Θα μειωθεi η ύλη ή δεν θα μειωθεί;


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΘΑΝΑΝΑΣΙΑΔΗ*

Η εποχή της πανδημίας είναι περίοδος δοκιμασίας για όλους και σε όλους τους τομείς. Δοκιμάζεται και ο τομέας της παιδείας. Δοκιμάζονται οι μαθητές, οι γονείς, οι δάσκαλοι, μα περισσότερο δοκιμάζεται το σύστημα και αυτοί που το διοικούν. Η ηγεσία ωφείλει να πρωτοπορήσει. Και τελικά τι κάνει; Λύνει ή προσθέτει προβλήματα;

Α. Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

Με πρωτοβουλίες, είτε σχολείων, είτε μεμονωμένων εκπαιδευτικών, έχουν ξεκινήσει μορφές εκπαίδευσης από απόσταση, αμέσως μόλις αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων. Ευκαιρία για το ΥΠΠΑΝ να διαφημίσει δυνατότητες, που όφειλε να έχει αναπτύξει, αλλά ποτέ δεν φρόντισε. Δεν πρέπει να φανεί ότι έχει μείνει πίσω, με επικοινωνιακά κόλπα θα δείξει ότι ηγείται. Από εκεί ξεκινά το μεγάλο γλέντι, που διαρκεί ακόμα, για το πως θα γίνεται και τι θα περιλαμβάνει αυτή η εκπαίδευση.

(1). Ακολουθούν οι σαφείς οδηγίες του υπουργείου:

-Θα είναι σύγχρονη ή ασύγχρονη. –Θα γίνεται με ζουμ ή τεαμς ή μέσεντζερ ή βάιμπερ ή όπως θέλετε. -Θα γίνεται με ανοιχτές ή με κλειστές κάμερες.–Θα γίνεται με ανοιχτά ή με κλειστά μικρόφωνα.

 Σε μερικές μέρες, έρχονται οι νέες οδηγίες: -Θα κάνετε όλοι τεαμς. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε και όσα ήδη κάνετε, όμως τα τεαμς είναι υποχρεωτικά!

(2). Ακολουθούν οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργείου:

-Να βοηθήσετε τους μαθητές, αλλά πρέπει να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σχολείο! -Να κάνετε επαναλήψεις, αλλά να προχωράτε και την ύλη! –Οι εξετάσεις θα γίνουν πάνω σε ότι έχουν διδαχθεί στην τάξη, αλλά μπορεί να περιέχουν και παραπάνω ύλη! –Η παραπάνω ύλη θα γίνει όποτε και αν ανοίξουν ξανά τα σχολεία! -Μπορεί να παραταθεί η σχολική χρονιά μέσα στο καλοκαίρι! (Αργότερα το μάζεψαν και είπαν ότι η χρονιά τελειώνει 30/6) –Να ασχοληθείτε με τα εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά να κάνετε και τα μη εξεταζόμενα! –Να κάνετε πλήρες πρόγραμμα 8.00 με 1.30 (Κι αυτό το μάζεψαν αργότερα σε 4 30λεπτα) -Οι εξετάσεις Γυμνασίων και Α΄ και Β΄ Λυκείου, μπορεί να γίνουν, μπορεί και να μην γίνουν!

(3). Ακολουθεί η επίδειξη μεγαθυμίας του υπουργείου:

-Αφήσαμε τους εκπαιδευτικούς να λειτουργήσουν ελεύθερα!!

Οι άνθρωποι που μας καθορίζουν με ποιό πόδι θα μπούμε στην τάξη, λένε ότι μας άφησαν ελεύθερους! Δεν λένε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, αλλά έπρεπε να ελπίζουν μόνο στο αίσθημα ευθύνης και στην αγάπη που έχουμε για τα παιδιά. Γιατί δεν είχαν σχέδιο, γιατί δεν έχουν τα μέσα, γιατί δεν μπορούν να δώσουν τις δυνατότητες. Γιατί ακόμα και σήμερα (50 ημέρες από το κλείσιμο των σχολείων), χιλιάδες παιδιά δεν έχουν τα απαραίτητα.

(4). Ας είναι καλά οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που έπεσαν με τα μούτρα στην δουλειά. Που αγόρασαν νέες συσκευές. Που επιμόρφωναν ο ένας τον άλλο μέσα στη νύχτα. Που δουλεύουν από το σπίτι υπερδιπλάσιες ώρες, από εκείνες που δούλευαν στο σχολείο. Που κάνουν σήμερα, αυτά που το υπουργείο έπρεπε να είχε κάνει χθές. Βέβαια, τα εύσημα θα αποδοθούν τελικά, από τα ΜΜΕ...

Β. ΟΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Μαθητές, γονείς καθηγητές, διατυπώνουν το ερώτημα που καίει ολόκληρη την κοινωνία: -Ποιά θα είναι η εξεταστέα ύλη των Παγκυπρίων εξετάσεων της Γ΄ λυκείου; Μέχρι και βουλευτές του κυβερνώντος(!) κόμματος, ζητούν επιτακτικά τον καθορισμό και την ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης! Μετά από σκέψη 50 ημερών, το ΥΠΠΑΝ δηλώνει: -Οι μαθητές ξέρουν(;) ποιά είναι η ύλη! Υπάρχει λόγος για την παράταση της αγωνίας και την κορύφωση του άγχους; Ναι, υπάρχει. Ας δούμε κάποια σενάρια.

(1). Η εξεταστέα ύλη των τελειοφοίτων είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη. Είναι δημοσιευμένη στον Οδηγό Εξετάσεων και έχει φτάσει στα πέρατα της Γης. Αυτήν ξέρουν ακόμα και οι Κύπριοι του εξωτερικού, που θα θελήσουν να διεκδικήσουν θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.Για να αλλάξει η εξεταστέα ύλη, χρειάζεται υπουργική απόφαση, βουλή κλπ. Άρα θέλει σχέδια, προγραμματισμό, ενέργειες, δηλαδή κόπο. Άλλες λύσεις υπάρχουν; Ας δούμε τι έγινε σε παρόμοια περίπτωση.

(2). Φέτος έγιναν Παγκύπριες εξετάσεις για το Α΄ Τετράμηνο στην Α΄ Λυκείου. Λίγοι γνωρίζουν ότι οι Τεχνικές Σχολές, έχουν λιγότερες ώρες την εβδομάδα σε αρκετά μαθήματα. Λογικό θα φαινόταν, να δώσουν άλλα εξεταστικά δοκίμια και με λιγότερη ύλη. Αυτό όμως δεν προβλέπεται από το νόμο, που προνοεί ότι πρέπει να είναι Ενιαίες! (Όταν ψήφιζαν ΝΑΙ στις Ενιαίες Εξετάσεις, πόσοι από τους βουλευτές ήξεραν αυτή την ιδιαιτερότητα;) Πως έλυσε το θέμα το υπουργείο; Έγραψαν και οι Τεχνικές Σχολές στα ίδια εξεταστικά δοκίμια! Απλά επανέφεραν τις επιλογές θεμάτων (που είχαν καταργήσει)! Π.χ. Να λύσετε 6 από τις 9 παρακάτω ασκήσεις.Με το ευφάνταστο σκεπτικό, ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να <αφήνουν> τα θέματα που δεν είχαν διδαχθεί! Ποιός μπορεί να αποκλείσει, την εφαρμογή του ίδιου σεναρίου;

 Θυμηθείτε ότι η <σύνοψη>, θα περιλαμβάνει επαναλήψεις και κάλυψη ενδεχόμενης <εναπομείνουσας ύλης>! Γιατί λοιπόν να μην <βγεί> όλη η ύλη, με διαδικασίες εξπρές; Τότε θα πάμε με τον υπάρχοντα Νόμο και τον ίδιο Οδηγό Εξετάσεων. Οι μαθητές θα αφήνουν όσα δεν ξέρουν, αφού θα έχουν επιλογές! Κάποιοι θα πουν ότι παραβιάζεται η Ισότητα των ευκαιριών. Ακόμα και στο Ανώτατο Δικαστήριο να πάνε, θα τους πει ότι δεν θίγεται ο πυρήνας των δικαιωμάτων...

(3). Ακούω <φωνούλες> για ισότιμο και αξιόπιστο απολυτήριο. Που δεν θα έχει <σκιές> και <εκπτώσεις>. Από αυτούς που τυπολατρικά εμμένουν σε ύλες και εξετάσεις, σε βάρος της ουσιαστικής παιδείας. Σε πολλές χώρες, έκλεισαν τα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε άλλες, κατάργησαν εντελώς τις εξετάσεις.Εδώ, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Όσοι είναι προσκολλημένοι σε ύλες και εξετάσεις, έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Στο Σεξπηρικό <να ζεί κανείς ή να μην ζεί>, δόθηκε απάντηση. Στο Κυπριακό <θα μειωθεί η ύλη ή δεν θα μειωθεί>, η απάντηση αργεί...

*Καθηγητής Φυσικής




Comments (2)

  1. ΑΥΓΟΥΣΤΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ:
    Apr 29, 2020 at 01:38 PM

    ΠΟΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΛΕΣ ΧΡΙΣΤΟ ΜΟΥ. ΜΠΡΑΒΟ. ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΑΥΓΟΥΣΤΑ

  2. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ:
    Apr 29, 2020 at 03:55 PM

    Πολύ σωστά συνάδελφε. Για να πετύχεις πράγματα πρέπει είσαι διορατικός τι προσπαθεί να σου σερβίρει ο άλλος και να βγαίνεις μπροστά με τρανταχτές - έξυπνες - καινοτόμες επί των περιστάσεων εισηγήσεις που να μην αφήνεις περιθώρια αμφισβήτησης. Αυτό πρέπει να πράξουν οι συντεχνίες μας, για να μην πω έπρεπε να πράξουν, πριν είναι αργά.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2506