ΟΕΒ: Θα τροποποιηθεί το Σύνταγμα για τους μισθούς του δημοσίου αν...


Διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη 

ΚΥΠΕ - Η ΟΕΒ ζήτησε και εξασφάλισε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι αν επιβεβαιωθεί η ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης για αποκατάσταση των μισθών του δημοσίου, θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες για τροποποίηση του συντάγματος, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σε συνάντηση  με δημοσιογράφους.
 
Παράλληλα τόνισε ότι η ΟΕΒ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και αν επιβεβαιωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, θα «οργώσει τον τόπο για να τροποποιηθεί το σύνταγμα». Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε το μήνυμα που θα στείλει αυτός ο τόπος στους πολίτες είναι «φάτε – πιείτε δημόσιοι υπάλληλοι, ό,τι και να γίνει δεν θα χάσετε τη δουλειά σας και ό,τι χρειαστεί θα το τραβήξει ο ιδιωτικός τομέας γιατί είναι αντισυνταγματική η συνεισφορά του δημοσίου».
 
Ανέφερε ακόμα ότι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου δημιούργησε εφιαλτικά δεδομένα και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενισχύσει την ομάδα που θα εφεσιβάλει την απόφαση σε δεύτερο και τρίτο βαθμό, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η ΟΕΒ προσπάθησε να μπει ως διάδικος στη δίκη εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν το κατόρθωσε επειδή δεν είχε συμμετοχή στον πρώτο βαθμό της δίκης.
 
Ώριμες οι συνθήκες για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων
Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ  Γιώργος Πέτρου παρουσίασε προτάσεις που υπέβαλε στον Υπουργό Οικονομικών και αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με μέτρα τα οποία μπορούν να εισαχθούν άμεσα χωρίς ιδιαίτερα δύσκολες ρυθμίσεις και χωρίς σημαντική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων ως αντιστάθμισμα για τις καταβολές του ΓΕΣΥ και την αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών.

Το εκτιμώμενο κόστος είναι γύρο στο μισό εκατομμύριο το χρόνο και σύμφωνα με τον ΓΔ της ΟΕΒ, οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα είναι δημιουργικές δαπάνες για το κράτος, αφού ό,τι δώσει θα το λάβει πίσω σε τρία χρόνια με 30% αύξηση, διότι δημιουργείται οικονομική δραστηριότητα, θέσεις εργασίας, αφαιρούνται οι δαπάνες από τα κοινωνικά ταμεία, δημιουργούνται επιπρόσθετα έσοδα μέσω της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και μειώνεται το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ επειδή αυξάνεται το ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού και για το δημόσιο και για τις επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν από αυτές τις ελαφρύνσεις θα ανέλθουν στο 25-30% της υφιστάμενης εργασίας.

Οι προτάσεις που παρουσίασε το Πρόεδρος της ΟΕΒ, περιλαμβάνουν κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, μείωση εισφοράς εργοδοτών στα Ταμεία Πλεονάζοντος Προσωπικού και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων στο 0,6%, επαναφορά του ανώτατου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων στο 30%, μείωση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις στο 15%, κατάργηση του τέλους των €350 που καταβάλει κάθε εταιρία στον έφορο εταιρειών, κατάργηση ή μείωση της λογισμένης διανομής μερισμάτων (deemed dividend distribution).
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1820