Προοδευτική Καθηγητών: Άνιση αντιμετώπιση μαθητών- εκπαιδευτικών Τεχνικών με εξετάσεις τετραμήνων


Με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Καθηγητών αναφέρει:

Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών έχουμε μιλήσει επανειλημμένως για το ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ και την τραυματική εμπειρία που ζούνε φέτος οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου με την εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων, για τα τεράστια προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί και θα κορυφωθούν στην συνέχεια, για την απαράδεκτη προχειρότητα του Υπουργείου και την αδυναμία του να διαχειριστεί καταστάσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκαλεί η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων αποτελούν αναμφίβολα οι συνθήκες αφόρητης πίεσης μέσα στις οποίες λειτουργούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, λόγω της συρρίκνωσης του διδακτικού χρόνου, της αδυναμίας κάλυψης της ύλης και της διενέργειας διαγωνισμάτων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Η πιο πάνω πίεση, την οποία βιώνουν φέτος όλοι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές της Α’ Λυκείου, είναι ακόμα μεγαλύτερη για Καθηγητές/τριες συγκεκριμένων ειδικοτήτων (Φιλόλογοι, Μαθηματικοί κ.ά) και μαθητές/τριες των Τεχνικών Σχολών, αφού καλούνται να ανταποκριθούν στις ίδιες απαιτήσεις, την ώρα που ο διδακτικός χρόνος των μαθημάτων τους στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Τεχνικών Σχολών είναι μικρότερος από εκείνον που προβλέπεται στα Λύκεια. Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν την ίδια ύλη και οι μαθητές/τριες να παρακαθίσουν στις ίδιες εξετάσεις, ενώ είχαν λιγότερο διδακτικό χρόνο στη διάθεσή τους. Το πιο πάνω δεδομένο συνιστά καταφανέστατα άνιση αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και μαθητών των Τεχνικών Σχολών!

Το πρόβλημα αυτό έχει τεθεί πολλές φορές στο ΥΠΠΑΝ, το οποίο αρνείται πεισματικά ή/και αδυνατεί να δώσει λύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί δε, ότι πολλές Τεχνικές Σχολές (και όχι μόνο) αντιμετωπίζουν μια επιπρόσθετη δυσκολία για την επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων τους, αφού σε αρκετές από αυτές δεν έχουν οριστεί Επιθεωρητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί των Τεχνικών Σχολών έχουν δηλαδή αφεθεί μόνοι και αβοήθητοι στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Τραγική συνέπεια της όλης πίεσης που νιώθουν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές των Τεχνικών Σχολών είναι να περιοριστούν ή/και να σταματήσουν εντελώς πολλές δημιουργικές και προληπτικές δράσεις των σχολείων, κάποιες από τις οποίες είχαν μάλιστα βραβευθεί τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, τα όσα αναλύσαμε πιο πάνω αναφορικά με την άνιση αντιμετώπιση εκπαιδευτικών και μαθητών των Τεχνικών Σχολών, αποτελούν ένα ακόμα δείγμα των προβλημάτων και της προχειρότητας με την οποία εφαρμόζει το ΥΠΠΑΝ τις εξετάσεις τετραμήνων. Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα, όχι μόνο για να σταματήσουν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές των Τεχνικών Σχολών, αλλά για να τερματιστεί το θνησιγενές μέτρο των εξετάσεων τετραμήνων στο σύνολό του.




Comments (1)

  1. Μάριος Ιωάννου:
    Nov 24, 2019 at 12:41 PM

    Αυτό το ζήτημα ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.
    Τουλάχιστον φέτος έχει δοθεί κάποια λύση.
    Θα ήταν σοφότερο να έχετε καλύτερη ενημέρωση πριν να αρθρογραφείτε.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1010