Προοδευτική Καθηγητών: Όχι στις Εξετάσεις Τετραμήνων και στον προβληματικό τρόπο αξιολόγησης των μαθητών


Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών με ανακοίνωσή της «τάσσεται διαχρονικά κατά της εισαγωγής εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων. Η θέση αυτή εδράζεται, μεταξύ άλλων, στα πιο κάτω δεδομένα. Καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εφαρμόζει ενδιάμεσες εξετάσεις κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

* Η εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα, πριν από χρόνια, για μια διετία, είχε τραγικά αποτελέσματα, αφού οδήγησε στη ραγδαία αύξηση της σχολικής αποτυχίας και της σχολικής διαρροής, γι’ αυτό και ανακλήθηκε άρον άρον.

* Το εκπαιδευτικό σύστημα καθίσταται ακόμα πιο εξετασιοκεντρικό, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα (άγχος μαθητών/-τριών, παραπαιδεία, διοικητικός φόρτος κ.ά.).

* Πρόκληση αγκυλώσεων και στρεβλώσεων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, δημιουργώντας πολλά οργανωτικά προβλήματα και δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων.

* Δραστική μείωση του διδακτικού χρόνου, μετατρέποντας ουσιαστικά τα δύο τετράμηνα σε δύο τρίμηνα, την ίδια στιγμή που ο όγκος της διδακτέας ύλης αυξάνεται.

* Εστίαση της διδασκαλίας στην προετοιμασία των εξετάσεων και ευθυγράμμιση της με τα παραδοσιακά δασκαλοκεντρικά μοντέλα, καθώς δεν θα υπάρχει ο χρόνος για καινοτόμες μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, για βιωματικές και ενεργητικές μορφές μάθησης, για project κ.λπ.

* Δημιουργία ενός εξαιρετικά πιεστικού και βεβαρημένου σχολικού προγράμματος, που εκ των πραγμάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους/στις εκπαιδευτικούς, στους/στις μαθητές/τριες και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

  • Αυτή ήταν η θέση της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών από το 2010, όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά θέμα εισαγωγής εξετάσεων τετραμήνων στο πλαίσιο της αλλαγής από τα τρίμηνα σε τετράμηνα. Την ίδια θέση υποστηρίξαμε και το 2017, όταν η πλειοψηφία της Βουλής υπερψήφισε την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
  • Ακόμα και μετά την ψήφιση των Κανονισμών, που προέβλεπαν την εφαρμογή εξετάσεων τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2018-2019, δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας για την αποτροπή του μέτρου, έστω και αν κάποιοι μας έλεγαν ότι είναι μάταιος ο αγώνας, με το επιχείρημα ότι  υπάρχει πλέον Νόμος. Ενδεικτική είναι η δήλωση του τέως Υπουργού Κ. Καδή στις 21/1/18 («Σημερινή»): «Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν τίθεται ζήτημα για την εκ των υστέρων αλλαγή της νομοθεσίας».
  • Στην πράξη αποδείχτηκε ότι τα πράγματα αλλάζουν, έστω και αν υπάρχει Νόμος. Το γεγονός, εξάλλου, ότι λαμβάνεται μια απόφαση από την πλειοψηφία, είναι μεν σεβαστή, δεν σημαίνει όμως  ότι είναι απαραίτητα και προς το συμφέρον της Παιδείας. Πολλά αποφασίζονται και ψηφίζονται, στην πορεία όμως αποδεικνύονται λανθασμένα (βλ. Ενιαίο Λύκειο). Η διόρθωση τέτοιων εκπαιδευτικών λαθών αποδεικνύεται μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται 10-15 χρόνια. Γι’ αυτό και προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε το λάθος, πριν εφαρμοστεί και πληρώσουν το τίμημα οι μαθητές.
  • Έτσι, με την πίεση που ασκήθηκε από την Οργάνωσή μας, μέσω και της διενέργειας του δημοψηφίσματος της ΟΕΛΜΕΚ στις 22 Φεβρουαρίου 2018 και του συντριπτικού του αποτελέσματος, η Βουλή αποφάσισε την αναβολή του μέτρου για έναν χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους να συζητήσουν και να καταλήξουν σε αλλαγές που θα ήταν προς το συμφέρον των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.
  • Ενώ λοιπόν υπήρχε αρκετό χρονικό περιθώριο για διάλογο, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, το Υπουργείο Παιδείας δεν το αξιοποίησε. Ενώ είχαμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για διάλογο και για να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην επίλυση της διελκυστίνδας γύρω από το ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων, πραγματοποιώντας συναντήσεις με άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους, ο Υπουργός Παιδείας αρνιόταν ουσιαστικά τον διάλογο. Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι και σήμερα, ο Υπουργός Παιδείας δεν κάλεσε την ΟΕΛΜΕΚ σε καμία συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό μια αδικαιολόγητη εμμονή στην εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων.
  • Απόδειξη των πιο πάνω αποτελούν τα όσα δήλωνε ο Υπουργός μέχρι και τις 12/06/2019 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, όπου ανέφερε ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι πανέτοιμο να εφαρμόσει από την προσεχή σχολική χρονιά τα τετράμηνα, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, και είναι ανοικτό σε εισηγήσεις στην πορεία για βελτιωτικές κινήσεις». Αντί διαλόγου, το Υπουργείο Παιδείας προωθούσε μοναχικά τις εξετάσεις τετραμήνων. Διοργάνωνε ενημερώσεις για τον τρόπο που σκοπεύει να εφαρμόσει τις εξετάσεις τετραμήνων και επένδυσε χρόνο και δημόσιο χρήμα για την εκστρατεία προβολής του μέτρου, με καταχωρήσεις στα έντυπα μέσα και διαφημιστικά φιλμάκια στα ηλεκτρονικά μέσα.
  • Για να έρθει κυριολεκτικά την υστάτη, κατόπιν πρωτοβουλίας της Βουλής, να τροποποιήσει τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και να διαφοροποιήσει τις πρόνοιες σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών/τριών. Έτσι, για μια ακόμα φορά, αντί να γίνει ενδελεχής, ολοκληρωμένος και επιστημονικός διάλογος ανάμεσα σε όλους τους φορείς, για τον οποίο είχαμε στη διάθεσή μας προηγουμένως σχεδόν ένα χρόνο, φτάσαμε και πάλι στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή στο παρά πέντε, που κατέληξε στην κατάθεση σχετικού Νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής.  
  • Η εφαρμογή του νέου τρόπου αξιολόγησης των μαθητών τον φετινό Σεπτέμβριο αποκάλυψε τον πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο προωθήθηκαν οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών/τριών, την πλήρη ανικανότητα του ανέτοιμου Υπουργείου, τα τεράστια κενά και τις ασάφειες που υφίστανται, τα πολλαπλά προβλήματα που θα προκαλέσει, όπως επίσης και την ξεκάθαρη πρόθεση του ΥΠΠΑΝ να επιβάλει με κάθε τρόπο την εξετασιοκεντρική και αντιπαιδαγωγική φιλοσοφία των Εξετάσεων Τετραμήνων.
  • Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο Υπουργός Παιδείας, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής. Γι’ αυτό δηλώνουμε με έμφαση: Όχι στο αντιπαιδαγωγικό εγχείρημα των Εξετάσεων Τετραμήνων. Όχι στον προβληματικό τρόπο αξιολόγησης των μαθητών/-τριών. Όχι σε πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις για την Παιδεία μας, γιατί πληρώνουμε ήδη ακριβά αυτές που λήφθηκαν με παρόμοιο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Ναι στην παιδαγωγικά ορθή αξιολόγηση του/της μαθητή/-τριας στη βάση των εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης (προφορικών και γραπτών)».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










925