«El diablo» - Να τοποθετηθούμε όλοι


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ*

Ειλικρινά έχω εντυπωσιαστεί από όσα δίνουν και παίρνουν γύρω από το επίκαιρο και τόσο «καυτό» θέμα της φετινής συμμετοχής της Κύπρου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον με το τραγούδι «El Diablo». Οι ακρότητες και οι φανατισμοί δεν λείπουν ποτέ και είναι πάντα καταδικαστέα. Ωστόσο, με καθηλώνουν, με ξεπερνούν, με τρομάζουν και με αφήνουν άναυδο τα σχόλια όσων κατακρίνουν και κατακεραυνώνουν όσους αντιτίθενται στο τραγούδι.

Μιλούν για σκοταδισμό, χαρακτηρίζουν τους αντι-«diablo»-λιστές ως μεσαιωνιστές και οπισθοδρομικούς, στενόμυαλους, αρνητές της προόδου και της εξέλιξης. Καταριόνται τους κληρικούς για τους βιασμούς και τα σεξουαλικά τους σκάνδαλα, τους καταλογίζουν υποκρισία, διότι δεν αντέδρασαν στα τόσα διεφθαρμένα που τεκταίνονται πίσω από ιερά και κάτω από τα ράσα και η λίστα δεν έχει τέλος, μια λίστα, όμως, με μόνο κατ’ ευφημισμό κατηγορίες και αβάσιμες καταγγελίες.

Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι το τραγούδι είναι για τους ανοικτόμυαλους, τους προοδευτικούς, υπονοώντας πως όσοι αντιδρούν είναι γερασμένοι, οπισθοδρομικοί, συντηρητικοί, μεσαιωνιστές και σκοταδιστές. Τους προκαλώ, προσωπικά, να μας δείξουν όλοι οι νέοι που υποστηρίζουν το τραγούδι την πρόοδο την οποία οι «θρησκευόμενοι» τους αντικόπτουν. Να μας δείξουν τα χαρακτηριστικά αυτού του προοδευμένου και όχι σκοταδιστικού κόσμου που όλοι οι «θρησκευόμενοι»  τους ακυρώνουν; Να μας παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις καταστάσεις της σύγχρονης προοδευτικής εποχής της δύσης που οραματίζονται; Να μας δώσουν ένα παράδειγμα της Diablo ζωής που επιθυμούν.

Προσωπικά, η επιλογή του τραγουδιού με βρίσκει κάθετα αντίθετο, όχι τόσο για το τραγούδι αυτό καθ΄ εαυτό αλλά για την επιλογή του να εκπροσωπήσει τη χώρα μου διεθνώς. Προσβάλλει την πίστη μου, προσβάλλει την παράδοσή μου, προσβάλλει τις αρχές μου, προσβάλλει την αισθητική μου, προσβάλλει την πατρίδα μου. Δεν το δέχομαι, ειδικά από το κρατικό κανάλι για το οποίο ως πολίτης φορολογούμαι. Η «φαντασιόπληκτη» ερμηνεία του ΡΙΚ υποτίμησε τη νοημοσύνη μας και την κριτική μας ικανότητα  και μας προσέβαλε ανερυθρίαστα.  Διατηρώ επιφυλάξεις γενικά για αρκετούς δημοσιογράφους του  ΡΙΚ τους οποίους άκουσα να καταφέρονται με ειρωνικά και απορριπτικά σχόλια σε θρησκευόμενα πρόσωπα και εκδηλώσεις τους. Μήπως τίθεται θέμα συνείδησης στους χώρους του ΡΙΚ σχετικά με το σεβασμό των ιερών συμβόλων και θρησκευτικών συμπεριφορών; και δεν εννοώ την άσκηση βίας ή ανευθυνότητας και τους κάθε λογής φανατισμούς για να μην παρεξηγηθούμε.

Είναι καιρός, αρχής γενομένης από το ζήτημα του «El diablo», όλοι ξεκάθαρα πλέον να τοποθετηθούμε απέναντι σε όλα τα  ζητήματα της ηθικής, θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης. Από μόνο του το γεγονός μας προκαλεί να λάβουμε θέση. Απλοί πολίτες, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, Υπουργοί, ιερείς και ιεράρχες, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι και υποψήφιοι βουλευτές, όλοι απαξάπαντες να τοποθετηθούμε αν συμφωνούμε ή όχι με την εκπροσώπηση της Κύπρου με το «El diablo». Πολλά επίκεινται σε όλα τα επίπεδα και θέλουμε να ξέρουμε ο καθένας τι πρεσβεύει και τι κόσμο ονειρεύεται και προωθεί για τα παιδιά μας. Εν όψει και των εκλογών είναι ανάγκη όσοι θα απαιτήσουν την ψήφο μας να μας ξεκαθαρίσουν σε ποιο Θεό πιστεύουν, ποιας πατρίδας είναι παιδιά, ποια ηθική πρεσβεύουν, ποιες αξίες  υπηρετούν.. Να τοποθετηθούμε απέναντι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, απέναντι στον ίδιό μας τον εαυτό, στη συνείδηση και στην προσωπική μας πορεία. Ποιον θέλουμε τελοσπάντων να μας εκπροσωπεί και να μας καθορίζει; Τον Diablo ή τον Ιησούν Χριστόν και αυτόν εσταυρωμένον; Τώρα!!!!

*Εκπαιδευτικός

 




Comments (3)

  1. Κωνσταντίνα Γεωργίου:
    Mar 05, 2021 at 10:24 AM

    Τέλειο άρθρο - συμφωνώ απόλυτα. Λυπάμαι πάρα πολύ για τα σχόλια από συμπατριώτες γύρω από αυτό το θέμα :(

  2. Μαρία Δημητρίου:
    Mar 06, 2021 at 04:46 PM

    Μπράβο σου συνάδελφε για την τοποθέτηση! Συμφωνώ μαζί σου!

  3. Στέλλα Περατίτη:
    Mar 06, 2021 at 08:37 PM

    Εύγε!!Με εκφράζεται απόλυτα!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3483