Δεν είναι μύθος κ. υπουργέ της παιδείας


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ*

Δεν είναι μύθος τα προβλήματα που προκαλεί η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, όπως ισχυρίστηκε εκπρόσωπός σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν με τραυματικό τρόπο χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες διδάσκοντες της Α’ Λυκείου.

Δεν είναι μύθος η προχειρότητα του Υπουργείου σας. Τρείς βασικές εγκύκλιοι από την αρχή της χρονιάς, μια εγκύκλιος «φάντασμα» που ανέβηκε και κατέβηκε την ίδια μέρα και η 4η εγκύκλιος που ήδη ετοιμάζετε, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.

Δεν είναι μύθος η μεταστροφή της διδακτικής διαδικασίας σε έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη η ύλης. Της εξεταστέας, εννοείται. Για την διδακτέα, ούτε λόγος. Με ρυθμούς και ταχύτητα που ελάχιστοι μπορούν να ακολουθήσουν.

Δεν είναι μύθος ότι απαιτούνται πλέον δεξιότητες στατιστικολόγου για την αξιολόγηση των μαθητών. Τα excel δίνουν και παίρνουν. Οι πολιτικές σας  μεταλλάσσουν τον εκπαιδευτικό από παιδαγωγό σε στείρο αξιολογητή.,

Δεν είναι μύθος η πίεση και το άγχος των μαθητών. Το γνωρίζουν, δυστυχώς, τα παιδιά της Α’ Λυκείου και οι γονείς τους. Το βλέπουμε καθημερινά σε πρόσωπα δυστυχισμένα και ταλαιπωρημένα.

Αντίθετα.

Μύθος ήταν η ετοιμότητα που διακηρύττατε το καλοκαίρι.

Μύθος ήταν όσα υποσχεθήκατε στους μαθητές στα χαρούμενα φιλμάκια του «Αλέξανδρου» και της «Εβελίνας».

Μύθος είναι η ισότητα ευκαιριών. Το ξέρουν ιδιαίτερα οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών, που θα δώσουν τις ίδιες εξετάσεις με λιγότερες ώρες διδασκαλίας σε εξεταζόμενα μαθήματα.

Μύθος είναι ο ισχυρισμός του Υπουργείου σας ότι τα προβλήματα οφείλονται στους Καθηγητές/τριες οι οποίοι (άκουσον άκουσον!) δεν κατάλαβαν καλά τις εγκυκλίους. Οι εκπαιδευτικοί πολύ καλά κατάλαβαν. Τις εφαρμόζουν πιστά. Οι δικές σας πολιτικές και εγκύκλιοι δημιουργούν τα προβλήματα. 

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας και σταματήστε να ρίχνετε την μπάλα αλλού.

Κάντε επιτέλους κάτι ευεργετικό για όλους τους συντελεστές (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς) και αναστείλετε, έστω, αυτό που εφαρμόζετε, αν δεν έχετε το θάρρος να καταργήσετε άμεσα τις εξετάσεις τετραμήνων.

Δεν τρέφω βεβαίως ψευδαισθήσεις ότι θα το πράξετε. Η 19μηνη θητεία σας δεν δημιουργεί ελπίδες για τέτοια διαλλακτικότητα και ευελιξία.

Γι’ αυτό απευθύνομαι στους/στις συνάδελφους εκπαιδευτικούς.

Στο αυριανό δημοψήφισμα σας δίνετε η δυνατότητα να δώσετε ένα τέλος στην προχειρότητα και στα προβλήματα που προκαλούν οι εξετάσεις τετραμήνων.

Μην ακούτε τα ψεύτικα διλήμματα και τις κινδυνολογίες. Απλά αποπροσανατολίζουν από την ουσία του θέματος.

Το διακύβευμα δεν είναι η μορφή των δυναμικών μέτρων, αλλά το παρόν και το μέλλον του Δημόσιου Σχολείου.

Πρωτού ψηφίσετε, απαντήστε στα ακόλουθα ερωτήματα:

Θέλετε να συνεχιστεί ό,τι εφαρμόζεται φέτος στην Α’ Λυκείου;

Θέλετε να επεκταθεί και σε δύο χρόνια να εφαρμόζεται σε κάθε Γυμνάσιο, Λύκειο και Τεχνική Σχολή;

Θεωρείτε ότι οι εξετάσεις τετραμήνων βοηθούν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το Δημόσιο Σχολείο;

Αν απαντάτε αρνητικά, σας καλώ να εξουσιοδοτήσετε την Οργάνωσή μας για τη λήψη μέτρων. Λελογισμένων και συνετών.

Για να αποτρέψουμε τα χειρότερα που έπονται. Κυρίως για τα παιδιά μας.

Για να απαντήσουμε με αξιοπρέπεια σε όσους μας απειλούν και μας προσβάλλουν συνεχώς από το περσινό καλοκαίρι και μετά, με βίτσα ή με άλλους τρόπους, την ώρα που οι ίδιοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Μαζί με τους μαθητές και, ελπίζουμε σύντομα, μαζί και με τους γονείς.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2490