Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης Υποψήφιων Εξαντλημένων Εκπαιδευτικών Μέσης


ΤΗΣ ΛΟΥΪΖΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΟΥ*

Από το 2007 έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με βάση τον «περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμου του 2007» η οργάνωση και διεξαγωγή του Προγράμματος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης Υποψήφιων Εκπαιδευτικών Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα του Προγράμματος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης, διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα και η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική. Οι εκπαιδευόμενοι, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, καλούνται να παρακολουθήσουν κάθε Τρίτη και Παρασκευή τα μάθημα που προσφέρονται σε απογευματινή φοίτηση (3.30 μ.μ.-7.30 μ.μ.), στη Λευκωσία και στη Λεμεσό,  ενώ τα μαθήματα της Τετάρτης θα γίνονται μόνο στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ στα κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως ή Αγλαντζίας -Πανεπιστημιούπολή)  και ώρα 3.00.

Πιο συγκεκριμένα το διάγραμμα των μαθημάτων έχει την εξής μορφή:

ΕΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ : 3:30-5:30 ή 5:30-7:30 (το οποίο προσφέρεται Τρίτη στη Λευκωσία και στη Λεμεσό).

 ΔΥΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ : 3:30-5:30 ή 5:30-7:30 (τα οποία  προσφέρονται Τρίτη και Παρασκευή Λευκωσία και Λεμεσό).

ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ  : 3:00-4:30, Τετάρτη ΜΟΝΟ στη Λευκωσία).

ΔΥΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : 4:30-6:00 ΚΑΙ 6:00-7:30, Τετάρτη, ΜΟΝΟ  στη Λευκωσία.

Τα μαθήματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020 ξεκίνησαν την Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου και δυστυχώς μαζί με αυτά και τα αναμενόμενα προβλήματα. Προβλήματα που θέσαμε, ως Επιτροπή Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Μέσης Εκπαίδευσης ΟΕΛΜΕΚ, τόσο κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης του Προγράμματος, όσο και με επιστολές μας στη Επιτροπή Συντονισμού, αλλά και στην ΟΕΛΜΕΚ.

Οι ανησυχίες μας θεωρώ πως είναι εύλογες και έχουν, από τη μια, ως κύριο μέλημα τη ορθή διεξαγωγή του προγράμματος, αλλά και την ασφάλεια των συναδέλφων μας οι οποίοι, είτε διαμένουν στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου, είτε είναι τοποθετημένοι εκεί. Αρχικά, είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟΝ να βρίσκονται έγκαιρα στο μάθημα ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ το οποίο παραδόξως προσφέρεται ώρα 3.00 ενώ τα υπόλοιπα 3.30. Πέρα απ το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ολοκληρώνουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις ώρα 1.35, καλούνται να καλύψουν οδικώς μια απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Αναρωτιέμαι λοιπόν πως οι εν λόγω συνάδελφοι θα βρίσκονται στα έδρανα μέσα σε μια ώρα και χωρίς την παραμικρή ξεκούραση ή έστω φαγητό. Αναρωτιέμαι επίσης, πως θα είναι έγκαιρα  στη Λευκωσία οι συνάδελφοι από την Επαρχία της Πάφου, είτε αυτοί που βρίσκονται τοποθετημένοι στον K. Πύργο, οι οποίοι θα αναχωρήσουν μάλιστα από τα σχολεία τους ώρα αιχμής. Η ασφάλεια των συναδέλφων μας είναι η πρώτιστη ανησυχία μας και αναμφίβολα αυτή τίθεται σε κίνδυνο από τη στιγμή που καλούνται να αναπτύξουν ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο, ώστε να είναι συνεπείς στα μαθήματά τους. Ζητήσαμε το εν λόγω μάθημα να προσφέρεται και στη Λεμεσό, ή έστω αλλαγή στην ώρα διεξαγωγής του μαθήματος. Απαντήσεις, δε λάβαμε.

Ακολούθως, έχουμε παρατηρήσει, μελετώντας τα προγράμματα που μας δόθηκαν, πως ενώ καλούμαστε να παρακολουθήσουμε δυο (2) μαθήματα κατά τη διάρκεια της μέρας, αυτά είναι συνεχόμενα και σε διαφορετικές αίθουσες, κτήρια και σε αρκετές περιπτώσεις ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ!!! Για παράδειγμα, μια ομάδα συναδέλφων καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα την Τρίτη ώρα 3.30-5.30 στην Καλλιπόλεως και 5.30 να βρίσκονται στην ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ!! Αντιλαμβάνομαι πως το θέμα αιθουσών είναι πρακτικό, αλλά ένεκα της απόστασης, η μετάβαση παρουσιάζει αρκετή καθυστέρηση, αλλά κυρίως αχρείαστο ΑΓΧΟΣ. Είμαι σίγουρη πως όλο και κάποια άδεια αίθουσα θα βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη, ώστε οι συνάδελφοι να παρακολουθούν και τα δυο τους μαθήματα στο ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ!!!

Συνεχίζοντας, μετά λύπης μας έχουμε παρατηρήσει πως παρά το γεγονός ότι μας ζητήθηκε να επιλέξουμε δυο (2) μαθήματα εκ των τεσσάρων (4) που έχουμε ως ελεύθερες επιλογές, σε αρκετούς συναδέλφους οι επιλογές τους δεν λήφθηκαν υπόψιν. Βεβαίως, στην επιστολή καλωσορίσματος μας  ενημέρωσαν πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, αλλά η απόκλιση είναι μεγάλη γνωρίζοντας μάλιστα πως στείλαμε μαζικά τις δηλώσεις με τις επιλογές μας. Ζητήσαμε, αφού υπήρξε μεγάλη ζήτηση στο μάθημα της Αξιολόγησης Μαθητή, να δημιουργηθεί ακόμα μια ομάδα, ώστε να μπορούν, όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν, να έχουν αυτή την ευκαιρία. Άλλωστε, το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης έχει ως πρώτιστο στόχο την προετοιμασία των διδασκόντων για το εκπαιδευτικό τους έργο. Συνεπώς, ένεκα και της τόσο πολυσυζητημένης Αξιολόγησης του Μαθητή, σίγουρα αυτό το μάθημα είναι σημαντικό για όλους τους νεοεισερχόμενους καθηγητές. Ζητήσαμε μεν, απάντηση όμως δε λάβαμε και πάλι.

 Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους κανονισμούς του προγράμματος, τελική γραπτή εξέταση γίνεται ΜΟΝΟ σε ένα μάθημα του Προγράμματος: το ΠΡΥ 003:Μεθοδολογία Διδασκαλίας και Αποτελεσματικότητα, ενώ τα υπόλοιπα αξιολογούνται με μια ή δύο μικρές εξετάσεις ή με μία ή δύο γραπτές εργασίες!! Τι σημαίνει ακριβώς αυτή η πρόταση; Έχουμε ή δεν έχουμε μόνο ένα εξεταζόμενο μάθημα; Έχουμε ή δεν έχουμε το δικαίωμα να απορρίψουμε τις «μια ή δύο μικρές εξετάσεις»;

Ανατρέχοντας στα ενημερωτικά φυλλάδια που μας δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του Προγράμματος, διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ΣΤΟΧΟΥΣ του :

  • Η προετοιμασία εκπαιδευτικών που θα είναι σε θέση να στηρίζουν τους μαθητές της γνώσης και της πληροφορίας.
  • Η απόκτηση εμπειριών και δεξιοτήτων που θα καθιστούν ικανούς τους εκπαιδευτικούς να ερμηνεύουν διάφορες παιδαγωγικές θεωρίες και να εφαρμόζουν δεξιότητες αποτελεσματικής διδασκαλίας.
  • Η ανάπτυξη αυτονομίας έτσι ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στο επίπεδο του σχολείου και της τάξης και να αναλύουν, να ερμηνεύουν και να αναπτύσσουν προγράμματα.
  • Η ανάπτυξη της ικανότητας των εκπαιδευτικών να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να συμμετέχουν στη σχολική και διασχολική πολιτική.
  • Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στις διαφορετικές ανάγκες και επίπεδα ετοιμότητας των μαθητών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων έτσι που να μπορούν να ανταποκρίνονται σε τάξεις μικτής ικανότητας.
  •  Η ετοιμότητα των εκπαιδευτικών να ανταποκρίνονται θετικά στη διαφορετικότητα των μαθητών και να τους προσφέρουν ίσες ευκαιρίες.
  • Η προετοιμασία εκπαιδευτικών που να αναγνωρίζουν και να στηρίζουν τον πολιτισμικό και το γλωσσικό πλουραλισμό των κυπριακών σχολείων.
  • Η ανάπτυξη της ικανότητας των εκπαιδευτικών να δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για διδασκαλία ενοτήτων της ειδικότητάς τους.

Προετοιμασία, ανάπτυξη, ετοιμότητα, ευαισθητοποίηση. Προσωπικά διδάσκω από το 2008 και μόλις φέτος κλήθηκα για το Πρόγραμμα, συνεπώς αναρωτιέμαι αφού το εν λόγω πρόγραμμα είναι ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, γιατί τα τελευταία χρόνια είμαι στα σχολεία χωρίς να το έχω παρακολουθήσει;

Επίσης, η πρόταση «ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στις διαφορετικές ανάγκες και επίπεδα ετοιμότητας των μαθητών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων έτσι που να μπορούν να ανταποκρίνονται σε τάξεις μικτής ικανότητας», με έκανε να ρίξω μια ματιά στην ύλη των Νέων Ελληνικών Α Λυκείου και αυτομάτως να αισθανθώ τύψεις ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ. Βλέπετε ο στόχος είναι οι μαθητές μας να είναι πρωτίστως ευτυχισμένοι. Η ευαισθητοποίηση λοιπόν των εκπαιδευτικών υφίσταται. Πώς όμως θα είμαι η εκπαιδευτικός που ξέρω πως μπορώ να είμαι (με ή χωρίς το Πρόγραμμα), όταν οι εξετάσεις τετραμήνων καραδοκούν;

Τέλος, αναρωτιέμαι αν ο Θεσμός Της Οικογένειας υφίσταται έστω και ως υποσημείωση. Όταν από τις 7.30 το πρωί μέχρι και τις 1.35 καλείσαι να βρίσκεσαι στο σχολείο και 3.00 μέχρι τις 7.30 μ.μ. στο Πρόγραμμα, χώρος για ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ υπάρχει; Επί 12 ώρες οι συμμετέχοντες καλούνται να διδάξουν ή να διδαχτούν, αφήνοντας τις οικογένειες τους σε δεύτερη μοίρα. Κούραση λοιπόν, άγχος και η οικογένεια στον αυτόματο κυριολεκτικά.

 Άρα η απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΙΝΑΙ  ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΗ.

 ΟΧΙ!!

*Πρόεδρος Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Μέσης Εκπαίδευσης- ΟΕΛΜΕΚ

 

 




Comments (1)

  1. Παναγιώτης Αντωνίου:
    Sep 15, 2019 at 02:42 PM

    Αγηπητε κ. Λουκαΐδου, το φετινό πρόγραμμα είναι σαφώς πιο ελαφρύ από άλλες χρονιές. Αντί 2 έχετε 1 μάθημα υποχρεωτικό με γραπτές εξετάσεις. Το θέμα των επαρχιων που είναι μακριά από την Λευκωσία είναι χρόνιο ζήτημα. Αυτά είναι τα δεδομένα. Δεν υποχρέωσε κάνεις κανένα να το ακολουθήσει. Υπάρχουν πολλοί νέοι με όρεξη για δουλειά αν δεν μπορούν κάποιοι.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3530