(Ουκ) εξ αποστάσεως σχολεία…


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΝΙΚΛΙΔΗ*

Έχει τόσες μέρες και τόσους μήνες, που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Παιδεία τούτου του τόπου, είτε ως άμεσα εμπλεκόμενοι στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, είτε έμμεσα. Άμεσα ως συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, γονείς και έμμεσα ως βιομήχανοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.τ.λ.

Οι εξελίξεις αυτές στην αρχή ήταν πρωτόγνωρες, αφού δικαιολογημένα όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι, πάθαμε ένα πρώτιστο σοκ, το οποίο διαχειριστήκαμε με αρκετή νηφαλιότητα και σοβαρότητα, αφενός ως μέλη της πολιτείας και αφετέρου ως μέλη της  κοινωνίας. Καθώς περνούσε ο καιρός, ρυθμίστηκαν τα σχολεία, εναρμονίστηκαν οι εκπαιδευτικοί και όλα προσαρμόστηκαν στην εξ αποστάσεως επικοινωνία, είτε αυτό ήταν μάθημα, είτε συνάντηση καθηγητικών συλλόγων, είτε τηλεδιασκέψεις με Υπουργούς!

Το πρώτο κύριο μέλημα και δίλημμα που προέκυψε ήταν το τί θα γινόταν περί της ύλης και των εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου. Όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς προσέγγισαν το θέμα με ευαισθησία, διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο της επανόδου των μαθητών για περιορισμένο χρόνο, ώστε να προετοιμαστούν περισσότερο ψυχολογικά και βεβαίως εμπράκτως να ενημερωθούν για την εναρμόνιση της ύλης.

Παράλληλα, η διαχείριση της πανδημίας από την πολιτεία φάνηκε να αποδίδει καρπούς και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες φωνές για φυσική επάνοδο στην εργασία και για επανεκκίνηση της οικονομίας, πέρα από τα εύσημα! Ακούσαμε για 1η Φάση, 2η Φάση και 3η Φάση επανόδου… ακούσαμε για προσεκτικά βήματα επανόδου… ακούσαμε για προσεκτικούς και ενδελεχείς σχεδιασμούς… ακούσαμε και για εναλλακτικά σενάρια (γνωστά και ως plan B). Η επάνοδος, σύμφωνα με όσα μας έλεγαν οι ειδικοί, θα έπρεπε να ήταν ελεγχόμενη και να ακολουθούσε κάποιους δείκτες, βάσει της εξέλιξης της πανδημίας και βάσει της κοινής λογικής. Οι εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας μεταβάλλονταν με τη μέρα, είτε μέσω των εγκυκλίων, είτε μέσω των απευθείας συνδέσεων με τα ΜΜΕ με κυριότερο χαρακτηριστικό τους αυτό της «Πυθίας», χαρακτηρισμός ο οποίος κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ και παρουσιάστηκε και από μερικούς ως πλεονέκτημα του εν λόγω Υπουργού! Άλλωστε, η διπλωματική ή πολιτική γλώσσα χωράει σε έναν βαθμό και στην Παιδεία, ειδικά όταν πρόκειται για ένα ρευστό θέμα, όμως όχι στον βαθμό και με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε. Μήπως ξεχνάει ο Κύριος Υπουργός ότι όταν μιλάμε για Παιδεία, μιλάμε για ψυχές παιδιών, εκπαιδευτικών και των συγγενών όλων αυτών; Αναφέρομαι στην απόφαση για επάνοδο στα σχολεία στις 11 Μαΐου για Γ΄ Λυκείου και 21 Μαΐου για τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό!

Παραθέτω μερικά από τα εκατοντάδες ερωτήματα και προβληματισμούς των ημερών:

-     Γιατί στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των +1000 τ.μ, σύμφωνα με Υγειονομικό Λειτουργό,  επιτρέπεται να μπουν μόνο 20 Βουλευτές;

-    Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού (πριν το Πάσχα) ΟΛΟΙ οι μαθητές πήραν tablets. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται μεν,  αλλά ΔΕΝ έχουν ΟΛΟΙ την πρόσβαση! 

-    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιτρέψουν. Θα συνεχίσουμε για τις επόμενες 10 μέρες, αλλά και πιθανόν μέχρι τέλους με μαθητές χωρίς συσκευές;

-    Ποιος θα διδάξει τα ευπαθή παιδιά της Γ΄ Λυκείου που θα παραμείνουν σπίτι, αφού ο εκπαιδευτικός τους θα βρίσκεται σχολείο;

-     Ο/Η ευπαθής εκπαιδευτικός που δεν θα παρουσιαστεί στο σχολείο Δευτέρα 11 Μαΐου, ΔΕΝ θα διδάξει ή θα διδάξει;

-     Για πόσες διδακτικές περιόδους θα πάνε σχολείο οι μαθητές; Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν γίνεται να γνωρίζουν;

-    Γιατί για όσους διαβιώνουν στο σπίτι με ευπαθή άτομα παρατηρείται διαφοροποίηση των πρωτοκόλλων; Την ίδια στιγμή που οι μαθητές εμπίπτουν στις ευπαθείς κατηγορίες, αντιθέτως - παραδόξως - οι εκπαιδευτικοί εκπίπτουν.

-    Μεταξύ της τηλε-επαφής της 1ης Μαΐου με την ΟΕΛΜΕΚ και της συνάντησης στο Προεδρικό στις 7 Μαΐου, αλήθεια δεν έγινε ΚΑΜΙΑ συνάντηση και διαβούλευση, αφού οι αρμόδιοι υπόσχονταν προ συνεννόηση και κοινή πορεία;

-   Ποια ήταν αναγκαιότητα της εγκυκλίου της 8ης Μαΐου περί λειτουργίας των σχολείων για τελειόφοιτους/τες μαθητές/μαθήτριες, ΜΙΑ εργάσιμη μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, αν ήταν όλα ρυθμισμένα και τακτοποιημένα; Η εν λόγω εγκύκλιος ΔΕΝ ρυθμίζει τις «τελευταίες πινελιές» αλλά θέματα ουσίας αναφορικά με Οργάνωση Σχολείου, Ειδικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα και Φοίτηση μαθητών/τριών που έπρεπε να είχαν απαντηθεί μέρες πριν για να μπορούσαν να προετοιμαστούν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα πάντα στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων Ασφάλειας και Υγείας.

Θα μπορούσα θα σας παραθέσω σελίδες με ερωτήματα τα οποία είμαι σίγουρος τα γνωρίζετε τα πλείστα εξ αυτών. Θεωρώ ότι υπάρχουν οργανωμένοι φορείς, λειτουργοί στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και άτομα τα οποία θα μπορούσαν να συμβουλεύσουν τους αρμοδίους, ώστε οι αποφάσεις να ήταν τέτοιες που να μην προκαλούσαν τόση αντίδραση και συνάμα να εδράζονταν στη λογική.

Με βάση όσα γράφω, δεν επιθυμώ να θεωρηθεί ότι είμαι εξ αυτών που θα αμφισβητήσω τη γνώμη των ειδικών, αλλά τη γνώμη των πολιτικών! Με όσα διαρρέουν στα ΜΚΔ διαφαίνεται ότι οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν συλλογικά μέσα από διαβούλευση και με βάση παιδαγωγικά κριτήρια. Επαναλαμβάνω, ότι όλοι αναγνωρίζουμε το ειδικό καθεστώς και το ρίσκο που όλοι πρόθυμα θα αναλαμβάναμε για την Γ΄ Λυκείου. Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της οικονομίας. Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα μερικού αποσπασματικού ή ακόμη προαιρετικού (για τους μαθητές!) ανοίγματος των σχολείων για διευκόλυνση της κατάστασης. Ο χρόνος εξαγγελίας, ο τρόπος που έγινε, τα αναπάντητα ερωτήματα που αιωρούνται κάποιους θα πλακώσουν. Τα όσα βιώνουμε δεν πείθουν. 

Εν κατακλείδι, ο «χρησμός» του τίτλου είναι απλός:

Γ΄ Λυκείου: Ουκ εξ αποστάσεως, σχολεία*

Υπόλοιποι μαθητές: Εξ αποστάσεως, ου σχολεία

*Εάν κριθεί ότι δεν είναι έτοιμα τα σχολεία τη Δευτέρα να ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ η ημερομηνία επιστροφής, προτιμότερο το πολιτικό κόστος της 10ης Μαΐου, παρά αυτό της 25ης Μαΐου (14 ημέρες μετά την 11η Μαΐου!)  

*Τέως Γ.Γ. ΟΕΛΜΕΚ

Μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ- ΔΗΚΙ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2381