Διεθνής διάκριση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων και στο Λύκειο Έμπας Πάφου


«Από τον Προμηθέα στη Μαλάλα» Δεύτερο Βραβείο στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης Castello Di Duino

Επιτυχία αποτελεί το 2ο Βραβείο που κατόρθωσαν να αποσπάσουν το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων και το Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας για τη συμμετοχή τους με κοινή εργασία στην κατηγορία School Project στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου Castello di Duino.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στην Τεργέστη της Ιταλίας τον μήνα Μάρτιο κάθε έτους από τον φορέα Associazione Poesia e Solidarietà, σε συνεργασία με άλλους καταξιωμένους φορείς, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών και σε σχολεία από όλο τον κόσμο. 

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων συμμετείχε στον εν λόγω διαγωνισμό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ομαδική συλλογή ποιημάτων (2018 έπαινος, 2019 τρίτο βραβείο) ενώ για το Λύκειο Έμπας η φετινή είναι η πρώτη συμμετοχή του σχολείου.

Το σχολικό πρότζεκτ που κατέθεσαν τα δύο σχολεία περιλαμβάνει ποιήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από τη Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής του σχολείου των Λευκάρων με συντονίστρια τη φιλόλογο Σωτηρία Παπαμαργαρίτη, και από μία Εικαστική πρόταση, που δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητριών του Λύκειου Έμπας με συντονίστρια την καθηγήτρια Εικαστικών Δέσποινα Φυσέντζου. 

Έναυσμα για την δουλειά των μαθητών αποτέλεσε το θέμα του διαγωνισμού: HomoFaber, FreedomandDestiny (Ο Άνθρωπος Τεχνίτης, Ελευθερία και Πεπρωμένο). Οι μαθητές των Λευκάρων συνέγραψαν ποιήματα εμπνευσμένα από ήρωες/ίδες της μυθολογίας, της λογοτεχνίας και της πραγματικής ζωής παρακολουθώντας τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στον χρόνο, καθώς και τον τρόπο που αυτά επηρέασαν το πεπρωμένο, την ευτυχία και την ελευθερία του. Οι χαρακτήρες  που μελετήθηκαν ήταν ο Προμηθέας και η Πανδώρα από την ελληνική μυθολογία, ο Δρ Φράνκεσταιν και το Πλάσμα από το μυθιστόρημα της Μαίρης Σέλλεϊ, οι Αβορίγινες της Αυστραλίας και ο τρόπος που ο πολιτισμός τους επηρεάστηκε από τον δυτικό πολιτισμό και η σύγχρονη, πραγματική ηρωίδα Μαλάλα Γιουσαφζάι. Τα 30 ποιήματα που προέκυψαν είναι το αποτέλεσμα της λογοτεχνικής «συνομιλίας» των μαθητών με το «πεπρωμένο» του ανθρώπου ανά τους αιώνες, «από τον Προμηθέα στη Μαλάλα», που είναι και ο τίτλος που δόθηκε στην ομαδική εργασία.

Τα ποιήματα των μαθητών του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων αποτέλεσαν με τη σειρά τους έμπνευση για τις μαθήτριες του Περιφερειακού Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας, οι οποίες ολοκλήρωσαν την καλλιτεχνική συνομιλία παράγοντας ένα ζωγραφικό έργο μεγάλων διαστάσεων (150Χ220 εκ.). Η Εικαστική σύνθεση τοποθετεί τα πορτραίτα των πρωταγωνιστών των ποιημάτων σε έναν διάλογο καταργώντας τα πρωτότυπα χρονικά και τοπικά πλαίσια. Θύματα του πεπρωμένου ή σε αντίσταση προς αυτό, τα πρόσωπα παρουσιάζονται σαν μέρη ενός ενιαίου κι αδιαίρετου χωροχρονικού μηχανισμού, που σηματοδοτεί τη πορεία του ανθρώπινου είδους.

Η ομάδα του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων:

Μαθητές/τριες:

Ανδρέου Νικολέττα, Καραολή Μαργαρίτα, Χατζηπασχάλη Κατερίνα, Α1

Αρτεμίου Μάρθα, Θεοδότου Ελένη, Ορατίου Γιώργος, Τρύφωνος Παναγιώτης, Α2

Ησυχίου Ευγενία, Α3

Μιχαήλ Ιωάννα, Β1

Παύλου Αντρέας, Γ1

Δημητρίου Παρασκευάς, Θεοδώρου Θέκλα, Λεωνίδου Δημήτρης, Μικάλη Μαρία, Γ3

Παπαϊακώβου Μάγδα, Λέντζου Χρυστάλλα, Κάννα Κυριακή, Δ1

Μίλλερ Αθηνά, Μίλλερ Μαρία, Δ2

Βασιλείου Αναστασία – Μαρία, Ε2

Ghorbani Tavalat Tina, Γαβριηλίδου Κυριακή, Ε3

Καζαμία Μαριάλενα, Μαππούρας Ανδρέας, Μιχαήλ Νικόλας, Μουλιστάνου ΕυθυμίαΠαραδεισιώτη Σωτηρία, Παύλου Νικηφόρος, Σωκράτους Μαρία, Χριστοδούλου Χριστόδουλος, Στ2

Εκπαιδευτικοί:

Σωτηρία Παπαμαργαρίτη (συντονίστρια), Άννα Βασιλείου, Μαρία Γιάλλουρου, Ελένη Καμπούρη, Κωνσταντία Παπαμάρκου, Ερμιόνη Παπαπέτρου Μιχαήλ, Μαρία Φούρναρη και οι Β.Δ. Λευτέρης Αριστείδου και Μάρκος Οικονόμου.

Η ομάδα του Περιφερειακού Λυκείου Έμπας:

Μαθήτριες:

Δημητρίου Κατερίνα, Γ61

Όσμπορν Ρεμπέκκα, Α41

Πολοτσέκ Άννα, Α41

Εκπαιδευτικός:

Δέσποινα Φυσέντζου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2354