Ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Νικηφόρου


ΤΟΥ ΚΩΣΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΣΙΟΥ*

Ανοιχτή επιστολή προς τον κύριο Κυριάκο Νικηφόρου απερχόμενο πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης με αφορμή τις δηλώσεις του προς τους εκπαιδευτικούς και το έργο τους.

Είμαι καθηγητής Θεολόγος της Μέσης Εκπαίδευσης και  στο παρελθόν διετέλεσα δύο φορές πρόεδρος συνδέσμων γονέων (Γυμνάσιο, Λύκειο)  και πριν διοριστώ στην εκπαίδευση εργάστηκα στην Εθνική Φρουρά ως συμβασιούχος υπαξιωματικός. Μετά λύπης μου διαπίστωσα  ότι εκφράζεστε  εναντίον ενός κλάδου εργαζομένων με τους οποίους σας ενώνει ο κοινός αγώνας για το καλό  της παιδείας. Η  δήλωση σας στις 17.09.2019 ότι υπάρχει  συμφωνία μεταξύ των οργανωμένων φορέων  (γονείς, καθηγητές, Υπουργείο) και σε τοποθέτηση του  προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ να την παρουσιάσετε απαντήσατε ότι επιφυλάσσεσθε εν καιρώ φανερώνει την ύπαρξη  κρυφής ατζέντας.

Δεν κρίνω τη φιλοσοφία  του νομοσχεδίου για την παιδεία, δεν είμαι ειδικός, ψηφίστηκε στην Κυπριακή Βουλή ,θεσπίστηκαν κανονισμοί, τους  οποίους έχω υποχρέωση να τους εφαρμόσω ανεξάρτητα του αν συμφωνώ ή όχι. Αν υπάρχει συμφωνία ή όχι ή ευθύνη μας αφορά όλους, αλλά το θέμα έγινε προσωπικό όταν οι δηλώσεις σας  ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και τις αναφέρω επακριβώς: «Ερωτηθείς αν τους ανησυχεί η έλλειψη καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τους καθηγητές, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θα πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο το Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος είναι και ο εργοδότης τους. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες, υπάρχουν οι καθηγητές οι οποίοι παρουσιάζουν ανεπάρκεια και υπάρχουν οι καθηγητές που παρουσιάζουν κάποιας άλλης μορφής αδυναμία. Οπόταν εμείς θέλουμε αυτές οι δύο κατηγορίες εκπαιδευτικών να είναι μακριά από την έδρα», πρόσθεσε. Αυτές οι δηλώσεις κ. Νικηφόρου αν γινόταν στην δική σας εργασία η για κάποια άλλη ομάδα εργαζομένων γενικά και αόριστα θα σας ικανοποιούσαν; Αν ξέρετε κάτι ή κάποιους με τα παραπάνω χαρακτηριστικά να το αναφέρετε στα αρμόδια όργανα . Αόριστες  κατηγορίες  ακόμη και αν αφορούσαν ένα άτομο μόνο είναι ανεπίτρεπτες και μη αποδεκτές.

Έχετε εκλεγεί με τις ψήφους του 10 έως 20 % των γονέων παγκύπρια διότι τόσους περίπου εκπροσωπούσα και εγώ . Όταν μιλάτε με την εκάστοτε ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ που εκλέγεται από το 70 με 80 % των καθηγητών τους  κατηγορείτε ότι προτείνουν στάσεις εργασίας και εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους  κ.α. Μάλλον «εκ των ιδίων κρίνετε τα αλλότρια»  και πως έχετε ως γνώμονα τα συμφέροντα των παιδιών και μόνο, αλλά αμφιβάλλω αν η γραμματεία της συνομοσπονδίας  γνωρίζει κάθε φορά τι θα πείτε. Όταν εργαζόμουν στην Ε.Φ. πληρωνόμουν από την Κυπριακή Δημοκρατία για να επανδρώνω ένα οπλικό σύστημα του στρατεύματος. Εσείς όμως προτιμάτε συχνά να βρίσκεστε στα Μ.Μ.Ε. και δικαίωμά σας αλλά η αδυναμία και η ανεπάρκεια  που αναφέρατε αόριστα αν λεγόταν για εσάς θα σας ενοχλούσε;  

Μισθοδοτείστε ως υπαξιωματικός της Ε.Φ και έχετε το χειρισμό κάποιου ακριβού συστήματος και  αλήθεια στη βάση ποιων θεσμοθετημένων κανονισμών απουσιάζετε; Πιθανή απάντηση «είμαι συνδικαλιστής όπως και οι δικοί σαςκαι πολλοί άλλοι σε αυτό τον τόπο ».

Δεν παραγνωρίζω το δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι... και μπορεί να τα καταφέρνετε εξίσου καλά και στις δύο θέσεις αλλά αυτό ας το κρίνουν οι ανώτεροι σας και οι γονείς που σας εξέλεξαν. Δεν είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε  μιας και τώρα δεν είμαι γονιός που έχω παιδί στη Μέση Εκπαίδευση αλλά έχω το δικαίωμα να σας κρίνω από την στιγμή που με κρίνετε και με τα λύπης μου σας διαβεβαιώνω ότι έχετε χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία των προθέσεών σας. Δικαιολογίες του τύπου «οι δικοί σας (συνδικαλιστές ) είναι χειρότεροι»,  δεν ευσταθούν διότι ο καθένας είναι υπόλογος των πράξεων του. Δεν ανήκω σε καμία πολιτική παράταξη και  κόμμα και δεν ξέρω αν μπορείτε  να ισχυρισθείτε το ίδιο . Οι χαρακτηρισμοί αυτού είδους προσβάλουν  κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, και  λυπάμαι αν σας στενοχώρησα αλλά η αλήθεια πολλές φορές λυτρώνει. Ένα mea culpa δεν βλάπτει και σκεφτείτε ότι στο δρόμο που περπατάτε κάθε μέρα συναντάτε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που είναι και αυτοί γονείς . Αν με πείσετε ευχαρίστως να ανασκευάσω και μην ξεχνάτε ήμουν στρατιωτικός και πρόεδρος όπως και εσείς, εκπαιδευτικός που δεν είστε, αλλά εύχομαι να ήσασταν για να  εκφέρετε γνώμη  για παιδαγωγικά θέματα και αναλυτικά προγράμματα .

Κύριε Νικηφόρου, όταν πέσει η αυλαία των φώτων και επιστρέψετε πλήρως στην Ε.Φ. να θυμάστε οι δηλώσεις σας  δεν βοήθησαν στη λύση των προβλημάτων της παιδείας. Δυστυχώς θα σας θυμόμαστε σαν τον πρόεδρο των συγκρούσεων, των αντιφάσεων  και  σίγουρα όχι τον πρόεδρο που ψηφίσαμε. Η ευθύνη στο χώρο της παιδείας ανήκει σε όλους μας και ειδικότερα  στους πρωταγωνιστές, εκτός από τους μαθητές που θα τρέχουν πάντα στην παραπαιδεία να καλύψουν τα λάθη των μεγάλων. «Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι, τους δ’ ανοήτους ανθρώπυς το οίημα» Σωκράτης.

Καλή σας ημέρα κ. Νικηφόρου  και καλή μετάνοια σε όλους τους εμπλεκόμενους στα της παιδείας γονείς ,καθηγητές και ειδήμονες ... 

*Καθηγητής Θρησκευτικών 




Comments (5)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Sep 29, 2019 at 06:11 PM

    Είναι γεγονός ότι στις συνελεύσεις των συνδέσμων γονέων που εκλέγουν το Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου γονέων ενός σχολείου παρευρίσκεται το 10% έως 15% των γονιών και όλοι εγγράφονται στο ΔΣ του τοπικού συνδέσμου. Από αυτό το 10-15% παραμένει πλήρως ενεργό ένα 3-5% οι οποίοι αναλαμβάνουν τα αξιώματα, τις ευθύνες και έχουν τακτική συμμετοχή στις συνεδρίες.
    Αυτά έχω παρατηρήσει στη μακρόχρονη πορεία μου στα σχολεία και το δηλώνω χωρίς να κατακρίνω οποιοδήποτε.

  2. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Sep 29, 2019 at 06:17 PM

    Προς το συγγραφέα του άρθρου Κωνσταντίνο Πόσιο

    Συνάδελφε το άρθρο σου είναι πολύ καλό διατυπωμένο με ευπρέπεια και επιχειρήματα. Θα ήθελα όμως να σου υποβάλω, αν μου επιτρέπεις, την ακόλουθη "αδιάκριτη" ερώτηση:
    Δεν μετάνοιωσες ποτέ που εγκατέλειψες τη θέση σου στην Εθνική Φρουρά για να έρθεις να εργαστείς στην εκπαίδευση;

  3. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Oct 02, 2019 at 08:45 PM

    Συνάδελφε η σιωπή σου είναι εύγλωττη. Έχω πάρει το μήνυμα.

  4. Κωνσταντίνος Πόσιος:
    Oct 03, 2019 at 10:44 PM

    Η σιωπή δεν είναι ποτέ εύγλωττη και δεν πήρες κανένα μήνυμα ...


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2556