Εξετάσεις Διορισίμων – Στατιστική Επεξεργασία και Διεθνείς Οίκοι


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ*

Η προχειρότητα που χαρακτηρίζει το ΥΠΠΑΝ σχεδόν σε όλους τους τομείς, δυστυχώς πολύ σύντομα θα επαναφέρει μπροστά μας σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς που θα διεκδικήσουν θέση μέσω του καταλόγου διορισίμων.

Να θυμίσω ότι η Νομοθεσία προνοεί τα εξής:

“…Για σκοπούς ενιαίας κατάταξης των υποψήφιων που συμμετέχουν στις γραπτές εξετάσεις σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους και που έχουν επιτύχει στις γραπτές εξετάσεις όπως προνοείται στον Κανονισμό 4(γ), εφαρμόζεται στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών των επιτυχόντων…”

Να θυμίσω επίσης, ότι την προηγούμενη φορά εφαρμόστηκε μια στατιστική επεξεργασία που όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι που την συνέταξαν (μετά τις αντιδράσεις βέβαια από στατιστικούς), δεν μπορούσε να  χρησιμοποιηθεί για σκοπούς συγκρισιμότητας μεταξύ βαθμών διαφορετικών περιόδων. Δηλαδή, εφαρμόστηκε κάτι που δεν εξυπηρετούσε καθόλου τις πρόνοιες της Νομοθεσίας.

Ακόμη πιο μεπτό είναι ότι ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ και δεν ήταν γνωστή από πριν η στατιστική μεθοδολογία, αλλά εφαρμόστηκε και ανακοινώθηκε μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και ασφαλώς επηρέασε σημαντικά την κατάταξη των υποψηφίων. Και επειδή οι «συντάκτες» που την πρότειναν, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, θα τονίσω ξανά ότι μια διαφορετική στατιστική επεξεργασία θα είχε ως αποτέλεσμα διαφορετική κατάταξη.

Επιπρόσθετα, όπως είχα επισημάνει και τότε, η συγκεκριμένη στατιστική επεξεργασία είχε πολλές αδυναμίες αφού τα αποτελέσματα επηρεάζονταν σημαντικά από τις ακραίες παρατηρήσεις καθώς και από μικρές μεταβολές στον αριθμό των επιτυχόντων σε κάθε μάθημα.

Το ΥΠΠΑΝ για να καθησυχάσει τις αντιδράσεις ανακοίνωσε ότι θα αποταθεί σε διεθνή οίκο για να αναλάβει τη στατιστική επεξεργασία μετά τον δεύτερο κύκλο των εξετάσεων… Δυστυχώς όμως το πρόβλημα, εδώ που φτάσαμε,  δεν λύνεται τόσο εύκολα, ούτε με διεθνείς οίκους. Σημειώνεται ότι  ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ακόμα, ούτε αυτή τη φορά, καμία διαδικασία που θα ισχύσει για την νέα κατάταξη των υποψηφίων.

Σε δηλώσεις του ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, πριν από δύο χρόνια επισήμανε τα εξής:

«Δεν μπορείς να συγκρίνεις τις εξετάσεις δυο διαφορετικών χρόνων αφού δεν έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας και άρα είναι δυο πράγματα ανόμοια… θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μεταβατικές διατάξεις…, στο τέλος  της περιόδου των 2-3 εξετάσεων ερευνητική επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει στη φόρμουλα με την οποία να γίνεται η σύγκριση των βαθμολογιών κάθε χρονιάς.»

Να προσθέσω ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν στην Νομοθεσία, στατιστικής επεξεργασίας θα τύχουν οι βαθμολογίες όλων των υποψηφίων και όχι μόνο αυτών που πέρασαν την βάση πριν την επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει εντελώς η φιλοσοφία της προηγούμενης επεξεργασίας που έγινε. Αυτομάτως, μου δημιουργείται η αίσθηση ότι οποιαδήποτε νέα επεξεργασία και να γίνει, θα ανατρέψει ακόμα και την πρώτη κατάταξη των υποψηφίων (διότι ασφαλώς στην κατάταξη λαμβάνονται υπόψη και άλλα μόρια, πέραν των εξετάσεων, η βαρύτητα των οποίων  δεν διαφοροποιείται, ενώ η στατιστική επεξεργασία επηρεάζει τη βαρύτητα του βαθμού του κάθε μαθήματος).

Είναι δύσκολα τα πράγματα… και δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του ΥΠΠΑΝ τη δεδομένη στιγμή. Αλλά φτάσαμε ως εδώ διότι κάποιοι δεν είχαν την δυνατότητα και την ικανότητα να προβλέψουν αυτά τα προβλήματα που θα έρθουν μπροστά τους μετά τους συγκεκριμένους χειρισμούς που έγιναν.

Φοβούμαι ότι οι νέοι χειρισμοί που θα γίνουν, θα  αδικήσουν πολλούς από τους υποψήφιους που θα διαγωνιστούν ή που έχουν ήδη διαγωνιστεί την προηγούμενη φορά, για μια θέση εργασίας στο δημόσιο σχολείο. Το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε ακόμα η νέα διαδικασία εντείνει τους φόβους αυτούς.

*Εκπαιδευτικός,  PhD στη Στατιστική 




Comments (2)

  1. Μιχάλης Πόλης:
    Oct 30, 2019 at 11:01 AM

    Τα κύρια θύματα της κατάστασης αυτής, που τόσο παραστατικά μας περιγράψετε, είναι οι άνεργοι εκπαιδευτικοί που αναζητούν μια μοίρα στον ήλιο.
    Μπράβο! Εξαιρετικό άρθρο...

  2. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Nov 01, 2019 at 06:02 AM

    Μια "απλοϊκή" λύση θα ήταν η ακόλουθη: Όταν δημιουργείται ένας κατάλογος διορισίμων, κατόπιν εξετάσεων, να μην γίνονται νέες εξετάσεις μέχρι ο κατάλογος αυτός να εξαντληθεί με το διορισμό όσων είναι σε αυτόν. Την πιο πάνω τακτική ακολουθεί το Υπουργείο Άμυνας όταν προσλαμβάνει συμβασιούχους οπλίτες. Τί λέτε επί τούτου;


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2737