηκυριάκου επισκέφθηκε το Άμστερνταμ (Ολλανδία) από τις 11 μέχρι 16 Δεκεμβρίου 2023. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο “The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools” του οργανισμού Europass Teacher Academy. Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 13 εκπαιδευτικοί από Κύπρο, Λεττονία, Ισπανία, Λιθουανία και Πορτογαλία.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικές ικανότητες για τον μαθητή του 21ου αιώνα, τα "Τέσσερα C" (Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επικοινωνία και Συνεργασία). Η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη αντιπροσωπεύουν αδιαχώριστες στάσεις και ικανότητες για καινοτομία οι οποίες μπορούν να διδαχθούν και να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε τάξη. Η επικοινωνία και η συνεργασία είναι θεμελιώδεις δεξιότητες ζωής από τις οποίες οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν από τις καθημερινές τους εμπειρίες στο σχολείο και να διαμορφώσουν την ικανότητά τους να ζουν, να συνδέονται με άλλους και να εργάζονται αποτελεσματικά. Τα "Τέσσερα C" ενισχύουν την ικανότητα των μαθητών μας να βρουν τη θέση τους - επαγγελματικά, προσωπικά και κοινωνικά - στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, ενώ προωθούν και άλλες δεξιότητες που βελτιώνουν τη ζωή όπως η περιέργεια, η εμπιστοσύνη, η ενσυναίσθηση και η συνεργασία.
Σεμινάριο 4
Στην τέταρτη κινητικότητα η εκπαιδευτικός του σχολείου Μαριλένα Σωκράτους επισκέφθηκε το Δουβλίνο (Ιρλανδία) από τις 15 μέχρι τις 20 Απριλίου 2024. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο: «Life Coaching for teachers: Happy teachers for better students» του οργανισμού Europass Teacher Academy . Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 15 εκπαιδευτικοί από Κύπρο, Σουηδία, Φιλανδία , Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία και Γερμανία.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν το πόσο σημαντικό είναι το να είσαι εκπαιδευτικός-δάσκαλος και να είσαι ενεργό μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας. Ταυτόχρονα είχαν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα του να μπορείς να θέτεις υγιή όρια μεταξύ της εργασίας και της κοινωνικής-προσωπικής ζωής έτσι ώστε να κρατάς τα δύο σε ισορροπία, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημαντικότητα τους , αλλά και το ότι θέτοντας αυτά τα όρια μπορείς να γίνει πιο αποδοτικός και στην τελική να είσαι πιο ικανοποιημένος τόσο στην εργασία σου όσο και στην προσωπική σου ζωή.
Στόχος των πιο πάνω είναι να μειωθεί το άγχος στην εργασία, η ένταση αλλά και η αβεβαιότητα που μπορεί να νιώθει ένας εκπαιδευτικός, έτσι ώστε να είναι χαρούμενος στην εργασία του. Το να είσαι υγιής και χαρούμενος κάθε πρωί που πηγαίνεις στη δουλειά σου αυτό θα κατοπτρίζεται και στους μαθητές σου οι οποίοι θα είναι και αυτοί πιο χαρούμενοι και αποδοτικότεροι.
Διάχυση αποτελεσμάτων
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε κινητικότητες προχώρησαν στη διάχυση των εμπειριών τους, των καλών πρακτικών που έμαθαν και των αποτελεσμάτων των σεμιναρίων στους εκπαιδευτικούς του σχολείου με παρουσιάσεις που έκαναν στο σχολείο. Επίσης, ανάρτησαν στην ιστοσελίδα του σχολείου σχετικές πληροφορίες για την ευρύτερη ενημέρωση των κοινωνικών ομάδων (εκπαιδευτικών, γονέων/κηδεμόνων, κοινότητας). Επιπλέον, ανάπτυξαν σχετικές δραστηριότητες στη διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης στις τάξεις του σχολείου.
Το πρόγραμμα για την σχολική χρονιά 2023-24 ολοκληρώθηκε με τέσσερις ακόμα κινητικότητες που διεκπεραίωσαν εκπαιδευτικοί του σχολείου από το Μάη – Αύγουστο 2024.