Νέα Κίνηση Καθηγητών για Εξετάσεις Τετραμήνων: Ν’ απαιτήσουμε διόρθωση των στρεβλώσεων…


…και μετά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους 

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών, με ανακοίνωση της:

 «Επιβεβαιώνει τη διαχρονική της θέση ότι οι εξετάσεις τετραμήνων μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος των μαθητών και του δημόσιου σχολείου, νοουμένου ότι η διεξαγωγή τους στηρίζεται  σε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη φιλοσοφία, σε συνθήκες που επιτρέπουν την ουσιαστική ανατροφοδότηση και βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και στη βάση ενός ορθού προγραμματισμού για την όλη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ κρίνει ότι η αξιολόγηση τετραμήνων που αποφάσισε να υιοθετήσει το ΥΠΠΑΝ από τη φετινή σχολική χρονιά με την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική μεταρρύθμιση του συστήματος αξιολόγησης του μαθητή και δεν συνάδει με τις αρχές και τη φιλοσοφία της πρότασης που είχαμε στηρίξει προ τριετίας. Συγκεκριμένα:

Τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε το ΥΠΠΑΝ είναι εξαιρετικά πιεστικά για την επαρκή κάλυψη της ύλης και των δεικτών επιτυχίας και επάρκειας, ιδιαίτερα του Α τετραμήνου. Δεν έχει αναπροσαρμοστεί το Αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων.  Επιπλέον, όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης γίνονται εξαιρετικά χρονοβόρες, εις βάρος του χρόνου για ουσιαστική διδασκαλία και των συνθηκών για αποτελεσματική μάθηση.

Η απόφαση να διεξάγονται μαθήματα κατά την περίοδο των εξετάσεων τετραμήνων είναι τουλάχιστον ατυχής, εφόσον οι μαθητές δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων, εάν παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα την περίοδο των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο των μισοάδειων τάξεων και οι μαθητές να φορτώνονται με απουσίες, με κίνδυνο να παραμείνουν στάσιμοι ή ανεξεταστέοι λόγω απουσιών.

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την απόφαση να λειτουργούν φέτος τα σχολεία κανονικά για τη Β και Γ Λυκείου και την ίδια περίοδο να διεξάγονται εξετάσεις για την Α’ Λυκείου, είναι τουλάχιστον δυσλειτουργική αν όχι ανεφάρμοστη, εάν ληφθούν υπόψη οι πρακτικές ανάγκες για αδιάβλητες εξετάσεις και ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων ταυτόχρονα (επιτηρητές και διδάσκοντες, αίθουσες εξέτασης και αίθουσες διδασκαλίας, ετοιμασία αιθουσών και άλλες απαιτήσεις εξετάσεων από εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν παράλληλα, συνθήκες εξέτασης σε σχέση με τη μετακίνηση μαθητών κατά τα διαλείμματα και τις αλλαγές περιόδων ανά 45λεπτο, κ.ά.)

Με αυτά τα δεδομένα, μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε το ενδεχόμενο οι εξετάσεις του Α’ τετραμήνου να γίνονται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων;  

Η απόφαση να διεξάγονται μαθήματα μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου είναι τουλάχιστον ατυχής, εφόσον δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ψυχολογία και τις επιθυμίες των εφήβων μετά το πέρας των εξετάσεων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, ούτε τις συνθήκες διδασκαλίας κατά τον Ιούνιο σε αίθουσες ακατάλληλες, αλλά ούτε και τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων.

Είναι προφανές ότι για τον καθορισμό των χρονοδιαγραμμάτων Μάϊου-Ιουνίου δεν λήφθηκαν υπόψη το σύνολο των Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την αξιολόγηση της φοίτησης των μαθητών και τις αποφάσεις των Καθηγητικών Συλλόγων για χαρακτηρισμό της φοίτησης, οι οποίες καθορίζουν το δικαίωμα ή όχι των μαθητών να παρακαθίσουν στις τελικές εξετάσεις (εξετάσεις Β τετραμήνου). Δεν λήφθηκαν επίσης υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες (σε χρόνο, ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες, δυνατότητες ουσιαστικής βελτίωσης των μαθητών) για διεξαγωγή όλων των εξετάσεων και των μαθημάτων που προνοεί η απόφαση του ΥΠΠΑΝ, ορίζοντας τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για λήξη των μαθημάτων, για εξετάσεις και ενισχυτικά μαθήματα.

Η απόφαση να δοθούν επακριβώς τα ποσοστά για κάθε μορφή αξιολόγησης αναιρεί την ίδια τη φιλοσοφία της αξιολόγησης από πολλαπλές πηγές και μετατρέπει τη διαδικασία της αξιολόγησης του μαθητή σε μια τυπική αριθμητική πράξη, στην οποία οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή πρέπει να μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, για να συνάδουν με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και ποσοστά. Η απόφαση αυτή καταργεί την όποια ευελιξία μπορούσε να επιδείξει ο εκπαιδευτικός, για να ενισχύσει τις προσπάθειες του μαθητή, μετατρέποντας τον εκπαιδευτικό από παιδαγωγό που αξιολογεί στη βάση ποιοτικών κριτηρίων σε καταμετρητή ποσοτικών εργασιών.  Το κυριότερο δεν έγινε η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού και ούτε συστάθηκαν ομάδες στήριξης του μέσα στα σχολεία για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Επιπλέον, η πρόταση παρουσιάζει συγκεκριμένες αδυναμίες και αντιφάσεις. Ως παράδειγμα αναφέρεται το εξής: Στο γραπτό 90λεπτο διαγώνισμα στα Νέα Ελληνικά δίνεται μόνο 10% της βαθμολογίας του τετραμήνου, ενώ στην 20λεπτη άσκηση 15%!

Είναι ξεκάθαρο ότι σε ένα τέτοιο σύστημα κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει η συντρέχουσα βαθμολογία, κάτι που το ΥΠΠΑΝ αγνόησε παντελώς.

Με δύο λόγια πόσο παιδαγωγικά σωστό είναι μια αξιολόγηση των 45’ ή 90λεπτων να παίρνει ίσο ή μικρότερο ποσοστό από μία 20λεπτη αξιολόγηση;  Και σε τελευταία ανάλυση ποιος μαθητής θα προτιμήσει να ετοιμάσει μια δημιουργική εργασία, ένα πρότζεκτ, όταν θα αξιολογείται το ίδιο με μια 20λεπτη άσκηση;

Επίσης, το 5% που πρέπει να δίνεται (ή να μη δίνεται) στις δραστηριότητες διάκρισης θα μετατραπεί σε εφιάλτη των μαθητών, αφού χωρίς τη διάκριση σε κάποιο διαγωνισμό ή δραστηριότητα, δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν τον βαθμό που δικαιούνται βάσει της προσπάθειας και της επίδοσης. Τα ερωτήματα προς το ΥΠΠΑΝ αποκαλύπτουν τις αδυναμίες της απόφασης αυτής: α). Πόσοι μαθητές είναι δυνατόν να διακρίνονται κάθε χρόνο παγκύπρια σε διαγωνισμούς και άλλες συναφείς δραστηριότητες, β). Σε πόσους διαγωνισμούς πρέπει να διακρίνεται ένας μαθητής, για να εξασφαλίσει τον βαθμό που αξίζει, βάσει των υπόλοιπων του αποτελεσμάτων και της προσπάθειας που καταβάλλει;

Με βάση τα πιο πάνω, η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ θεωρεί ότι η απόφαση του ΥΠΠΑΝ δεν πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Ως εκ τούτου, καλεί τον Υπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση και να προχωρήσει άμεσα σε εντατικό διάλογο με την ΟΕΛΜΕΚ, με στόχο να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, προτού προχωρήσει σε οποιασδήποτε μορφής εφαρμογή της πρότασης.  

Σε αντίθετη περίπτωση, η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την απόφαση του ΚΔΣ για μονόωρη στάση εργασίας.

Τέλος, η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ καλεί το ΚΔΣ, αφού αξιολογήσει τις εξελίξεις, να καλέσει τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ σε δημοψήφισμα, προτού προχωρήσει σε αποφάσεις για περαιτέρω απεργιακά μέτρα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










826