Ο ΣΕΔΜΕΚ εκφράζει αντίθεση στο θέμα της κατάργησης των σχολικών εφορειών


 «Όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά  θα τα πολλαπλασιάσει και θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των σχολικών μονάδων»

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει:

«Μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία και σοβαρό προβληματισμό οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με τη κατάργηση των σχολικών εφορειών και την ανάληψη του έργου τους από τους Δήμους στα πλαίσια της προωθούμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το σώμα των Διευθυντών εκφράζει  την έντονη διαφωνία του με την πρόθεση αυτή και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στον υφιστάμενο θεσμό, υποστηρίζει  τη συνέχιση της λειτουργίας των Σχολικών Εφορειών. Θεωρούμε ότι η κατάργηση των σχολικών εφορειών με τον τρόπο που επιχειρείται, όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά  θα τα πολλαπλασιάσει και θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το ήδη συγκεντρωτικό σύστημα με τις σχολικές εφορείες θα γίνει ακόμη περισσότερο συγκεντρωτικό, αφού ο αριθμός των Δήμων που θα δημιουργηθούν είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των σχολικών εφορειών που ήδη λειτουργούν. Κατά συνέπεια ο αριθμός των σχολικών μονάδων που θα είναι στο τομέα ευθύνης του κάθε Δήμου θα αυξηθεί κατακόρυφα. Ενδεικτικά, ο Δήμος Λευκωσίας θα έχει 120 σχολικές μονάδες αντί 44 που έχει τώρα η σχολική εφορεία Λευκωσίας και ο Δήμος Λεμεσού 100 αντί των 68 που έχει τώρα η σχολική εφορεία Λεμεσού! Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού που θα είναι επιφορτισμένο με τη φροντίδα των σχολικών μονάδων. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εικόνα της αποτελεσματικότητας των Δήμων ως προς τη ταχύτητα και η ικανότητα ανταπόκρισης τους σε αιτήματα πολιτών δεν μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε βελτίωση. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχολικές μονάδες, χρήζουν άμεσης παρέμβασης και ταχύτατη επίλυση.

Διαχρονικά, το σώμα των Διευθυντών, που γνωρίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τα προβλήματα και τις ανάγκες των σχολικών μονάδων σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή ζητά περισσότερη αυτονόμηση, μείωση της γραφειοκρατίας και της εξάρτησης από τις σχολικές εφορείες. Δυστυχώς, αντί ενίσχυσης της αυτονόμησης, κάτι που υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με τις αλλαγές που προτείνονται, ο βαθμός αυτονόμησης θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και το σύστημα θα γίνει περισσότερο δυσλειτουργικό. 

Εάν πρόθεση του Κράτους ήταν η διάλυση των σχολικών εφορειών, γιατί έγιναν πρόσφατα αλλαγές  στον Περί Σχολικών Εφορειών Νόμο, με την εμπλοκή όλων των φορέων της εκπαίδευσης και έγκυρων συμβουλευτικών οργανισμών, οι οποίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επιτρέπουν στις σχολικές εφορείες να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της σχολικής αυτονομίας; Αλλαγές που χαιρετίστηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους.

Καλούμε το Κράτος και ιδιαίτερα το ΥΠΠΑΝ, να εξετάσουν με περισσότερη περίσκεψη το θέμα της κατάργησης των σχολικών εφορειών. Ζητούμε από όλους τους αρμόδιους, να μας καλέσουν για να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το θεσμό των σχολικών εφορειών και της αυτονόμησης των σχολικών μονάδα. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Θεωρούμε ότι οι απόψεις μας θα είναι υποβοηθητικές ως προς τη λήψη της τελικής απόφασης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










843