Η νέα αναταραχή στη Μέση Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*

Η νέα αναταραχή στη Μέση Εκπαίδευση έφερε στην επιφάνεια κάποιες από τις σοβαρές αντιφάσεις που ταλανίζουν, εκτός από τον εν γένει χώρο της Παιδείας, ευρύτερα τον δημόσιο μας βίο και πως πολιτευόμαστε σε αυτόν, ασκώντας τον ρόλο που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε. Είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως γονείς, είτε ως συνδικαλιστές, είτε ως εκπρόσωποι μαθητών.

Κάποιες γενικές παρατηρήσεις που προσωπικά εξάγω από τις τελευταίες εξελίξεις είναι:

  1. Ο διάλογος σε θέματα που αφορούν την Παιδεία πρέπει να διεξάγεται δημόσια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες εν κρυπτώ και παραβύστω.
  2. Όσοι αρμοδίως συμμετέχουν στον διάλογο θα πρέπει να έχουν κάποιες βασικές αρχές. Πρώτιστα θα πρέπει να εξυπηρετείται το καλώς νοούμενο συμφέρον της Παιδείας με βασικό στόχο την μεγιστοποίηση των μαθησιακών και γνωσιολογικών στόχων των μαθητών. Θα πρέπει να μείνουν έξω πιθανές προσωπικές συμπάθειες ή εμπάθειες, κομματικές ντιρεκτίβες, διάθεση μηδενισμού και απαξίωσης σε καινοτόμες προτάσεις για βελτίωση των κακώς εχόντων, κομματικός αντιπολιτευτικός οίστρος, λαϊκισμός που χαϊδεύει τα αυτιά αλλά ολέθριος όταν πρέπει να εφαρμοστούν αλλαγές, αναρχοσυνδικαλισμός που τα απορρίπτει όλα και δεν προτείνει τίποτε.
  3. Έγνοια όλων των εμπλεκομένων φορέων θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη και καλλιέργεια στην Παιδεία μας πρώτιστα της μετάδοσης ήθους και ιδανικών στους μαθητές μας, απαραίτητα εφόδια για να μπορούν να σταθούν αργότερα στην κοινωνία μας ως ολοκληρωμένοι άνθρωποι και ωφέλιμοι πολίτες.
  4. Δυστυχώς τα πρόσφατα γεγονότα δεν μας επέτρεψαν να αισιοδοξούμε ότι είμαστε κοντά σε αυτή τη στοχοθεσία. Από την μια μάθαμε για συναντήσεις στελεχών Κινήσεων (ΔΗ.ΚΙ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ) της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ σε ξενοδοχεία της Λεμεσού (¨Πεύκος¨, ¨Κούριον¨) με τους οργανωμένους γονείς, βουλευτή και τον Υπουργό. Αφού προφανώς συμφώνησαν και συνέγραψαν τον Νόμο Λεωνίδου (βουλευτής ΔΗΚΟ), όπως έγινε γνωστή η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για τις εξετάσεις τετραμήνων, όταν βγήκαν στην επιφάνεια τα γεγονότα, ορισμένοι που εμπλέκονταν στην συγγραφή, αλλάζοντας προσωπείο, βάλθηκαν να ξηλώσουν αυτά που πίσω από τις κλειστές πόρτες συμφώνησαν. Από αντιπολιτευτικό μένος(;), από κομματικές εντολές(;), από διαφύλαξη της ενότητας της τριμερούς συνεργασίας για την νομή εξουσίας στην Οργάνωση(;), κανείς δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση τι πραγματικά συμβαίνει. Η αίσθηση των συναδέλφων είναι ότι ως Κλάδος σερνόμαστε στην ανυποληψία.
  5. Το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέσαμε στα τρία πρώτα σημεία, καταλήξαμε στην ψήφιση ενός Νόμου με πολλές στρεβλώσεις και προχειρότητες που πιθανότατα αντί να επιλύσει προβλήματα και να κάνει στη Μέση Εκπαίδευση το βήμα μπροστά, θα μας πάει πολλά πίσω. Άμεσα θα πρέπει να καλέσει το Υπουργείο Παιδείας, ως ο αρμόδιος διοικητικός φορέας, σε ανοικτές συναντήσεις και εποικοδομητικό διάλογο τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να εφαρμόσουν την Νομοθεσία, τους Διευθυντές των σχολείων και πανεπιστημιακούς που έχουν εμπλοκή στην εν λόγω μεταρρύθμιση. Όλοι θα πρέπει να προσέλθουν με συγκεκριμένες εισηγήσεις, με ανοικτό πνεύμα και μακριά από κομματικές ατζέντες και λαϊκισμό. Στόχος μας να διευρύνουμε τους μαθησιακούς ορίζοντες της Εκπαίδευσης μας και όχι να αποτελούμε μια κλειστή Ομάδα εξυπηρέτησης ιδιοτελών εργασιακών ή κομματικών στόχων.
  6. Συνδικαλιστικά ως Οργάνωση η ΟΕΛΜΕΚ έχει πολύ πιο επείγοντα θέματα να αναλωθεί, ακόμη και να πιέσει μέσω του έσχατου όπλου που διαθέτει των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως είναι η συνταξιοδοτική διασφάλιση των 2.000 σχεδόν μελών της που παραμένουν από το 2011 επί ξύλου κρεμάμενοι, παρά να εξαντλείται σε επιμέρους θέματα που λύνονται εύκολα με διάλογο και καλή διάθεση από όλα τα μέρη.

*Γενικός Αντιπρόσωπος ΟΕΛΜΕΚ - ¨ΑΛΛΑΓΗ¨




Comments (3)

  1. Νικολάου Παναγιωτης:
    Sep 21, 2019 at 10:57 PM

    Ελπίζουμε να εισακουστουν εκεί που πρέπει οι εισηγήσεις σας. Θέλουμε διαφάνεια και καθαρές θέσεις από την ΟΕΛΜΕΚ.

  2. Ηλίας Μιλτιάδου:
    Sep 22, 2019 at 09:28 PM

    Μακαρι να επικρατήσει το καλό. Ο Θεός βοηθός.

  3. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Sep 23, 2019 at 07:02 AM

    Το συνταξιοδοτικό των νεοεισερχομένων είναι πράγματι μέγα θέμα, όμως ελάχιστη σημασία του δίνεται.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2138