Προοδευτική Καθηγητών: Να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους αντικαταστάτες ως είλωτες


Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Καθηγητών αναφέρει:  

«Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν κάθε χρόνο οι δεκάδες αντικαταστάτες που καλούνται να καλύψουν κενά σε σχολικές μονάδες συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σε διάφορες επαρχίες και απομακρυσμένες περιοχές, με ώρες μοιρασμένες σε δύο, τρία και περισσότερα σχολεία, με περιορισμένα έως ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζονται ως είλωτες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Εκπαιδευτικοί που εργάζονται σαν τα συνήθη υποζύγια των σχολείων μας. Δυστυχώς, εκτός από τις δεδομένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έρχονται να προστεθούν κάποιες πρακτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αφενός χειροτερεύουν την ήδη δυσμενή θέση τους και αφετέρου αυξάνουν την ταλαιπωρία τους.

Το πρόβλημα ξεκινά από την προσφορά συμβάσεων που είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μη γίνουν αποδεκτές, για παράδειγμα δώδεκα περιόδους στην επαρχία Αμμοχώστου και δώδεκα στην Πάφο. Οι συμβάσεις αυτές, που θυμίζουν περισσότερο εσωτερική πτήση αεροπορικής εταιρίας παρά θέση διορισμού ενός ή μιας εκπαιδευτικού, συχνά απορρίπτονται για ευνόητους λόγους. Το απαράδεκτο στην προσφορά των πιο πάνω συμβάσεων είναι ότι προσφέρονται σπασμένες σε δύο επαρχίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κενές ώρες για τα γνωστικά αντικείμενα στις επαρχίες, με τις οποίες θα μπορούσε να συμπληρωθεί μια θέση διορισμού σε μια επαρχία. Αυτό προφανώς δεν γίνεται, γιατί θα υπήρχε ο κίνδυνος να γίνουν αποδεκτές.

Μετά τις απορρίψεις των εν λόγω συμβάσεων, αυτές προσφέρονται κατατεμαχισμένες ως αντικαταστάσεις των 14, 12 ή και 10 διδακτικών περιόδων. Λόγω του συστήματος που εφαρμόζεται για τους αντικαταστάτες, οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να τις αποδεχτούνε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούνε σε αυτές τις ολόχρονες αντικαταστάσεις, αφού η διακοπή μιας αντικατάστασης από την πλευρά του εκπαιδευτικού σημαίνει ότι δεν θα τους προσφερθεί και δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλη. Όλα αυτά, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν κενές ώρες στις επαρχίες. Οι συγκεκριμένες αντικαταστάσεις των €700, καθιστούν ουσιαστικά την εργασία των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών εθελοντική, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι θέσεις είναι σε επαρχία διαφορετική από τον τόπο διαμονής τους.  

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θα θέσει τόσο το πιο πάνω θέμα όσο και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντικαταστάτες συνάδελφοί μας στα αρμόδια σώματα της ΟΕΛΜΕΚ και θα ζητήσει να γίνει άμεσα συνάντηση με την Επιτροπή Συμβασιούχων και Αντικατασταστών, ώστε να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται οι αντικαταστάτες ως είλωτες τους εκπαιδευτικού μας συστήματος».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1349