Προοδευτική Καθηγητών: Η προχειρότητα συνεχίζεται, τα προβλήματα παραμένουν


1η Εγκύκλιος για την αξιολόγηση των μαθητών/-τριών 2/9/2019, 2η Εγκύκλιος 15/10/19 …  

Με ανακοίνωση της Η προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:     

 «Σε ανακοίνωσή μας, στις 11 Ιουλίου 2019, είχαμε επισημάνει τον «ορατό κίνδυνο να οδηγηθούμε και πάλι σε βιαστικές και πρόχειρες αποφάσεις» σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών/-τριών, «που θα λειτουργήσουν εις βάρος των μαθητών/-τριών, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου». 

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, είχαμε τονίσει εκ νέου τον «πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο προωθήθηκαν αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών/-τριών, όπως επίσης και την ξεκάθαρη πρόθεση του ΥΠΠΑΝ να επιβάλει με κάθε τρόπο την εξετασιοκεντρική και αντιπαιδαγωγική φιλοσοφία των Εξετάσεων Τετραμήνων».

Δυστυχώς, τα γεγονότα που εξελίσσονται από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα είχαμε προβλέψει. Μετά από έναν και πλέον μήνα από την έναρξη των μαθημάτων και την 1η σχετική εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ, ακολούθησε χθες δεύτερη τροποποιητική της πρώτης, για το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών/τριών, η οποία απλώς επιβεβαιώνει:

  • την τεράστια προχειρότητα με την οποία προχώρησε το ΥΠΠΑΝ στην εν λόγω αλλαγή. Άλλωστε πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αποστολή δύο διαφορετικών εγκυκλίων, με αντιφατικές οδηγίες, ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του πρώτου τετραμήνου;
  • τα μεγάλα προβλήματα στο περιεχόμενο της αρχικής εγκυκλίου, αφού η αποστολή δεύτερης τροποποιητικής εγκυκλίου αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ των πιο πάνω προβλημάτων, τα οποία είχαμε επισημάνει εξ’ αρχής.

Οι νέες οδηγίες που απέστειλε το ΥΠΠΑΝ μόλις χθες ούτε αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της αρχικής εγκυκλίου ούτε και διαφοροποιούν την πιο προβληματική πτυχή του νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών, που είναι η εξετασιοκεντρική και αντιπαιδαγωγική φιλοσοφία των Εξετάσεων Τετραμήνων. Σημειώνουμε δε, ότι το ΥΠΠΑΝ αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά αναξιόπιστο, αφού δεν συμπεριέλαβε στην τροποποιητική εγκύκλιο ούτε αυτά, τουλάχιστον, που είχε αναφέρει στην τελευταία συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.     

Συνεπώς, τα πιο πάνω δεδομένα δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια από τη συνέχιση και εντατικοποίηση του αγώνα μας ενάντια στην προχειρότητα και στις καταστροφικές πολιτικές του ΥΠΠΑΝ, που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα, αν εφαρμοστούν, τους/τις μαθητές/-τριες, τους εκπαιδευτικούς και το Δημόσιο Σχολείο.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο Υπουργός Παιδείας, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών σταθερή σε θέσεις αρχών ενάντια στις Εξετάσεις Τετραμήνων και υπέρ της παιδαγωγικά ορθής αξιολόγησης του/της μαθητή/-τριας, δεν θα σταματήσει να αντιπαλεύει τις καταστροφικές για το δημόσιο σχολείο εκπαιδευτικές πολιτικές, οι οποίες, πέρα από τα λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα που προκαλούν, αναμένεται να εκτοξεύσουν τη σχολική αποτυχία, τη μαθητική διαρροή και τη μάστιγα της παραπαιδείας».Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

589