Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ: Να επιτραπεί ο εκκλησιασμός των πιστών Κυριακές και μεγάλες γιορτές


«Να υπόκειται αυστηρά σε όλα τα διατάγματα που αφορούν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους»

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

«Χριστός Ανέστη!

Ως ΔΣ του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ επιθυμούμε, μέσω της παρέμβασής μας αυτής, να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται σε σχέση με την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι με την πανδημία του κορωνοϊού, τα κάτωθι:

  1. Θερμές εκ βάθους ευχαριστίες προς τους λειτουργούς υγείας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για αντιμετώπιση της πανδημίας. Η προσφορά τους είναι συγκινητική και ουσιαστικά θυσιαστική προς τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε εμπερίστατη κατάσταση. Οι προσευχές όλων μας να τους ενισχύουν στο δύσκολο έργο που επιτελούν.
  2. Το κράτος, οι θεσμοί αλλά και οι πολίτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που όμοιά της η ανθρωπότητα είχε πολλές δεκαετίες να ζήσει. Η άμεση λήψη μέτρων αλλά και η καθολική ανταπόκριση και θυσίες των πολιτών, έφεραν άμεσα και απτά αποτελέσματα, με δραστικό περιορισμό των κρουσμάτων.
  3. Επειδή κατοικούμε στην Κύπρο, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ανήκουν θρησκευτικά στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, να σημειώσουμε ότι η τήρηση του μέτρου για αποχή από τον εκκλησιασμό, κυρίως κατά τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας με την κορύφωση του Θείου Πάθους και της Ζωοποιού Αναστάσεως του Ιησού μας Χριστού, από τους πιστούς, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου πραγματική πνευματική δοκιμασία που βιώθηκε από τους πλείστους πολύ οδυνηρά. Παρόλ΄ αυτά όλοι τήρησαν το μέτρο του περιορισμού. Όλοι γίναμε μάρτυρες συγκλονιστικών και συνάμα συγκινητικών  περιστατικών με μετατροπή των οικιών σε μικρούς ναούς ή το πάνδημο ψάλσιμο του ¨Χριστός Ανέστη¨ στα μπαλκόνια και τις αυλές.
  4. Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί θεολόγοι από την πρώτη στιγμή που έπαυσε η λειτουργία των σχολείων, ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων ανάρτησαν υλικό στις ιστοσελίδες των Γυμνασίων και Λυκείων που υπηρετούν, προκειμένου να συνεχιστεί, έστω και ασύγχρονα, η διαδικασία μάθησης αλλά και πνευματικής υποστήριξης προς τους έφηβους μαθητές μας. Πλείστοι εκ των συναδέλφων δημιούργησαν τρόπους πρόσβασης, μέσω του διαδικτύου, προς τους μαθητές, παρέχοντάς τους υποστηρικτική διδασκαλία, χωρίς αναγκαστικά να εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Οι έφηβοι μαθητές μας, με την εκρηκτικότητα της ηλικίας και την ζωντάνια των νιάτων, κλήθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη να κλειστούν στα σπίτια τους. Αυτό τους γέμισε με απορίες, υπαρξιακές αναζητήσεις και ερωτήματα γύρω από τη ζωή, τη φθορά και τον θάνατο που μόνο στο μάθημα των θρησκευτικών μπορούσαν ελεύθερα να θέσουν και να διαλεχθούν εποικοδομητικά και κατευναστικά.
  5. Η πρώτη έγνοια της Πολιτείας πρέπει σίγουρα να είναι η υγεία και ευημερία των πολιτών της. Αυτό τον σκοπό υπηρετούν και τα μέτρα που επιτυχημένα είναι σε ισχύ. Ο άνθρωπος όμως «ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται». Έχει και βαθύτερες πνευματικές αναζητήσεις που αφορούν τη σχέση του με τον Θεό, τον συνάνθρωπό του και την φύση. Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η μετοχή στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας αποτελεί το κέντρο της ζωής και της Λατρείας προς τον Θεό. Γι΄ αυτό βιώνουν θυσιαστικά την αναγκαστική αποχή από τον εκκλησιασμό και την Θεία Κοινωνία, την μετάληψη δηλαδή του Σώματος και Αίματος του Ιησού Χριστού.
  6. Ως ΔΣ του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, θα θέλαμε, εποικοδομητικά προς τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τα μέτρα χαλάρωσης που τις επόμενες εβδομάδες θα τεθούν σε ισχύ, να προτείνουμε με την σειρά μας όπως επιτραπεί ο εκκλησιασμός των πιστών κατά τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές. Να σημειώσουμε ότι πέρασαν οι μέρες της Μ. Εβδομάδας όπου είθισται να υπάρχει κοσμοσυρροή στους ναούς. Ο εκκλησιασμός βέβαια δεν θα είναι ανεξέλεγκτος αλλά θα υπόκειται αυστηρά σε όλα τα διατάγματα που αφορούν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, με την τήρηση των ανάλογων αποστάσεων και όλων των άλλων συναφών μέτρων (π.χ. εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο η παρουσία του κόσμου μπορεί να επεκτείνεται και σε υπαίθριους χώρους του ναού).

Με την ευχή όπως ο Αναστημένος Κύριος χαρίζει σε όλο το λαό υγεία σωματική και πνευματική στη δύσκολη δοκιμασία που όλοι διερχόμαστε,
Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε…»  




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Apr 27, 2020 at 02:09 PM

    Να ισχύει η αναλογία ένας πιστός κάθε οκτώ τετραγωνικά μέτρα ναού, όπως ισχύει στις υπεραγορές.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1519