Τοποθέτηση Προοδευτικής Καθηγητών στο τελευταίο ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ για τις Εξετάσεις Τετραμήνων


Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Καθηγητών αναφέρει:

«Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών στην τελευταία συνεδρία του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ (16 Ιανουαρίου 2020) υπενθύμισε τη θέση αρχής της Οργάνωσης κατά των εξετάσεων τετραμήνων, θέση η οποία προέκυψε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 22ας Φεβρουαρίου 2018 και η οποία δεσμεύει, σύμφωνα και με το καταστατικό της Οργάνωσης, τα σώματα της ΟΕΛΜΕΚ.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε τα τεράστια προβλήματα και τις αρνητικές παρενέργειες που προκλήθηκαν από την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων κατά τη φετινή σχολική χρονιά για τους/τις μαθητές/-τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά είχαν προβλεφθεί εξαρχής (βλ. σχετικές ανακοινώσεις), γι’ αυτό και η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών ορθώς επέμενε  για μήνες στη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού και δομημένου διαλόγου με το ΥΠΠΑΝ, ένας διάλογος που τελικά ποτέ δεν έγινε εξ υπαιτιότητας του ΥΠΠΑΝ. Η εκ των υστέρων παραδοχή του ΥΠΠΑΝ και του επικεφαλής αρμόδιου Λειτουργού των Εξετάσεων Τετραμήνων των προβλημάτων και των στρεβλώσεων που προέκυψαν, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν τις θέσεις μας, αλλά και την εκτίμηση πολλών άλλων περί επικίνδυνων πειραματισμών στον χώρο της Εκπαίδευσης με θύματα, δυστυχώς, πρωτίστως, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θεωρεί ότι η Οργάνωση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της κατάργησης των εξετάσεων των τετραμήνων και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμού αξιολόγησης του/της μαθητή/-τριας, στη βάση των παιδαγωγικών αρχών που προτάσσονται και στο ενιαίο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, που τέθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 από το ΥΠΠΑΝ ενώπιον των εκπαιδευτικών εταίρων.

Τέλος, εκφράζει την εκτίμηση ότι το σύστημα των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων δεν μπορεί να διορθωθεί σε βαθμό που αυτό να καταστεί  αποτελεσματικό και να υπηρετεί τους σκοπούς και τους στόχους ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου. Αντίθετα, προβλέπουμε ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις γίνουν στο σύστημα των εξετάσεων τετραμήνων θα προκαλέσουν νέα προβλήματα, στρεβλώσεις και αρνητικές παρενέργειες.

Κατά την άποψή μας, το σύστημα των εξετάσεων τετραμήνων είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Εκτός αν επιτυχία των εξετάσεων είναι η αύξηση του άγχους, της πίεσης, της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1274