Με αποχή εκπαιδευτικών από τη θεματοθέτηση των 90λεπτων διαγωνισμάτων τον Δεκέμβριο απάντησε η ΟΕΛΜΕΚ


«Τα μέτρα που θα λάβει η οργάνωσή μας ενάντια στον νέο τρόπο αξιολόγηση των μαθητών/τριών θα ξεκινήσουν άμεσα και θα κλιμακώνονται διαρκώς»

Η ΟΕΛΜΕΚ με ανακοίνωσή της ενημερώνει:

«Η εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ με ημερ. 2/9/2019 και θέμα «Αξιολόγηση Τετραμήνων για μαθητές και μαθήτριες Α’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών», τα σεμινάρια των Επιθεωρητών που διεξήχθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και τα πλαίσια μάθησης που αναρτήθηκαν για τα γνωστικά αντικείμενα της Α’ Λυκείου, αποκάλυψαν τον πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο προωθήθηκαν οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών/τριών, όπως επίσης και η ξεκάθαρη πρόθεση του ΥΠΠΑΝ να επιβάλει με κάθε τρόπο την εξετασιοκεντρική και αντιπαιδαγωγική φιλοσοφία των Εξετάσεων Τετραμήνων, όπως είχαν σχεδιαστεί εξ’ αρχής.

Ανάμεσα στα πολλαπλά προβλήματα που θα προκαλέσει ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο , αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο τα πιο κάτω:

  • Η διδακτέα ύλη πολλών μαθημάτων δεν έχει προσαρμοστεί ρεαλιστικά στον πραγματικά διαθέσιμο διδακτικό χρόνο, μετατρέποντας τη διδακτική πράξη σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου για την κάλυψη της ύλης.
  • Τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τετράμηνο είναι πιεστικά και ανεφάρμοστα και το μόνο που θα προκαλέσουν είναι σοβαρές διοικητικές και οργανωτικές δυσλειτουργίες στις σχολικές μονάδες.
  • Η ποσόστωση της προφορικής αξιολόγησης έχει καταστεί μια περίπλοκη διαδικασία, για την οποία υπάρχουν μεγάλες ασάφειες, δεδομένου ότι δεν έχει ετοιμαστεί το απαιτούμενο διευκρινιστικό υλικό.
  • Έντονος προβληματισμός με την τέταρτη πηγή αξιολόγησης που αναφέρεται σε διακρίσεις μαθητών.
  • Ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών ουσιαστικά μετατρέπει τον εκπαιδευτικό από παιδαγωγό σε στείρο αξιολογητή, ο οποίος από τη μια θα τρέχει να καλύψει την ύλη μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και από την άλλη θα πρέπει να έχει συνεχώς ανά χείρας το βαθμολόγιο για την ποσοτική αποτίμηση της κάθε ενέργειας των μαθητών/τριών.
  • Δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που δόθηκε από το ΥΠΠΑΝ στους μαθητές/τριες, προφανώς για να τους δελεάσει, ότι η εξεταστέα ύλη για τις γραπτές εξετάσεις θα περιοριστεί στο 50% της διδακτέας ύλης κάθε τετραμήνου.
  • Ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών περιλαμβάνει σειρά αντιεπιστημονικών προνοιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ορισμένα μαθήματα το 45λεπτο γραπτό διαγώνισμα έχει την ίδια ή και μικρότερη βαρύτητα με την εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση.
  • Οι διαδικασίες που αφορούν την κεντρική γραπτή αξιολόγηση φανερώνουν την εμμονή του ΥΠΠΑΝ να προσδώσει στο νέο τρόπο αξιολόγησης μαθητών/τριών χαρακτήρα εξετάσεων.
  • Καταγράφονται περιπτώσεις στις οποίες τα πλαίσια μάθησης των μαθημάτων παραβιάζουν τις πρόνοιες του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή (π.χ. Νέα Ελληνικά).
  • Προκύπτει άνιση μεταχείριση των μαθητών, αφού για τους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών προβλέπεται η ίδια διδακτέα και εξεταστέα ύλη, ενώ ο διδακτικός χρόνος των ορισμένων μαθημάτων είναι διαφορετικός.

Τα πιο πάνω, όπως και πολλά άλλα αρνητικά που περιλαμβάνει ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών στην Α’ τάξη Λυκείου/Τεχνικών Σχολών φέτος και στις υπόλοιπες τάξεις από την επόμενη σχολική χρονιά, δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια από τη δυναμική αντίδραση στα σχέδια του ΥΠΠΑΝ, για να αποτρέψουμε την τεράστια ζημιά που θα προκαλέσει σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες.

Τα μέτρα που θα λάβει η οργάνωσή μας ενάντια στον νέο τρόπο αξιολόγηση των μαθητών/τριών θα ξεκινήσουν άμεσα και θα κλιμακώνονται διαρκώς. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:

  1. Μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.
  2. Ετοιμασία σχετικού με την αξιολόγηση του μαθητή και δη με τις εξετάσεις τετραμήνων ενημερωτικού υλικού,, που θα απευθύνεται στους/στις μαθητές/τριες αλλά και στους γονείς/ κηδεμόνες τους, το οποίο θα εστιάζει στα σοβαρά προβλήματα και στους κινδύνους που εγκυμονούν για το δημόσιο σχολείο και τους/τις μαθητές/τριες.
  3. Αποχή εκπαιδευτικών από τη θεματοθέτηση των 90λεπτων διαγωνισμάτων τον προσεχή Δεκέμβριο.
  4. Αποχή των εκπαιδευτικών από οποιαδήποτε δράση/ενέργεια που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων (Επιτροπές Εξετάσεων σε σχολικό επίπεδο κ.λπ.).
  5. Οι διδάσκοντες στην Α΄ Λυκείου να ακολουθούν κατά γράμμα το Αναλυτικό Πρόγραμμα και να αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο για την εφαρμογή μαθητοκεντρικών προσεγγίσεων. Να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένη κάλυψη της οποιασδήποτε εξεταστέας ύλης προς χάρη των εξετάσεων.
  6. Τα μέτρα θα κορυφωθούν με απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων στη βάση της απόφασης της ΠΣΓΑ, σε περίπτωση που το ΥΠΠΑΝ εμμείνει στις αποφάσεις του».



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1462