Ενημέρωση Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, στη ΠΣΓΑ της 19ης Δεκεμβρίου για το Συνταξιοδοτικό


Παραθέτουμε την ενημέρωση του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Κώστα Χατζησάββα  ΠΣΓΑ της 19ης Δεκεμβρίου για το Συνταξιοδοτικό ζήτημα για όσους εκπαιδευτικούς έχουν μονιμοποιηθεί κατά ή μετά την 1/10/2011 και δεν είναι ενταγμένοι στο κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο ή σε άλλο συνταξιοδοτικό σχέδιο.

«Με πρωτοβουλία της ΟΕΛΜΕΚ έχουν πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου 2019μέχρι σήμερα, δώδεκα (12) συναντήσεις μεταξύ των Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ – ΠΑΣΥΔΥ – ΣΑΚ (Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου) για αξιολόγηση των όποιων νέων δεδομένων και λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω πορεία που θα ακολουθούσαμε. Η τελευταία συνάντηση των 5 Οργανώσεων για το ζήτημα αυτό, έγινετη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019. Επιπρόσθετα, οι τρείς Εκπαιδευτικές Οργανώσεις από τις 29.8.2019 μέχρι και τις 23.9.2019, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις  και με τα οκτώ  Κοινοβουλευτικά Κόμματα και εκθέσαμε τις θέσεις των Οργανώσεων μας, για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Η μακροχρόνια αυτή εκκρεμότητα για την οποία ευθύνεται η Κυβέρνηση, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχουμε να επιλύσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντοτε βρισκόταν στις  προτεραιότητες της Οργάνωσής μας, τη χρονική αυτή περίοδο.

Θέση της Οργάνωσής μας, για το ζήτημα αυτό, όπως καταγράφεται και στην ΠΣΓΑ της 20ης Ιουνίου 2019,  είναι η ένταξη των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών στο Κρατικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο.

Στις 16 Ιουλίου 2019, οι πέντε Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ – ΠΑΣΥΔΥ – ΣΑΚ, συναντήσαμε τον Υπουργό Οικονομικών και θέσαμε ενώπιον του την πιο πάνω θέση. Ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε τη θέση μας , όπως υποσχέθηκε, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ( στις 25.7.2019), το οποίο, ως γνωστό, την απέρριψε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό, δηλαδή δημιουργία Ταμείου Προνοίας για όλους τους Κρατικούς Υπαλλήλους που μονιμοποιούνται μετά την 1η Οκτωβρίου 2011.

Στις 8 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για το συνταξιοδοτικό ζήτημα.  Οι πέντε Οργανώσεις ζητήσαμε άμεση έναρξη διαλόγου για επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος στη βάση του κρατικού Συνταξιοδοτικού Σχεδίου. Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο και πολύπλοκο και για να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους επηρεαζόμενους συναδέλφους, οφείλουμε να τους πούμε ότι εάν θέλουμε να το λύσουμε σωστά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, επιμονή και υπευθυνότητα από μέρους μας και πάνω από όλα να κινηθούμε και οι πέντε Οργανώσεις μαζί. Σίγουρα κατανοούμε την αγωνία των επηρεαζόμενων συναδέλφων. Όμως πρέπει να πω ότι ουδέποτε παραμελήσαμε το ζήτημα αυτό. Αυτό φαίνεται από τις πολυάριθμες συναντήσεις μεταξύ των  Οργανώσεων αλλά και τις συναντήσεις με όλα τα κόμματα, και όπως ανέφερα πιο πάνω, ήταν και είναι πάντοτε μέσα στις πρώτες προτεραιότητές μας. Οι ευθύνες για την καθυστέρηση και τον μακροχρόνιο αυτό εμπαιγμό οφείλονται αποκλειστικά στον τέως Υπουργό Οικονομικών και κατ΄επέκταση στην Κυβέρνηση.  Οφείλω να σας ενημερώσω ότι με το Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκο Χατζηπέτρου, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Θεωρούσε ότι το εμπόδιο στη μη έναρξη διαλόγου για συζήτηση για την ένταξη των επηρεαζόμενων συναδέλφων σε κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο, ήταν ο τέως Υπ. Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. 

 Στην ίδια συνάντηση, ο Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, μας ανέφερε ότι εντός του Οκτώβρη 2019, θα δώσουν στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις την πρότασή τους για το Ταμείο Προνοίας, παρόλο που παρόμοιες υποσχέσεις τις ακούσαμε τα τελευταία χρόνια για πολλοστή φορά. Όπως όλοι γνωρίζετε, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία πρόταση στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.

Στην τελευταία συνάντηση μεταξύ των πέντε Οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε όπως ανέφερα πιο πάνω στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ για αξιολόγηση της κατάστασης, ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ κ. Χ΄΄Πέτρου, μας ανέφερε ότι έχουν αποφασίσει να ετοιμάσουν αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό σχέδιο, το οποίο θα δοθεί σε όλες τις Οργανώσεις για μελέτη.

Νέα Απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΟΕΛΜΕΚ που λήφθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019, για το συνταξιοδοτικό ζήτημα.

«Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να συγκαλέσει έκτακτη ΠΣΓΑ, για αξιολόγηση των όποιων εξελίξεων, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό ζήτημα.

Επιπρόσθετα, η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προτείνει στις άλλες επηρεαζόμενες Οργανώσεις, την πραγματοποίηση, από κοινού συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η κωλυσιεργία και ο εμπαιγμός από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και Κυβέρνησης στην μη επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ στη λήψη δυναμικών μέτρων».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










790