La Casa de ... ΟΕΒ


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Oλόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε συναγερμό για αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσής του κορωνοϊού.  H  χώρα μας έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς και ήδη να έχουμε τις πρώτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.  Αυτή λοιπόν την τραγική στιγμή επέλεξε η ΟΕΒ να αποστείλει την αχαρακτήριστη επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητά να γίνουν οριζόντιες μισθολογικές αποκοπές στους εργαζόμενους του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Η εν λόγω επιστολή, πέρα από το απαράδεκτο περιεχόμενό της, βρίθει αντιφάσεων. Από τη μία περιλαμβάνει την προειδοποίηση για «οξύτατη κοινωνική σύγκρουση» σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά της αναφορικά με τους μισθούς του Δημόσιου τομέα ενώ από την άλλη, η εργοδοτική οργάνωση εκφράζει την έντονη διαφωνία της με τη δέσμευση μη απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφού όπως λέει «είναι πιθανόν μελλοντικά να προκύψουν μαζικές απολύσεις». Η πιο πάνω αντίφαση αποκαλύπτει και τις προθέσεις της ΟΕΒ.

Για ακόμα μια φορά, η ΟΕΒ προκαλεί και συμπεριφέρεται σαν να είναι «στο σπίτι της». Για ακόμα μια φορά ζήτα ετεροβαρή μέτρα κατά των μισθωτών, προσπαθώντας απλά να διαφυλάξει τα υπερκέρδη των μελών της. Για ακόμα μια φορά, ζητά την παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο ρητά αναφέρει ότι ο καθένας οφείλει να συνεισφέρει αναλόγως των δυνάμεών του (των πραγματικών και όχι αυτών που δηλώνει στον φόρο εισοδήματος).

Το εντυπωσιακό είναι ότι η ΟΕΒ ζητά την επιβολή ενός μέτρου, που έχει κριθεί πρωτόδικα ως αντισυνταγματικό, δείχνοντας πλήρη απαξίωση στο κράτος δικαίου, αφού οι δημόσιες τοποθετήσεις της συνιστούν άμεση παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, την ώρα που οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του Δημόσιου Τομέα της Υγείας δίνουν μια τεράστια μάχη, η ΟΕΒ να ζητά τη μείωση των απολαβών τους. Θα αποφύγω να αναφερθώ στους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους (αστυνομικούς, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς, κ.ά), που αυτήν την ώρα καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους σε αντίξοες συνθήκες. Σε μια ώρα λοιπόν, που απαιτείται η συλλογική προσπάθεια και η ομοψυχία, η ΟΕΒ επιδιώκει, για πολλοστή φορά, να διχάσει την κοινωνία με την  ψεύτικη διαμάχη μεταξύ εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Θα μπορούσα να αναφερθώ, με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, στην κατακόρυφη αύξηση των κερδών των μελών της ΟΕΒ τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία δεν υπήρξε  ανάλογη αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα, θα μπορούσα να μιλήσω για το ζήτημα της τεράστιας φοροδιαφυγής, που φυσικά δεν αφορά τους μισθωτούς. Θα μπορούσα ακόμα να εκφράσω άποψη για το πόσο λανθασμένο είναι να ζητάς μέτρα που θα  μειώσουν της ιδιωτικής ζήτησης σε τέτοιες συνθήκες.  Δε θα επεκταθώ σε αυτά, γιατί στόχος του άρθρου είναι άλλος. Στόχος του άρθρου είναι πρωτίστως να καταδείξει ότι πρέπει επιτέλους οι οργανώσεις των εργοδοτών και των βιομηχάνων να σταματήσουν να ενεργούν ως «σύμβουλοι» της κυβέρνησης επί όλων των θεμάτων. Είναι νομίζω χαραγμένος καλά στη μνήμη κάθε εκπαιδευτικού ο ρόλος της ΟΕΒ στην κρίση της Παιδείας το καλοκαίρι του 2018, όπου με κάθε ευκαιρία λοιδορούσε τους εκπαιδευτικούς, ζητώντας λόγο ακόμα και σε ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι ίδιοι, είναι καιρός, αυτοί που τους έκαναν να αισθάνονται παντοδύναμοι ικανοποιώντας κάθε τους επιθυμία, να αλλάξουν πολιτική. Να αλλάξουν την πολιτική της απαξίωσης του Δημόσιου τομέα σε κάθε του πτυχή. Μην ξεχνάτε τι έλεγαν οι σημερινοί χειροκροτητές των γιατρών και των νοσοκόμων για τα ίδια άτομα πριν μερικά χρόνια.

Καταλήγοντας, οι δύσκολοι καιροί που περνούμε είναι καιροί υπευθυνότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και όχι καιροί για εντάσεις και διχασμό του λαού. Είναι ο καιρός που πρέπει όλοι με σοβαρότητα να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η πανδημία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Στην κρίση αυτή, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν δείξει για ακόμα μια φορά την υπευθυνότητα, τον επαγγελματισμό και το φιλότιμό τους. Δε θα γίνουν ο σάκος του μποξ του κάθε καιροσκόπου και κερδοσκόπου. Η πανδημία δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να εκληφθεί από κανέναν ως ευκαιρία για να πετύχουν τους διαχρονικούς τους στόχους εις βάρος όλων των εργαζομένων, τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα.

*Γενικός Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ




Comments (2)

  1. Ελένη Χαλλούμα:
    Mar 28, 2020 at 08:22 AM

    Πολύ εύστοχο, με σαφές μηνύματα το άρθρο σου , αγαπητέ Κωνσταντίνο.
    Να μην ξεχάσουμε όμως και τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα όσους δίνουν την μάχη καθοδηγώντας και στηρίζοντας, εκπαιδευτικά και συναισθηματικά, τους τελειόφοιτους μαθητές μας. Σε χρόνο μηδέν, αυτή η μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών (και όχι μόνο) επιμορφώθηκε σε θέματα τεχνολογίας, και άρχισαν να κρατούν επαφή με τους μαθητές. Τα διαδικτυακά μαθήματα γίνονται με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι τα μαθήματα στην τάξη και το ίδιο και η ανατροφοδότηση των παιδιών. Αυτό σημαίνει πολύωρη προετοιμασία/προσαρμογή υλικού για να χρησιμοποιηθεί διαδικτυακά αλλά και πολύωρη διόρθωση των εργασιών των μαθητών, που αρκετές φορές φτάνει σε μας με φωτογραφίες γιατί κάποιοι βαριούνται ή απλά δεν διαθέτουν τα μέσα να τη δακτυλογραφήσουν. Μέσα σε όλα αυτά περιλαμβάνεται και η προσπάθεια ενθάρρυνσης των απρόθυμων μαθητών να συμμετάσχουν σε αυτά τα μαθήματα, μιας και η συμμετοχή τους δεν είναι υποχρεωτική. Η εργασία των εκπαιδευτικών δεν έχει ωράριο και στις πλείστες των περιπτώσεων «χτυπά» υπερωρίες! Κανένας όμως εκπαιδευτικός δεν απαίτησε πληρωμή για τις υπερωρίες του. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι το πως όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο.

  2. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Mar 28, 2020 at 02:17 PM

    Μπορεί οι εκπαιδευτικοί να μην απαίτησαν υπερωρίες, όμως η ΟΕΒ κτυπά τα ρέστα της θέτοντας θέμα αποκοπών μισθών από τους εκπαιδευτικούς. Εσείς τι λέτε γι' αυτό;


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2995