Η Συμβουλευτική και Επαγγελματική Αγωγή μέσα στην κρίση της πανδημίας


Πώς ο ρόλος της Συμβουλευτικής υπηρετείται και εφαρμόζεται εξ αποστάσεως κατά την περίοδο της κρίσης

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Τα σχολεία έκλεισαν, η συμβατική εκπαίδευση διακόπηκε απότομα, τα πάντα μπήκαν σε αναμονή, αλλά όχι και η μάθηση. Οι μαθητές είναι στο σπίτι τους αλλά η διδασκαλία συνεχίζεται. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.

Η φυσική παρουσία των μαθητών και των καθηγητών στο περιβάλλον του σχολείου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όμως, μπορεί να συμβάλει στη μάθηση και μέσα από τις νέες τεχνολογίες και την ασύγχρονη εκπαίδευση να προσφέρει γνώσεις και να καλύψει κενά.

Η άμεση και χωρίς προειδοποίηση διακοπή της λειτουργίας των σχολείων ήταν σοκαριστική για όλους. Τα συναισθήματα των μαθητών και μαθητριών ανάμεικτα, το ίδιο και των καθηγητών τους. Η πρώτη σκέψη πιθανό να εμπεριείχε λίγη χαρά με αρκετή δόση αμηχανίας. Αυτό δεν κράτησε πολύ και έδωσε χώρο στις απορίες και στα τόσα αναπάντητα ερωτήματα που ο κάθε ένας, από τη δική του σκοπιά, άρχισε να υποβάλλει, πρώτα στον εαυτό του και μετά στους γύρω του. Ακολούθως, μετά από αυτό το πρώτο ξεπάγωμα της προγενέστερης κατάστασης και των ραγδαίων εξελίξεων άρχισαν να ξεπροβάλλουν οι πιο ώριμες σκέψεις.

Πώς διατηρείς την επικοινωνία με τους μαθητές; Ποια είναι τα εμπόδια; Πώς προσεγγίζω τον μαθητικό μου πληθυσμό; Πώς διαφοροποιείται ο ρόλος των εκπαιδευτικών μέσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Μπορούν όλοι;

Στο σχολείο μας, η αντίδραση της ηγεσίας ήταν άμεση. Ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι λογαριασμοί όλου του προσωπικού, έγινε η πρώτη επιμόρφωση  και εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι πυρήνες που ήταν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο του προσωπικού. Αυτοί, επιμόρφωσαν και άλλους, κατά συνέπεια, ήταν έτοιμοι και όταν δόθηκαν οι κωδικοί στις μαθήτριες και στους μαθητές του σχολείου αυτοί άρχισαν άμεσα την επικοινωνία. Κάποιοι λίγο πιο πριν, με κάθε μέσο που είχαν στην διάθεσή τους, κάποιοι άλλοι λίγο μετά  όταν πλέον το νερό άρχισε να κυλά στο αυλάκι.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό δεν ξεχάσαμε τον πυρήνα της μόρφωσης των μαθητριών και μαθητών μας που δεν είναι άλλος από αυτό της πνευματικής τους υγείας, της συναισθηματικής τους ωρίμανσης και της προσωπικής τους ευεξίας. Ναι, όταν λέμε μένω σπίτι για να έχω την υγεία μου, πρέπει οι συνθήκες να μου επιτρέπουν να έχω και την ψυχική μου υγεία.

Έχοντας ως γνώμονα όλα τα πιο πάνω, το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του σχολείου μας, όπως και άλλα σχολεία, οργανωθήκαμε με τέτοιο τρόπο για να μην στερηθούμε ούτε εμείς τους μαθητές μας, αλλά ούτε και αυτοί τη δική μας βοήθεια. Ανακοινώσαμε άμεσα ότι το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Για το σκοπό αυτό αναρτήσαμε σχετική ανακοίνωση, όπως και σχετικά άρθρα, στην ιστοσελίδα του σχολείου και με μήνυμα ενημερώσαμε ότι συνεχίζουμε κανονικά τη λειτουργία του Γραφείου μας. Στην ανακοίνωση τους αναφέραμε τα πιο κάτω:

  1. Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας βρίσκεται σχετικό, με τα τρέχοντα θέματα, υλικό.
  2. Ειδοποιήσεις για ανακοινώσεις που αφορούν συγκεκριμένα τμήματα θα μπαίνουν στην Ηλεκτρονική Διοίκηση του σχολείου μας.
  3. Σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες καθηγητές σας, ως Visitors στο πρόγραμμα Teams την ώρα του μαθήματος, θα συνδεόμαστε για ολιγόλεπτες σημαντικές ανακοινώσεις.
  4. Για τους μαθητές της Γ΄ Τάξης Λυκείου κάθε Πέμπτη και Παρασκευή η ώρα 12:30 – 1:30 και οι δύο Καθηγητές ΣΕΑ θα είμαστε παρόντες στη «Συνάντηση με τον ΣΕΑ» αξιοποιώντας το πρόγραμμα Teams.  Κάθε Δευτέρα θα ισχύει το ίδιο για τους μαθητές της Β΄ Τάξης 12:30 – 1:30 και κάθε Τρίτη για τους μαθητές της Α΄ Τάξης 12:30 – 1:30. Σε αυτές τις συναντήσεις θα σας δίνουμε τη δυνατότητα να υποβάλλετε ερωτήματα και να λύνετε απορίες για θέματα που σας απασχολούν.
  5. Η επιστροφή οποιονδήποτε εγγράφων, αιτήσεων δηλώσεων σας ζητηθούν από το Γραφείο ΣΕΑ θα γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  6. Μόνο για επείγουσα περιστατικά και αφού εξαντλήσετε όλες τις πιο πάνω ευκαιρίες για επίλυση αποριών μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του σχολείου.

Βγάζοντας αυτή την ανακοίνωση η Διεύθυνση του σχολείου έδωσε το πράσινο φως για έναρξη αυτών των ψηφιακών συναντήσεων και στο Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής τη χαρά να συνεχίσουμε την καθημερινή επαφή που είχαμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας. Αυτές τις εβδομάδες ξαναγνωρίσαμε τους μαθητές μας. Μας μιλούσαν από το σπίτι, συχνά κουρασμένοι από τα πολλά μαθήματα μπροστά στον υπολογιστή αλλά πολύ ενθουσιασμένοι γιατί μπορούσαν να μας μιλήσουν. Να μιλήσουν και να ακουστούν, πραγματικά να ακουστούν! Μέσα από την ενεργητική ακρόαση καταγράψαμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, ακούσαμε μαθητές και μαθήτριες που πεθύμησαν τους καθηγητές τους και άλλοι το θρανίο τους. Μάς μίλησαν για τις Παγκύπριες αλλά και τις βαθμολογίες. Μάς βοήθησαν να δούμε μέσα από το δικό τους φακό αυτά που βιώνουν και πώς τα βιώνουν. Μάς έκαναν να γελάσουμε και να αντλήσουμε δύναμη αλλά συνάμα μάς προβλημάτισαν και μάς έκαναν περήφανους που είμαστε μακριά, αλλά και τόσο κοντά τους.

Είμαστε Σύμβουλοι και γίναμε συμβουλευόμενοι, είναι μαθητές μας και μαθητεύσαμε εμείς κοντά τους. Μας ρώτησαν πώς μπορούν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους στα μη εξεταζόμενα, πώς θα επιστρέψουν στην ομαλότητα και πώς θα γίνει η πρόσβασή τους στα Πανεπιστήμια που δήλωσαν. Ανησυχούν για το μέλλον τους αλλά και για το χορό των τελειόφοιτων που δεν θα γίνει στην ώρα του. Γιατί θα γίνει, και είμαστε όλοι καλεσμένοι. Συμφωνήσαμε κοντά στα Χριστούγεννα και να είμαστε όλοι εκεί. Κάπως έτσι τα όνειρα γίνονται σκέψεις, γίνονται στόχοι και υλοποιούνται.

Κάπως έτσι τα όνειρα δίνουν ελπίδα! Ελπίδα για το μέλλον! Ευχαριστούμε που μας δίνετε ελπίδα… Εσείς είσαστε η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

* Βοηθός Διευθυντής Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Λύκειο Κύκκου Β΄, Λευκωσία




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2518